Winnie fra Vang er den eneste af sin slags i Danmark

Winnie fra Vang er den eneste af sin slags i Danmark
Winnie Bugge Frandsen spiller traversfløjte ved en koncert i Gudhjem Kirke den 16. august. Pressefoto
DAGENS NAVN | Torsdag 8. august 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | Torsdag 8. august 2024 • 05:30

Winnie Bugge Frandsen er som den eneste i landet solistuddannet på historiske fløjter. Fredag den 16. august spiller hun i Gudhjem Kirke.

Hvor kommer du fra?

– Jeg er født i Vang og har boet i Rønne, fra jeg startede i skole. Jeg boede på Bornholm til og med gymnasiet.

 

Hvor kommer din musikalske interesse fra?

– Det er ikke fra familien. Jeg er blevet spurgt om det mange gange, men der er ikke noget at spore nogen steder.

– Jeg blev inviteret med af en veninde, der skulle lære at spille blokfløjte. Hun spillede i Bornholmer Garden og efterfølgende startede vi sammen på Bornholms Musikskole, hvor jeg fortsatte, efter at hun var stoppet.

– Jeg har gået på musikskolen i hele min barndom og ungdom. Jeg spillede blokfløjte i et år, før jeg gik over til tværfløjte.

– På gymnasiet fik jeg Hattie Andersen som musiklærer. Gymnasiet havde en stærk musikprofil, og for os klassiske musikere var Hattie guld værd. Via hende fik jeg gode kontakter, fik undervisning og fik lov til at spille i forskellige sammenhænge i gymnasiet. Derfra var det meget målrettet, at jeg gik efter at få en musikalsk uddannelse.

– Det var et levende musikmiljø på Bornholm, og vi var forholdsvis mange fra den generation, som blev professionelle musikere. Hattie blev en altafgørende støtte for min musikalske udvikling.

Fortæl om din uddannelse.

– Jeg er uddannet fra det fynske musikkonservatorium på moderne tværfløjte, og har i en lang periode virket som fløjtenist i symfoniorkestre over hele landet.

– Efterfølgende har jeg taget endnu en kandidatuddannelse i tidlig musik, på kopier af de fløjter, som for eksempel Bach kendte.

– Jeg har siden taget en solistklasse, og jeg er som den eneste i landet solistuddannet på historiske fløjter.

– Jeg har derefter spillet på de tidlige fløjter, primært barok, som jeg spiller ved en koncert i Gudhjem Kirke fredag den 16. august sammen med Søren Gleerup Hansen. Det bliver en koncert med fløjtesonater af J.S. Bach spillet på traversfløjte og cembalo – instrumenter, som Bach kendte dem.

Kan du leve af din musik?

– Det er de færreste, som kan leve af at være tidlige musikere i Danmark. Man bliver nødt til at have noget ved siden af. Jeg supplerer det med at være kirkesanger.

– Det tidlige musikmiljø bæres af relativt mange ildsjæle. Vi har det til fælles, at vi selv skal sætte tingene i gang og klare det hele, og er vi heldige, er der også et lille overskud bagefter. Vores arbejde og indkomst står slet ikke mål med hinanden.

 

På din hjemmeside skriver du om din interesse for den musikalske kulturarv – hvad går det ud på?

– Da jeg begyndte at spille traversfløjte, som barokfløjten hedder, åbnede der sig en helt ny verden. Der var et enormt rigt musikliv i Danmark fra 1730’erne og frem, hvor man brugte musikken på en helt anden måde end i dag. I dag kommer man i sit fineste puds, hører en klassisk koncert og går hjem. Hvis man dengang var til bal eller til en fest, var der nogen, der stod og spillede, for man kunne ikke lige sætte en cd på.

– Det var et levende musikmiljø, vi slet ikke kan forestille os i dag. Musik var en del af hverdagen og ikke noget kun ganske få dyrkede. Det er spændende at dykke ned i.

– Søren Gleerup Hansen og jeg har indspillet en cd, hvor vi har været på Det Kgl. Bibliotek for at grave sonater frem for fløjte og cembalo, som ikke har været spillet siden 1750’erne, gætter jeg på.

– Det er også vores plan at forsøge at skaffe fondsmidler til at indspille den musik, vi skal spille i Gudhjem.

 

Har du nogle yndlingskomponister eller –musik?

– Jeg har ikke noget musik, som er min yndlingsmusik, eller som jeg synes er det bedste. Men Bachs musik i alle afskygninger er for mig stor musik, og som fløjtenist er det selvfølgelig Bachs fløjtesonater, som for mig er kæmpestor musik. Det er som om, man hopper på en karrusel, og så bliver man hvirvlet rundt, indtil musikken slutter. Det håber jeg også, publikum oplever.

– Jeg slapper ikke af til musik, for når jeg hører musik, arbejder jeg. Skal jeg slappe af, skal jeg ikke høre musik, for jeg kan ikke lade være med at lytte.

Hvad laver du, når/hvis det ikke handler om musik?

– Jeg er selv gammel konkurrencesvømmer fra Rønne Svømme Klub, og min søn er elitesvømmer. Vi er en svømmefamilie, men desværre når jeg ikke selv at svømme så meget.

 

Hvad er dine relationer til Bornholm i dag?

– Jeg har stadigvæk min far og søster på Bornholm.

– Men ens relation, når man er født og opvokset på Bornholm, er altid, at det er hjemme.

– Jeg har selvfølgelig hjemme, hvor jeg bor nu med min familie, men hvis nogen spørger mig, hvor jeg kommer fra, så er jeg bornholmer.

Winnie Bugge Frandsen

47 år

Bor midt på Sjælland

Gift, har to store børn



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT