Vibeke vil i Folketinget: Jeg blev draget af Inger Støjberg

Vibeke vil i Folketinget: Jeg blev draget af Inger Støjberg
DAGENS NAVN | ABONNENT | 22. SEP 2022 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
22. SEP 2022 • 05:30

Vibeke Brønnum er folketingskandidat på Bornholm for det nye parti Danmarksdemokraterne. Hun bor ikke længere på Bornholm, men føler sig bornholmsk og mener, at det sagtens er muligt at være synlig i lokalbilledet.


Kan du starte med at fortælle lidt om dig selv?

– Jeg er født og opvokset i Nexø, og min far havde butikken Messen i Nexø. Efter jeg blev student, flyttede jeg over for at læse, og da jeg så fik børn, flyttede vi tilbage til Bornholm og Svaneke. Jeg arbejdede på sygehuset i Rønne, i hjemmeplejen og et lægehus i Nexø, så der har jeg i hvert fald stiftet bekendtskab med sundhedsvæsnet på Bornholm.

Siden flyttede I så over igen?

– Ja, efter nogle år flyttede vi til Møn, hvor vi bor nu. Men jeg har stadig familie på Bornholm, og jeg kommer ofte på Bornholm for at besøge familie og venner. Når jeg præsenterer mig selv, er det altid som bornholmer, uanset hvor i landet jeg er.

Tror du, at nogen vil tænke, at Bornholm ikke kan have en kandidat, der ikke selv bor på Bornholm?

– Det kan godt være, at der er det, men jeg er jo meget på Bornholm, og jeg vil også have mulighed for at være der endnu mere, hvis jeg bliver valgt ind. Der har også været andre kandidater, blandt andre Jeppe Kofod, der er blevet valgt ind, selvom de ikke boede på Bornholm. Jeg tror, at jeg kan være synlig i lokalbilledet og er en lige så troværdig repræsentant for bornholmerne, som en der bor der. Det er væsentligt, at jeg er der så meget som muligt, og det har jeg også tænkt mig at være.

Du er ny i politik. Hvad er din politiske baggrund?

– I min familie har vi altid diskuteret og interesseret os for politik. I mit arbejdsliv har jeg arbejdet meget i det organisatoriske og i en stor kommune, hvor jeg blandt andet har været med til at udvikle hjemmeplejen. Derudover har jeg også været folkesundhedschef i Aarhus Kommune, så jeg synes, at min baggrund, for at skulle arbejde med det politiske, er ret bred.

Hvorfor skulle det lige være nu, at du går officielt ind i politik?

– Jeg blev meget draget af Inger Støjberg, og jeg synes, hun har troværdighed. Hendes værdier passer mig, og derfor synes jeg, det var på tide at komme ind i politik.

 


Vibeke Brønnun

Født i 1953

Uddannet erhvervssproglig korrespondent og blev senere sygeplejerske

Kommer fra Nexø, men bor nu på Møn med sin mand Karsten

Sammen har de to børn og fire børnebørn

 

Kan du prøve at komme lidt nærmere, hvad det er ved Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne, der tiltaler dig?

– Det er vigtigt, at man har noget at stå op til hver morgen, og jeg tror ikke, der er noget menneske, der ikke gerne vil bidrage på job og i samfundet. Så det her med at have et arbejde, er noget, alle gerne vil. Det handler også om, at man føler sig værdsat. Det er noget af det, som jeg synes Inger Støjberg slår på. Og så det her med, at Danmark hænger sammen. Her tænker jeg også på Bornholm. Det er jo vigtigt, at Bornholm har de samme tilbud, som man har de steder, der ligger tæt på de større byer.

Hvordan kom det i stand, at du blev folketingskandidat for Danmarksdemokraterne?

– Jeg er jo bornholmer, og der manglede en kandidat, så det var på en eller anden måde oplagt, at det blev mig, og jeg kunne godt se mig selv i det. Jeg synes også, at bornholmerne har fortjent, at der er en kandidat for et parti, som har nogle muligheder i dag. På Bornholm har det altid været Socialdemokratiet og Venstre, og jeg vil gerne være med til at prøve at få det vendt.

Er man lidt nervøs, når man er ny i politik og pludselig skal være folketingskandidat for et helt nyt parti?

– Nej, hvad skulle jeg være nervøs for? Vi er jo mange nye kandidater, og jeg skal gøre, hvad jeg kan. Jeg må jo bare kæmpe med det, jeg kan for at blive den, som bornholmerne gerne vil have repræsenterer dem.

Hvad er det, du håber på at kunne kæmpe for politisk, hvis du tager de bornholmske briller på?

– Jeg har jo arbejdet med folkesundhed, og lighed i sundhed er vigtigt for mig. Sundhedstilbuddene skal være ens, og der tror jeg, at jeg har noget at bidrage med på Bornholm. Jeg tænker også, at man skal nytænke transporten til og fra Bornholm. Det er en gammel tradition, at alt skal gå igennem Ystad. Hvorfor kan man for eksempel ikke have hurtigfærger til Køge? Det kunne jeg godt tænke mig at arbejde mere med.

– Og så ved vi godt, hvor dyrt det hele er i øjeblikket, og hvor pressede de enkelte familier er i den nuværende situation. Der mener jeg også, at Danmarksdemokraterne har nogle forslag, som jeg tror vil gøre det nemmere at komme igennem vinteren. Jeg synes i det hele taget, at der er mange ting at bidrage med på Bornholm.