Verden smelter – og fænomenet finder vej ind i Annelises kunst

Verden smelter – og fænomenet finder vej ind i Annelises kunst
"Smeltetid" hedder Annelise Kofoed-Hansens udstilling, som kan opleves i Galleri Raschs. Privat foto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 5. SEP 2023 • 08:20
Af:
Torben Østergaard
DAGENS NAVN | ABONNENT
5. SEP 2023 • 08:20

Man kan for tiden opleve Annelise Kofoed-Hansens udstilling i Galleri Raschs på havnen i Rønne, hvor inspirationen fra Grønland, hvor hun er kommet meget, er tydelig.

Hvor er du født og opvokset?

– Jeg er født i Kongens København, lige midt i centrum. Men mine forældre valgte at flytte, så jeg er vokset op i Kolding. Og i 1973 kom jeg til Bornholm.

Hvad bragte dig hid?

– Jeg har jo forskellige uddannelser og blev oprindeligt uddannet som reklametegner, men kom siden blandt andet på Kunsthåndværkerskolen. Jeg mødte min mand under studiet, og vi boede så i København. Min mand læste til læge, og han blev indkaldt til militæret i Jylland. Det endte med, at han blev tilknyttet Almegård Kaserne på Bornholm, og derfor kom vi hertil.

Og I blev her?

– Ja, vi har været her siden, og han blev så efterfølgende praktiserende læge, og vi kom til Aakirkeby, da han blev tilknyttet lægehuset der. I 1996 købte vi så Lille Kalbygård.

Der er noget med, at I er kommet en del i Grønland?

– Ja, der begyndte vi at komme i 2003, da min mand arbejdede for en læge deroppe. Vi er kommet der hvert eller hvert andet år i tre måneder hver gang siden og har været mange steder op langs vestkysten. Siden 2009 har det så været på østkysten, vi er kommet. Der har jeg kunnet iagttage de klimaforandringer, som vi nu oplever, og som sætter deres præg på verden.

Og de præger så også din kunst?

– Ja, det gør de. Uanset om jeg laver træsnit eller gobeliner eller noget helt tredje. Ikke mindst i mine gobeliner er jeg meget præget af de grønlandske myter og sagn, men man kan også se påvirkningen i de installationer, som er med i den udstilling, jeg lige nu har i Galleri Raschs på havnen i Rønne, og som kan ses frem til den 9. september.

Ja, hvad er det for en udstilling, man kan opleve?

– Den går meget på den smeltetid, vi lever i, og jeg kalder den jo også netop "Smeltetid". Galleri Rasch består jo af flere forskellige rum, som har hver deres karakter, fordi murene er skæve, og de taler meget til mig. Jeg synes, der er meget Grønland i lokalerne. Og så jeg har givet hvert rum sin egen titel. Der er et, jeg kalder "Sagn og myter" og hvor der er grafik og gobeliner og nogle konebåde lavet af trægrene.

– Et andet rum kalder jeg "Is og ild", og der tager jeg udgangspunkt i alle disse skovbrænde, som vi jo oplever for tiden. Træer og skove brænder, og fugle og dyr flygter, og samtidig ser vi, at isen smelter. Det understreger jeg på nogle bannere, hvor jeg trykker nogle digte fra en digtsamling, jeg har udgivet, og som er inspireret af Grønland. Jeg har også skrevet dem under mine ophold deroppe. Jeg havde faktisk et hus deroppe, som blev solgt i 2020, men derfra kunne jeg direkte iagttage, hvordan gletsjeren i stigende grad smelter og forsvinder. Det har jeg kunnet se fra gang til gang, når jeg er kommet der.

Er der flere rum?

– Ja, et tredje, som jeg kalder "Smeltetid", det er det største rum. Der er nogle meget store gobeliner, nogle træsnit og midt på gulvet noget, der ligner isflager, men som er plader, der er skåret ud som is, der er revnet og sprækket. Der er anbragt nogle marsvinskeletter og blandt andet også et isbjørnekranium, jeg har taget med deroppefra, og som skal understrege alvoren i det hele. Der er også grafik, og så er der nogle lydinstallationer af havet og brændingen og af isen, der kælver. Så det er en meget sanselig oplevelse.

– Og i forrummet, når man skal ind i galleriet, har jeg så installeret nogle optagelser, som man kan sidde og høre i nogle hovedtelefoner og på den måde lytte til to gange en halv times interview, som Øens TV lavede med mig, og hvor jeg fortæller om mine arbejdsmetoder, min inspiration og min baggrund.

Fakta

Annelise Kofoed-Hansen er født i København, men opvokset i Kolding og bor nu på Lille Kalbygård uden for Aakirkeby.

I 1962 blev hun grafisk designer i Kolding, i 1966 Tekstildesigner fra Kunsthåndværkerskolen i København, hun flyttede med sin mand til Bornholm i 1975, hvor hun i oprettede eget væveværksted.