Utallige ferier endte med huskøb i Vang – og et nyt job

Utallige ferier endte med huskøb i Vang – og et nyt job
Mette Skøt.
DAGENS NAVN | VANG | ABONNENT | 6. JAN 2022 • 07:30
Berit Hvassum
Journalist
DAGENS NAVN | VANG | ABONNENT
6. JAN 2022 • 07:30

Utallige ferier på Bornholm endte med et huskøb i Vang i 2017. Nu er Mette Skøt ansat i Beof som projektudvikler med fokus på Energiø Bornholm, og sammen med kæresten Henrik og gode venner driver hun også Nordskoven Strand Camping.

Du er uddannet indenfor grøn energi. Hvad er din faglige baggrund, inden du startede i Bornholms Energi og Forsyning for cirka en måned siden?

– Min faglige baggrund er indenfor grøn omstilling, forretningsudvikling og finansiering. De første 10 år i umiddelbar forlængelse af min civilingeniøruddannelse inden for miljøteknik har jeg arbejdet i forskellige rådgivende ingeniørvirksomheder, dels som projektleder og senere som afdelingsleder.

– Derudover samlet set 13 år i forskellige konsulenthuse, længst i Implement Consulting Group som konsulent og partner i et speciale inden for forretningsudvikling, virksomhedsstrategi, projekt- og procesoptimering og organisatorisk forandringsledelse.

– Med i rygsækken har jeg derudover fire år på kapitalsiden af at skabe vækstvirksomheder. Først som en del af lederteamet i den nystartede Danmarks Grønne Investeringsfond, senere som udviklingsdirektør for Vækstfonden med fokus på grøn omstilling, energisystemer, og cirkulær økonomiske løsninger.

Hvad er dine interesseområder indenfor grøn energi?

– Jeg har været optaget af miljø- og klimadagsordenen siden jeg på DTU sad storøjet til en af de allerførste forelæsninger i Danmark om det, der den gang blev kaldt 'drivhuseffekten'.

– Jeg interviewede i 2020 i forbindelse med en stor konference en del af forpersonerne for Klimapartnerskaberne og fulgte det efterfølgende arbejde i 2021 med de Grønne Vækstteams og de samlede anbefalinger til regeringen.

– Ambitionerne om Bornholm som Østersøens centrum for havvind, som testø for grøn energi og som Østersøens grønne transporthub, syntes jeg var en helt igennem inspirerende dagsorden. Bornholms Energi og Forsyning har som virksomhed en vigtig rolle i det arbejde, de tænker frem ad banen og er naturligt meget optaget af, hvordan fremtidens forsyning skal se ud. Da der allerede var fantastisk kemi i de første dialoger, nåede vi hurtigt frem til en aftale. Jeg startede den 1. december og skal arbejde med mange forskellige ting, men især strategisk finansiering og partnerskaber i forhold til Energiø Bornholm og Bornholm som testø for grøn energiteknologi.

Hvad håber du på at bidrage med i dit job?

– Gennem mit arbejdsliv har jeg fået et stort og levende netværk indenfor grøn omstilling, og da jeg generelt er god til at samle folk og spotte fælles muligheder, håber jeg, det kan være værdifuldt i mit nye virke. Der er brug for stærke og effektive partnerskaber på tværs af sektorer og brancher for at lykkes med den grønne omstilling.

Hvor ser du Bornholms udfordringer indenfor grøn energi?

– Det ligner ret meget resten af landet, når det gælder overskrifterne: Hurtigere elektrificering af samfundet og CO2-reduktion fra landbruget og transportsektoren.

– Elektrificering kræver en stigende andel af vedvarende energi fra vindmøller og solcelleparker, som har det med at variere meget hen over døgnet, skal indgå i el-nettet, og det skaber visse udfordringer med stabiliteten.

Bornholm har jo en ambitiøs strategi om at være CO2-neutral allerede i 2025, og det fordrer raske skridt henimod fremtidens energisystem, som kommer til at handle om sektorkobling og sammenbinding af de forskellige net.

Hvad er dit håb for fremtiden?

– Mit håb for fremtiden er, at vi aldrig mister troen på, at vi kan gøre en forskel.

– Det gælder i princippet bredt, men lige i klimasammenhængen kan alle jo ikke være eksperter i energiteknologi eller politikere eller kapitalpartner i et rigtigt stort og grønt projekt. Det er vigtigt at tro på, at det nytter noget, at vi ALLE tænke over vores forbrug, vores levevis, får skiftet til den elbil, efterspørger bæredygtige produkter og får flyttet vores pension til reelt bæredygtige investeringsfonde – alle de ting vi kan gøre som privatperson.

– Så troen på at vi alle kan gøre noget og reelt tager ansvaret for at gøre det.

Hvordan skal livet se ud om fem år?

– Livet for mig personligt om fem år er et liv med en god balance mellem et sjovt og givende arbejde, en sprudlende camp i Nordskoven og en masse god fritid med venner og familie – på en CO2-neutral ø.

Hvornår er livet bedst?

– I en fed samtale med gode venner eller bare i en stol på terrassen med en god bog og en kop kaffe tilberedt med kærlighed.

 


Mette Skøt

52 år

Bor sammen med Henrik, som er chef på Nordskoven Strand Camping.

Tilsammen har de seks børn.

Bor i Vang og lidt i København i en lejlighed med en søn, som er ved at afslutte gymnasiet.

Uddannet civilingeniør.

Har arbejdet i forskellige rådgivende ingeniørvirksomheder, dels som projektleder og senere som afdelingsleder.