Tobias på 18 blev hædret med pokal for stor frivillig indsats

Tobias på 18 blev hædret med pokal for stor frivillig indsats
Tobias Knudsen blev hædret på Viking Atletiks generalforsamling forleden, hvor han modtog bestyrelsens pokal for en ekstraordinær indsats. Foto: Holger Larsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 13. FEB 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
13. FEB 2024 • 05:30

Tobias Knudsen er en helt usædvanlig frivillig hjælper i Viking Atletik.

Hvordan gik det til, at du blev frivillig i Viking Atletik?

– Det begyndte med, at Viking overtog Louisenhøj i 2013, da jeg var omkring otte år. Jeg bor næsten lige ved siden af, og jeg var nysgerrig. Jeg begyndte at komme deroppe, når Claus (Claus Clausen, event manager i Viking Atletik) var der. Jeg startede med at hjælpe Claus med at køre et par trailere ned på stadion, og så har det bare udviklet sig.

– Så blev Preben (Preben Holm, der har ansvar for klubbens bygninger og materiel) ansat, og jeg begyndte at hjælpe ham. Jeg er kommet efter skole og har hjulpet, og så har jeg været med ude til løb og sætte start- og målområde op.

Hvad er det for opgaver, du går og hjælper Preben Holm med?

– Det er vedligeholdelse af bygningerne på Louisenhøj, og så slår jeg græs på hele området. Jeg har altid været glad for maskiner, og det er meget sjovt at komme ud at køre havetraktor.

– Nogle gange hjælper jeg med at reparere fitnessmaskiner, og hvad der ellers skal laves af småting. Vi laver nogle gange nogle ting i weekenden.

– Jeg kan godt lide at komme ud at lave noget og se noget nyt. Det er for eksempel spændende at se, hvordan maskinerne virker. Det er noget andet end det, jeg roder med til hverdag. Det er fedt at lave noget og se, at det virker.

– Jeg har aldrig været god til at sidde og læse i en bog. Jeg vil hellere være aktiv.

Er du selv aktiv idrætsudøver i Viking?

– Nej. Jeg hjælper kun til med det frivillige. Jeg træner ikke. Det har aldrig sagt mig noget at træne fitness eller løbe. Men jeg har gået til badminton.

De andre frivillige, der kommer i Viking Atletik til daglig, er meget ældre end dig – hvordan fungerer det?

– Vi har et godt fællesskab. Vi snakker om, hvad man har lavet, og de spørger til min uddannelse. Vi er nok 10-15 frivillige, der kommer der fast. Det er meget hyggeligt.

– De andre drikker formiddagskaffe klokken 10, og der er det jo kun i ferierne, at jeg kan være med.

Hvor meget kommer du på Louisenhøj?

– Det er meget forskelligt. Men mest om sommeren, hvor jeg nok er der hver anden dag.

– Nogle gange er jeg bare deroppe for at snakke med Preben, og så tager jeg hjem igen. Så det handler lige så meget om det sociale og det venskab, vi har fået.

Er du også med til de store arrangementer som Etape Bornholm?

– Ja, der er jeg med hele dagen fra klokken ni om morgenen til klokken ni om aftenen i de fem dage. Så rydder vi op om lørdagen og lidt af søndagen, og weekenden inden etapen knokler vi også på med at hente biler, pakke dem og gøre klar. Der er meget arbejde. Men det er også hyggeligt og sjovt at være med til, og jeg har lært mange af de frivillige at kende.

Hvad det betyder det for dig, at bestyrelsen i Viking Atletik har givet dig en pokal?

– Det betyder, at man har lagt mærke til, hvad jeg laver deroppe. Det er flot.

Der er vel ikke så mange andre unge, der gør som dig?

– Ved etapen sidste år, var der faktisk en på 14-15 år, der kom og spurgte, om han måtte hjælpe. Så han har været med til at hjælpe ved nogle løb og til Bornholm Rundt på cykel. Det er meget hyggeligt, at vi nu er to unge. Det er fedt at få andre unge med.

Er du kommet i gang med en uddannelse?

– Jeg kan lide maskiner, så meningen var, at jeg ville være landbrugsmaskinmekaniker. Men så var jeg ude i praktik, og det var ikke mig, at der er så meget med computer, når man skal lave maskiner og biler. Jeg vil hellere rode med tingene med mine hænder.

– Så var jeg i praktik som tømrer hos HJB. Jeg var blandt andet ude at skære nogle fodpaneler til, og det syntes jeg var fedt. Jeg fik tilbudt læreplads i HJB, og så startede jeg der i august 2022. Jeg er nu i gang med hovedforløb 3 på skolen.

Hvad drømmer du om for fremtiden?

– Lige nu er det planen at arbejde som tømrer.

Regner du med at kunne fortsætte som frivillig i Viking?

– Jeg regner med at fortsætte så længe, jeg har tid til det. Det skal ikke være fordi jeg skal, men fordi jeg har lyst.

Har du tid til at lave andet i din fritid?

– Jeg sejler med fjernstyrede modelbåde. Vi sejler om sommeren i søen på Zahrtmannsvej og om vinteren i Søndermarks svømmesalen, og så har vi klubaftener, hvor vi laver noget på bådene. Det er helt vildt, hvad man kan lave. Det er dog mest min far, der bygger på bådene.

Tobias Knudsen

18 år.

Bor på Torneværksvej i Rønne sammen med sine forældre og en lillesøster.

Er i lære som tømrer.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT