Tidligere Kadeau-chef er vendt tilbage med egen virksomhed

Tidligere Kadeau-chef er vendt tilbage med egen virksomhed
Kristen Eyfjörð Forchhammer har haft sin gang på Bornholm de sidste 10 år. Nu er han selv flyttet til Østermarie. Foto: Anne Lass
DAGENS NAVN | ABONNENT | 14. FEB 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
14. FEB 2023 • 05:30

Da underskriften skulle sættes på en lejlighed på Christianshavn mistede Kristen sit job. Det fik familien til at lægge planerne om. De købte en gård i Østermarie, og her åbnede han sin egen virksomhed.

 

Hvad laver du til daglig?

– Jeg driver min enmandsvirksomhed, Den Flaskehalsen Peger på.

– Det er lidt flere forskellige ting: Både en vinhandel til private – hovedsageligt på Bornholm, men det er også en konsulentvirksomhed for bornholmske hoteller og restauranter, som har brug for oplæring og træning i service, værtsskab og vinkendskab til deres personale, og så hjælper jeg med at udforme vinkort, passe vinkælderen og alt det, det fører med sig.

Hvornår er du flyttet til Bornholm?

– Vi har boet her i to og et halvt år. Men jeg er faktisk kommet på Bornholm de seneste 10 år på grund af mit tidligere arbejde på Kadeau – der startede jeg i 2013 som tjenerelev. Jeg er oprindeligt fra Østjylland, men jeg ville gerne skifte læreplads og flytte til København. Jeg ville egentlig som udgangspunkt arbejde på Noma, men jeg havde ikke lang tid tilbage – så hvis jeg skulle starte, ville jeg blive nødt til at forlænge elevtiden, for at nå alt det, de mente, at man skulle nå, men det havde jeg ikke interesse i.

– Så havde jeg en tidligere kollega, som fik job på Kadeau, og så fik jeg job der. Efter et par år fik jeg titel som restaurantchef og stod for den daglige drift af restauranten på Bornholm og i København. Det er virkelig et dejligt sted, og jeg har kun gode ting at sige om Kadeau og de gutter, der kører det.

– Men der skal jo ofte en krise til, for at man laver drastiske ændringer i ens liv, og kriser har der været masser af de seneste par år. Lige før corona ramte, var vi ved at købe en lejlighed på Christianshavn – og der er stor forskel på det og så på et bondehus på Ølenevej. Men lige da vi skulle skrive under, gik Kadeau konkurs, og så stod jeg uden arbejde og skulle skrive under – det passede bare ikke så godt sammen.

– Det hele gik jo, men vi var i tvivl om, hvad vi skulle gøre, hvis der skete noget nyt i den kaliber. Noget, vi slet ikke var herre over, og så med en dyr husleje på en dyr beliggenhed. Så vi ville lægge vores liv om, eller i hvert fald gøre det anderledes. Vi begyndte at kigge på huse på Bornholm – det var et stort skridt, for vi har ikke familie på Bornholm eller noget.

– Men det er gået godt, og vi er meget glade for at bo her, og vi har en dejlig hverdag. Vi nyder det – det gør vi sgu. Det er vildt fedt.

Hvor kommer din passion for vin fra?

– Jeg har arbejdet i restaurant lige så længe, jeg har måttet. Forstået på den måde, at da jeg kunne nå skraldespanden på den lokale kro, fik jeg jobbet som opvasker. Jeg søgte det faktisk inden, jeg kunne nå, men så sagde de, at jeg måtte komme tilbage, når jeg var 10 centimeter højere. Det gjorde jeg så, og jeg har arbejdet med det lige siden.

– Jeg har en stor passion for at have med mennesker at gøre, at være en god vært og yde et godt produkt. Med vinens verden er det bare kæmpe stort, og selvom man ved en masse, er man altid en form for nybegynder med vin, for det flytter sig og der sker nye ting. Man kan aldrig læse sig færdig eller smage sig gennem det hele.

– Mange af de vine, jeg sælger i Den Flaskehalsen Peger På, det er vine, jeg også har skænket for gæster på Kadeau og andre dyre restauranter. Vine man kan finde på nogle af landets og verdens bedste restauranter - her kan man nyde den i sit eget hjem og uden at den koster helt så meget.

Er det også en dyr hobby?

– Det kunne man godt tro, men det er faktisk ikke en hobby. Det er et arbejde, jeg har en stor passion for, og det har været utrolig spændende at starte op. Det er første gang, jeg har været selvstændig. Der er mange ting, man skal undersøge og holde styr på i løbet af sådan et år, men det kører meget fint.

– Jeg har de her forskellige grene i virksomheden, og det er en lidt bredere kundegruppe og forskellige arbejdsopgaver. Jeg kan tilrettelægge min hverdag selv, for jeg slår mig mest på onlinesalg, og så kan man få vinene samme dag, som man bestiller dem, hvis man er her på Bornholm. Bestiller man inden klokken 12, så kører jeg rundt med dem og så har man dem, inden gæsterne kommer. Man behøver ikke være hjemme – jeg kan stille dem i garagen, i forteltet i campingvognen eller i fodenden af teltet.

Møder du så også kunderne?

– Ja, det gør jeg tit. Det er noget af det, jeg bedst kan lide – at møde folk og fortæller lidt om, hvad de egentlig har bestilt. Nogen ved en masse, og andre ved ikke så meget, men de er måske nysgerrige. Så kører vi nogle vinsmagninger her i foråret, og så tegner og fortæller jeg og guider folk igennem aftenens vine, og så kan man smage nogle Michelin-vine til en noget lavere pris.

Der er mange vinsmagninger på Bornholm?

– Ja, det kan man godt sige. Jeg ser jo også, hvad andre laver. Men jeg stoler så meget på mit eget produkt, og jeg har så meget respekt og passion for det her felt, at jeg er meget mere passioneret, end jeg er købmand. Så der kommer ikke lige sådan et restparti ind, fordi det var billigt.

– Med min virksomhed er ideen, at så mange som muligt får mulighed for at købe gode vine, så selvom jeg kommer af Michelin-oprindelse, så er der ingen snobberi – det er totalt nede på jorden og uhøjtideligt med begge ben godt plantet i jorden.

 

 

Kristen Eyfjörð Forchhammer

32 år gammel, og bor sammen med hustru og to børn i Østermarie.

Han er uddannet tjener, og har været restaurantchef på Kadeau i en årrække.

Han er oprindeligt fra Skanderborg, og mellemnavnet kommer fra hans islandske mor.