Tidligere direktør fylder 70: Aviser lød mere spændende end flagstænger

Tidligere direktør fylder 70: Aviser lød mere spændende end flagstænger
Bjarne Steen Pedersen på terrassen med jagthunden Rickie. Han tiltrådte som administrerende direktør på Bornholms Tidende den 1. februar 1982 og gik på pension i marts 2015. Den 14. december fylder han 70. Foto: Jacob Jepsen
Lørdag 10. december 2022 • 15:30
Lørdag 10. december 2022 • 15:30

Ugens 70-årsfødselar har siddet i Bornholms Tidendes ledelse i næsten halvdelen af sit liv. Men han startede karrieren som operatør i sin fars biograf. Bjarne Steen Pedersens liv har budt på mange overraskelser og de fleste af dem har været positive. Den 14. december fylder han 70 år.


Man siger, at fynboer er milde og magelige - og det passer på sin vis udmærket til ugens fødselar. Bjarne Steen Pedersen havde sin gang på Bornholms Tidende i 33 år, først fem år som prokurist og derefter som administrerende direktør frem til sin pension i 2015. I ti år havde han titlen som ansvarshavende chefredaktør oven i hatten. Alligevel virker den snart 70-årige haslebo sært umærket af de mange år med stort ansvar.

Et muntert tilbageblik i historien viser da også, at den lattermilde fynbo fra Kværndrup egentlig altid bare har taget tingene som de kommer.

Det gælder både uddannelser og karriere.

Barndommen er som taget ud af Tornatores filmklassiker Mine Aftener i Paradis. Bjarne var den yngste af fire børn. Hans far var kørelærer om dagen og ejer af byens biograf. Moren gik hjemme, og hjalp til i biografen. Det samme gjorde Bjarne og hans søskende. Dagsrytmen var enkel.

– Jeg gik i skole om dagen og spillede fodbold om eftermiddagen, og så var jeg lige hjemme og spise mellem seks og syv, og så gik jeg op i biografen, husker Bjarne Steen Pedersen.

Hus med udsigt

Spoler man kortvarigt filmen om Bjarne Steen Pedersens liv 60 år frem, lander man i Hasle. Der er kaffe og chokoladecroissanter på bordet. Huset ligger højt og udsigten over Hasle Havn er fænomenal. Bjarne Steen Pedersen har i 25 år været gift med Jane Ballisager, en bramfri landmandsdatter fra Jylland. Hun havde to betingelser for at vende tilbage til Bornholm i 1997. Men det vender vi tilbage til.

I 60erne var der fred og harmoni i Pedersen-familien på Fyn. Men også tvivl. Efter tredje real havde knægten fra Kværndrup ikke noget klart billede af, hvad han ville. Derfor tog Bjarne Steen Pedersen først en handelseksamen, og derefter en HH i Svendborg. Da der fortsat ikke tegnede sig et klart billede af fremtidens karriereveje, søgte han optagelse på økonomistudiet på det nyopførte Syddansk Universitet i Odense og kom ind. Som 29-årig stod Bjarne Steen Pedersen med en HA og en cand. merc. i baglommen. Nu begyndte det at blive alvor for den unge akademiker, der stadig var hjemmeboende. Han måtte ud på arbejdsmarkedet.

– Først blev jeg tilbudt et job som flagstangssælger i Jylland. Jeg skulle ringe tirsdag klokken 12 og sige, om jeg ville have det, og det ville jeg selvfølgelig gerne. Men så blev jeg ringet op samme dag klokken 10 af Danske Dagblades Forening (i dag Danske Medier, red.). Der sad en fynbo, der havde set, at jeg var arbejdsløs, og han manglede en sagsbehandler.

Aviser lød mere spændende end flagstænger, ræsonnerede Bjarne Steen Pedersen, og så tog han toget til København.

På jagt efter en direktørlærling

Efter et par år i Pressens Hus tog karrieren en ny og uventet drejning. Det skete på et værthus.

– Vi var et par fynboer der hver fredag gik ned på Ambrosius i Løvstræde, og drak en halv liter øl. Der sad ofte en lille mand ovre i sofaen, og det viste sig at være Valdemar Pedersen fra Bornholm. Han sad i bestyrelsen for Dansk Dagblades Forening og var direktør på Bornholms Tidende.

Valdemar Pedersen blev inviteret over til fynboernes bord. Bagtanken var at han måske ville give en omgang til de unge mænd, hvilket han da også gjorde. Men Valdemar Pedersen gjorde mere end det. Otte dage efter ringede Valde, som han blev kaldt, nemlig til Bjarne Steen Pedersens chef, og spurgte, om hans sagsbehandler måske kunne være interesseret i at komme til Bornholm? Valdemar Pedersen var på det tidspunkt ved at nå pensionsalderen, og manglede en direktørlærling.

Nedtur efterfulgt af optur

I februar 1982 trådte Bjarne Steen Pedersen ind i bladhuset på Nørregade i Rønne og her blev han, med undtagelse af et meget kort afbræk i 1997-1998, til 2015, hvor han overlod stafetten som administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør til Søren Christensen.

Som nyansat prokurist blev Bjarne Steen Pedersens første opgave at flytte bogføring og abonnementssystem over på edb. Resultatet var forbløffende.

– Vi fandt 400-500 abonnenter som havde fået avisen gratis i årevis, fordi de stod i distributionssystemet, men de havde aldrig fået nogen regning.

Efter fem år trådte Valdemar Pedersen tilbage, og overlod i 1987 posten som administrerende direktør til sin lærling, der på det tidspunkt var 34 år.

Bjarne Steen Pedersen nåede at få fornøjelsen af tre chefredaktører i sine første syv år som direktør. Først en kort periode med Ib Holst, derefter Thomas Jensen fra 1982 til 1989.

I 1989 tiltrådte Jørgen Baungaard som ansvarshavende chefredaktør.

På det tidspunkt var der 60 ansatte i huset, og rotationen stod stadig i avishusets nordlige ende. Udover 25 typografer, ti trykkere og tre fotografer, bestod redaktionen af et par håndfulde journalister og et hav af meddelere.

Det gik fint indtil slutningen af firserne, hvor fiskerikrisen langsomt begyndte at suge velstanden ud af øens erhvervsliv. Da det så allerværst ud, var Bornholms Tidende i kritisk tilstand med en egenkapital på halvanden million. Men så lukkede konkurrenten i 1994. Bornholmeren var ejet af A-pressen, der dengang havde Lisbeth Knudsen ved roret. Det blev hendes beslutning at lukke den socialdemokratiske bastion på Bornholm efter flere år med svigtende annonceomsætning.

– Vi fik 3.000 nye abonnenter på en måned. Det kunne mærkes. I 1998 havde vi 14.500 abonnenter.

På det tidspunkt var Bjarne Steen Pedersen tilbage som administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør, efter et jobskifte i 1997, som nok må være tæt på at være et af verdens korteste. På det tidspunkt var han blevet gift med Jane Ballisager, der var journalist på Bornholms Tidende.

En kort afstikker til Randers

Bjarne Steen Pedersen fortæller gerne historien om, hvordan han testede den uimponerede Jane. Som den erfarne jæger han var, gik han på jagt og skød en måge. Derefter inviterede han sin udkårne på stegt mågebryst.

– Jeg skulle jo se, om det var noget der kunne holde eller ej, siger han.

Det kunne det, og parret fejrede sølvbryllup i maj. Det meste af tiden har parret boet på Bornholm, men i 1997 ønskede Jane sig, at der skulle ske noget nyt. Og her gentog historien sig, for Bjarne Steen Pedersen havde mere eller mindre sagt ja til et job som direktør på folkebladet i Skive, da skæbnen atter greb ind og ændredede hans planer. Det skete en fredag, hvor Bjarne Steen Pedersen var taget til København for at mødes med chefredaktøren på Skive Folkeblad, 'så vi lige kunne se hinanden an'. Tidligere samme dag havde han deltaget i indkøbsforeningens generalforsamling på d'Angleterre. På vej ud møder han Berlingske-direktør Christian W. Reves i døren. Da Reves erfarer, at Bjarne Steen Pedersen er på vej til Skive, svarer han: Nej, det skal du ikke, du skal til Randers.

På det tidspunkt ejede Berlingske Randers Amts Avis, og der var netop blevet en stilling ledig som administrerende direktør.

Bjarne Steen Pedersen ringede afbud til Skive og købte hus i Langå sammen med Jane. Tiden som direktør på Randers Amts Avis blev imidlertid kort, for to uger efter tiltrædelsen skete der igen noget uventet.

Som led i en national avisfejde gik Berlingske ind og købte Aarhus Stiftstidende. De to aviser skulle efterfølgende fusionere, og Bjarne Steen Pedersen og amtsavisens ansvarshavende chefredaktør Ole C. Jørgensen blev kaldt til møde med Berlingskes bestyrelsesformand Ole Scherfig.

– Jeg tror, vi bliver fyret, sagde jeg på vej over i flyet. Men det endte med at chefredaktøren blev degraderet og jeg fik tilbudt et job som økonomidirektør i den nye sammenslutning. Men jeg var godt klar over, at der skulle fyres hundredvis af medarbejdere, og hvem gør det, det gør økonomidirektøren. Det gad jeg ikke.

Janes to krav

Efter ikke ret lange overvejelser tog Bjarne Steen Pedersen kontakt til Peter Vang, der dengang sad i Bornholms Tidendes bestyrelse, og fik bekræftet, at hans gamle stilling endnu ikke var besat. På det tidspunkt påtænkte bestyrelsen at slå stillingerne som administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør sammen.

– Jeg tænkte: begge to, det kunne være sjovt, siger Bjarne Steen Pedersen, der fik den lovede dobbelttitel i 1998, da Jørgen Baungaard forlod bladet.

Jane havde som sagt to krav, hvis hun skulle tilbage til Bornholm, og det var en bil og havudsigt. Og det fik hun, samt sønnerne David og Theis, som i dag er voksne.

Bjarne Steen Pedersens anden periode på Tidende stod atter i teknologiens tegn. I 2003 flyttede trykkeriet til Lillevangsvej i Rønne, hvor en ny rotation til 30 millioner blev indviet af Prins Henrik. I årene der fulgte begyndte oplaget at falde.

I 2007 afgav Bjarne Steen Pedersen titlen som ansvarshavende chefredaktør til Dan Qvitzau, som beholdt den frem til 2015, hvor Søren Christensen trådte til som ansvarshavende chefredaktør.

Bjarne Steen Pedersen gik på pension i 2015, men har ikke sluppet formidlingen. Han skriver fire historier om måneden til magasinet Jæger, samler på frimærker og sidder i bestyrelsen i Bornholms Frimærkeklub og går hyppigt på jagt med sin cocker spaniel Rickie. På væggen hænger opsatsen fra en antilope af typen Kudu, som er nedlagt af Bjarne selv i Namibia. Når Bjarne og Jane rejser til fjerne verdensdele, og det gør de ofte, har Bjarne Steen Pedersen som regel held med at stoppe en jagt ind.

Jane Ballisager fylder 65 år den 25. december og parret har besluttet at slå de to fødselsdage sammen.

– Vi holder 135 års fødselsdag i haven til næste sommer, siger Bjarne Steen Pedersen, der fejrer selve dagen med en herrefrokost for et lille sluttet selskab.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT