Seniorernes førstemand fra Aakirkeby fylder rundt i dag

Seniorernes førstemand fra Aakirkeby fylder rundt i dag
Palle Smed fra Aakirkeby har i de seneste fire år været direktør for Faglige Seniorer. Foto: Søren Zeuth
60 ÅR | AAKIRKEBY | ABONNENT | 19. OKT 2021 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
60 ÅR | AAKIRKEBY | ABONNENT
19. OKT 2021 • 05:30

– Jeg har lige meldt mig ind i Bornholms Historiske Samfund, fortæller Palle Smed i telefonen fra København.

Palle Smed fylder 60 år tirsdag den 19. oktober. Så spørgsmålet ligger lige for:

Er det sådan noget, man gør, når man fylder 60?

– Jeg troede faktisk, at jeg havde meldt mig ind tidligere. Jeg havde en historielærer i gymnasiet, Ebbe Gert Rasmussen. Han skabte en stor historisk interesse hos mig, ikke mindst for den bornholmsk historie. Jeg slipper det aldrig, og jeg er meget optaget af alt, hvad der foregår på Bornholm, siger Palle Smed.

Fødselaren er fra Aakirkeby, søn af Kylle og Leif Smed, og han startede sin journalistiske karriere på dagbladet Bornholmeren, inden han i 1985 drog til hovedstaden – og her er han stadig. Nu som direktør for Faglige Seniorer, Danmarks næststørste ældreorganisation.

Digital satsning

Palle Smed har i mellemtiden haft flere redaktørstillinger på fagblade og været kommunikationschef i 3F. Han var selvstændig i en årrække, inden han i 2017 kom til Faglige Seniorer. Det job lå ikke lige til højrebenet i første omgang:

– Men så kunne jeg se, hvor udviklingsmulighederne var, og lige siden har jeg syntes, at det er skide skægt.

– Vi er også beriget af, at det går rigtig godt med vores digitale satsning. Vi har Danmarks hurtigst voksende elektroniske nyhedsbrev med 135.000 modtagere i dag. Vi har vores seniorhåndbog, som vi udgiver hvert år, og som i år er udgivet i 80.000 eksemplarer.

– Vi har overgået vores og mine forventninger flere gange. Det er med til at gøre det skægt og spændende, og det med seniorer på arbejdsmarkedet er i opbrud. Vi går ikke på pension på samme måde som vores forældre. Vi er i en revolutionær tid på seniorområdet, og det synes jeg er spændende at være en del af, siger Palle Smed.

Palle Smed er chef for 13-14 medarbejdere, hvoraf flere er pensionister og seniorer på deltid. Direktørens rolle er hele tiden at udvikle foreningen og at være lobbyist ved at varetage seniorernes interesser på Christiansborg.

– Noget af det vi arbejder meget med i disse år handler om modregning, om at det skal kunne betale sig at bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet uden at blive flået i skat, siger Palle Smed.

Bornholmsk forbillede

Når det kommer til udviklingen, kigger han gerne til Bornholm:

– Faglige Seniorer i Rønne, som har et fantastisk mødested i Sagahuset, er mit forbillede for alt, hvad jeg laver i Faglige Seniorer. Det er en virkelig vel fungerende forening. De har bare masser af aktiviteter, gør meget for at holde de ældre i gang og for at skabe netværk omkring dem.

– Det er noget, jeg gerne vil udbrede til Faglige Seniorer rundt omkring i landet. Sagen er jo, at hvis vi styrker de ældre, hvor de er, står de også stærkere den dag, hvor det bliver svært, og samfundet sparer i øvrigt også penge ved det. Så der er mange gode grunde til at være aktiv på ældreområdet, siger Palle Smed.

Direktøren bor i Karlslunde, syd for Greve, med hustruen Helle. De har fire børn – Martha, Magnus, Ellen og Gustav. De to yngste bor hjemme. Der er to børnebørn – Gertrud og Knud.

Palle Smed kommer meget rundt i landet og ser mange dejlige steder. Men ingen kan hamle op med Bornholm, mener han.

– Jeg elsker at være på Bornholm, og det samme gør min familie. Vi kommer i familiens sommerhus i Boderne så meget vi kan. Det første jeg gør, når jeg kommer til Bornholm, er, at jeg skal ud at mærke luften, vejret, vinden...

Reception

Faglige Seniorer har i anledning af Palle Smeds fødselsdag inviteret til reception torsdag den 28. oktober klokken 10 i hovedkvarteret, Molestien 10 i København.