Overlæge genudgiver sin fars bøger

Overlæge genudgiver sin fars bøger
66-årige Lotte Clevin har været gynækolog og uddannelses- og specialeansvarlig overlæge på Bornholms Hospital siden 2011. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 29. JUL 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
29. JUL 2023 • 11:00

Lotte Clevin er ikke bare en fremragende gynækolog. Hun er også datter af Jørgen Clevin, der døde for 30 år siden. Nu vil hun give fantasien tilbage til nutidens børn. For den lever et trist liv i børnenes fravær.

66-årige Lotte Clevin har været gynækolog og uddannelses- og specialeansvarlig overlæge på Bornholms Hospital siden 2011. Her har hun sat sit tydelige aftryk, både som kollega og læge, for Lotte Clevin er en kapacitet på sit felt. Udover at opfinde en helt ny operationsteknik er Lotte Clevin en af pionererne bag indførelsen af simulationstræning. Begge dele har hun undervist i over hele verden.

Sygeplejerske Merete Marquardsen har arbejdet sammen med Lotte Clevin i mere end ti år og beskriver gynækologen som en kreativ hjerne.

– Hun har revolutioneret det gynækologiske speciale, stille og roligt. De gamle gynækologer fjernede en kvindes livmoder ved det mindste, en stor operation på det tidspunkt. Lotte Clevin har imidlertid været den kreative hjerne bag en ny operationsteknik, hysteroskopi, hvor man går op i livmoderen med en lille kikkert og fjerner den polyp, der oftest er årsagen til, at man får fjernet livmoderen. De bornholmske kvinder har absolut toppen af poppen på Bornholms Hospital, siger Merete Marquardsen.

Jeg blev obsternasig

Bornholms Tidende møder Lotte Clevin i hendes sommerhus i Stampen. Her bor hun, når hun har vagt på hospitalet, og ellers har hun og manden Henrik Juul Nielsen en lejlighed i hovedstaden, hvor parrets to børn også bor. Som datter af Jørgen Clevin, skolelæreren, der i 30 år tryllebandt de små med saks, papir og en tilsyneladende evig strøm af kreative påhit på DRs børneflade, er hun en sammensat person.

Og hun har fået kreativiteten ind med skolemælken. Alligvel valgte hun at blive læge.

– Jeg ved ikke helt hvorfor. Jeg tror måske, det var, fordi jeg i gymnasiet havde noget med genetik, og da var min søster gravid med tvillinger. Måske var der noget der. Og så har jeg det også tit sådan, at hvis jeg oplever noget, der er uretfærdigt, så kan jeg blive obsternasig. Og det var lige der, da jeg gik i 3. g, at der kom adgangsbegrænsning på medicinstudiet. Så tænkte jeg: det er fanme løgn. Og så nåede jeg lige ind.

Læge på turbotilkald

At hun valgte gynækologien, som jo er speciale i kvindesygdomme, skyldtes både patienttyperne og kollegerne, fortæller Lotte Clevin.

– Der er bare forskel på, om du er mediciner, kirurg, anæstesilæge eller gynækolog. Man skal vælge med hjertet. Og det man vælger efter, det er, om man kan lide at være i det rum, hvor de andre i det speciale er, siger hun.

Lotte Clevin var overlæge på Gentofte Sygehus, da hun begyndte at overveje en fremtid på Bornholm.

– Hospitalets gynækologiske afdeling lukkede, og vi, der var i dagkirurgien, ville gerne flyttes sammen. Men det var der ikke rigtig plads til. De andre blev flyttet til Hillerød og jeg blev flyttet til Rigshospitalet. Det gad jeg ikke, konstaterer hun.

Lotte Clevin kendte i forvejen Bornholm fra sine mange besøg i ægtemandens familiesommerhus i Bølshavn. Men der kunne hun ikke bo. Ifølge reglerne skal obstetrikere og anæstesilæger kunne være fremme på afdelingen på et kvarter. Det kaldes turbotilkald. Derfor gik det ikke at bosætte sig i Bølshavn. Så Lotte Clevin startede med at bo i en kedelig lægebolig, da hun blev uddannelsesansvarlig overlæge på Bornholms Hospital i 2011.

Duracell Lotte

Der gik imidlertid ikke lang tid før Lotte Clevin mærkede et behov for at få sin egen base på Bornholm. Og så gik det, som det så ofte gør på Bornholm: En dag kastede en kollega en tilfældig bemærkning ud i lokalet: Inge har et hus til salg ude i Stampen. Jeg har nøglerne.

Det hus måtte Lotte Clevin bare se, så hun kastede sig på cyklen og ræsede ud til Stampen, som ligger ti minutter fra hospitalet. På cykel.

Her sidder hun ofte oppe den halve nat og syr, strikker, laver møbler og tegner, når hun ikke er på vagt. Ifølge Merete Marquardsen har Lotte Clevin fået tilnavnet Duracell Lotte, fordi hun altid er i gang med noget. Og hun finder hele tiden på noget nyt. For nylig sprang hun ud som selvudgiver sammen med sønnen Emil, der er uddannet spildesigner. Selvfølgelig med farens bøger som omdrejningspunkt.

 


Lotte Clevin er begyndt at udgive bøger på forlaget Røde Seler, som hun har stiftet sammen med sønnen Emil Juul Clevin. Her trækkes der indtil videre kun på farens fyldige bagkatalog. Foto: Anette Vestergaard

 

Det startede med en kittelbog

Lotte Clevin har aldrig haft store drømme om at blive kunstner, men hun har altid tegnet.

– Hvis jeg skulle lære noget på studiet, så tegnede jeg det for mig selv, fortæller hun.

De anatomiske tegninger blev hendes personlige vej ind i bogverdenen. I 1983 skrev hun sammen med tre medstuderende en såkaldt kittelbog, altså en bog i et format, der lige kan være i lommen på en lægekittel.

– En kittelbog er en håndbog, der beskriver små indgreb og procedurer i almindelig patientpleje. Hvordan lægger man et drop, hvordan laver man en leverbiopsi, hvordan lægger man en sonde. Og så blev jeg spurgt, om jeg ikke også lige kunne lave nogen tegninger til Procedurebogen, som den hed. Det var den første bog, jeg illustrerede, fortæller Lotte Clevin.

Siden da har medicinske illustrationer været en fast sidebeskæftigelse for Lotte Clevin, der har illustreret hundredvis af medicinske udgivelser og hjemmesider.

Og nu er hun begyndt at udgive bøger på forlaget Røde Seler, som hun har stiftet sammen med sønnen Emil Juul Clevin. Her trækkes der indtil videre kun på farens fyldige bagkatalog.

 

Jørgen Clevin, der døde i 1993, var lige så skøn, som han var produktiv, siger Lotte Clevin, der voksede op på Frederiksberg i 70'erne.

 

Fantasien i tilbagegang

Jørgen Clevin, der døde i 1993, var lige så skøn, som han var produktiv, siger Lotte Clevin, der voksede op på Frederiksberg i 70'erne. Forældrene var ikke flippede, men det var hun selv.

– Jeg har haft en fantastisk opvækst. Primært fordi jeg var den yngste, siger hun og fortæller om dengang, hun som 14-årig fik lov til at ryge pibe. Det kunne der vel ikke ske noget ved, lød svaret fra faren.

Men han havde en pædagogik, som gik udover det sædvanlige.

– Han var jo skolelærer i 43 år, og når han så noget, så startede han altid med at rose. Men så kom der altid et: næste gang kan du prøve at gøre sådan her. Blande farven her eller farve hele papiret. I stedet for at sige, som mange forældre gør, ajj sikke en flot tegning, den hænger jeg op på væggen. Rose dem for det de skal roses for og så skubbe dem længere.

Den kortfristede tilgang til børns kreativitet er noget af det, som præger nutidens forældre, siger Lotte Clevin. Og så er der skærmforbruget. Al den tid børn – og voksne for den sags skyld – bruger på at sidde passive og inaktive med en telefon i hånden.

– Børn skal væk fra skærmene, børn skal lege med deres forældre, og de skal bruge deres fantasi, siger Lotte Clevin og fortæller om en engelsk forsker, der havde givet en papirclips til en fireårig og spurgt, hvad den kunne bruges til.

– Der kom 93 ideer. Da de spurgte en 18-årig om det samme, kom der fire.

Skrev over 100 bøger

Fantasiens triste tilbagegang er en af grundene til, at hun og Emil nu begynder at genudgive Jørgen Clevins bøger. For at få fantasien og kreativiteten tilbage i børnenes liv. De første, Husk at lege og Tegn dyr med Clevin, ligger nu i webshoppen, og der er flere på vej.

– Det er nu, vi skal ride på bølgen. Mens der stadig er nogen, der husker navnet Clevin, siger overlægen med det kreative gen.

Røde Seler – navnet på Lotte Clevins nye forlag – er selvfølgelig inspireret af Jørgen Clevins karakteristiske røde seler. Og der er på alle måder tale om et familieforetagende. Sønnen Emil har blandt andet sat webshoppen op, og datteren Signe, der snart fylder 30, står for markedsføring på sociale medier.

Lotte Clevin er blæksprutten, der administrerer og laver vinduesdekoration til William Dam, boghandlen på Torvet i Rønne, hvor man i øjeblikket udstiller de nye gamle Clevin-bøger i vinduet.

På sigt er det måske også hendes egen fantasi, der skal få gang i klippe-klistre-aktiviteterne ude i de danske familier. Til markedsføringen af udgivelsen af de første to bøger har hun lavet en kuglebane af mælkekartoner, som er med i bogen, og som er udstillet på Børnemuseet i København. Derudover har hun fremtryllet to skibe til udstillingen i William Dam og en hund i bølgepap og toiletruller.

Men lige nu tænker hun på udgivelsen af farens bøger.

– Han skrev over 100 bøger, og de kan jo sælges overalt, siger Lotte Clevin og nævner Ældresagen og Louisiana som eksempler.

Efter halvanden times turbosamtale er man ikke i tvivl om, hvor Lotte Clevin har sine kreative evner fra. Nu bliver det spændende at se, om hun kan få fantasien tilbage til de unge generationer.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT