Merete bager 5.000 småkager, så flere kan få julehjælp: 'Var jeg alene, havde jeg været presset'

Merete bager 5.000 småkager, så flere kan få julehjælp: 'Var jeg alene, havde jeg været presset'
Merete Bjørnebo. Privat foto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 16. NOV 2022 • 10:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
16. NOV 2022 • 10:30

Det vælter ind med ansøgninger til julehjælpen i Aaker og Pedersker sogne. Derfor har den lokale ildsjæl Merete Bjørnebo brugt oceaner af tid på at samle sponsorater til at kunne producere og sælge hjemmebagte småkager sammen med en gruppe frivillige fra sognet. Hun vil indsamle mindst 10.000 kroner til mere julehjælp.

 

Hvordan fandt du på, at der skulle bages småkager i sognet?

– Jeg hørte radio, og så snakkede de om, at der nok var mange, der ville søge julehjælp i år. Det har jeg også selv tænkt på. Birgit Friis, som er vores sognepræst, er allerede ved at drukne i ansøgninger. Der er mange flere, end der plejer. Så startede jeg med at ringe til hende og høre, om der var interesse for det, og det var der.

– Så var der 15 piger, der meldte sig frivilligt til at hjælpe med at bage, og andre skal pakke dem i poser med en fin sløjfe på. Og så skal vi sælge dem, så vi kan tjene nogle flere penge til menighedsplejen her i kirken. Det er nemlig dem, der står for julehjælpen.

Hvordan har folk responderet på din ide?

– Jeg har simpelthen fået så meget opbakning. Det har været fantastisk, for jeg var faktisk spændt på, om vi kunne samle nogle frivillige. Men så har vi holdt informationsmøde i præstegården, og jeg har lavet et opslag på en facebookgruppe for folk, der bor i Aakirkeby. Så er der nogen, der har meldt sig og så var vi pludselig 15. Jeg ved også at Birgit har været god til at fortælle om det, når der har været noget i kirken.

– Jeg kender kun nogle få af dem – veninder og sådan noget, som jeg har spurgt om de vi vil hjælpe, og min svigerdatter hjælper med at bage. Min svigersøn har også hjulpet – han har nemlig en 3D-printer, og så har min svigersøn trykt nogle kageforme, der ligner Bornholm. Så der kommer nogle småkager med form som Bornholm ned i alle poserne.

Kommer du jævnligt i Folkekirken?

– Nej, jeg er faktisk ikke selv en del af kirken til daglig, omend jeg kommer en gang imellem, når jeg synes. Men jeg tænkte, at hvis jeg skulle gennemføre det her projekt, så ville jeg gerne gøre det igennem en organisation, som kunne nå ud til børnefamilier og enlige. Det synes jeg, at folkekirken er så god til.

– Havde jeg lavet det her projekt alene bare sammen med mine veninder, ved folk jo ikke, hvem jeg er. Men alle i sognet ved, hvem Birgit Friis er - og så kan vi også arrangere det sådan, at det er hende, der modtager pengene, så jeg ikke skal have noget med dem at gøre.

Hvad vil du gerne opnå?

– Mit mål er kort og godt at gøre nogle mennesker glade. Der skal ikke sidde nogen juleaften og ikke have råd til en flæskesteg eller til gaver til børnene. Det er, fordi der har været corona, og nu er priserne steget så meget. Jeg er selv kun på pension, så hvis jeg var alene, så havde jeg også haft det svært, men nu har jeg heldigvis en mand, der tjener penge, og så er mine børn flyttet hjemmefra.

– Jeg har også et mål om at nå 10.000 kroner, men jeg tror, vi kommer over det, fordi der allerede er private virksomheder, der henvender sig for at hjælpe. Jeg har fået et cvr-nummer, så ingen af pengene skal gå ind på min konto. For tænk hvis folk troede, at jeg tog nogle af pengene selv.

Har I nogle udgifter til projektet?

– Vi har fået alle ingredienser sponsoreret fra lokale virksomheder, og vi har fået lov til at bage dem i skolekøkkenet på Hans Rømer Skolen. Så der er ingen udgifter, og det betyder også, at det er nemmere at få nogle frivillige, når man for eksempel ikke skal bage derhjemme.

– Det er dyrt at bage småkager, og så er der jo også det sociale i det, hvis vi kan stå og hygge os med det projekt i skolekøkkenet, så der er flere ting i det. Hvis folk skal bage i deres eget køkken, så tænker de måske, at det har de ikke tid til, men når man er sammen om noget, er det sjovere.

– Jeg håber, at nogen af dem siger, at det vil vi gerne gøre igen til næste år. Så skal jeg ikke stå alene med forarbejdet, for det har været et stort arbejde. Og vi skal også have en evaluering og finpudse og se, hvordan tingene kan gøres bedre og nemmere.

Hvor meget tid bruger du på det?

– Det har krævet oceaner af tid. Jeg startede allerede først i oktober måned med at tænke på, hvad man kunne gøre. Så spurgte jeg på Valsemøllen om de ville være med, og de sagde ja, de ville gerne sponsorere to kilo mel per bagedeltager. Så tog jeg udgangspunkt i det og kiggede i nogle opskrifter.

– Jeg gør det ikke op i timer, for jeg går jo derhjemme og er på pension. Så har jeg måske kørt til to butikker en dag og to andre en anden dag. Vi har fået sponsoreret noget fra Brugsen og æg fra Frostegaard og mange andre har også sponsoreret. Så har jeg hentet alle ingredienserne ned i præstegården, hvor vi har stillet det op og vejet af, og så her den anden dag, så kunne de bare komme og tage det, de skulle bruge, hvis der var nogen, der hellere ville bage derhjemme. Så ved alle, at de skal skal bage 500 småkager hver.

Hvor mange mennesker er blevet engageret?

– Der er jo mange virksomheder, der er involveret, og flere der har sponsoreret, der gerne vil have småkagerne til at stå. De kommer til at stå i otte butikker i Aakirkeby og efter en gudstjeneste, kommer man til at kunne købe dem nede i kirken. Jeg har en veninde, som jeg sammen kører rundt med, og så sælger vi nogle småkager, så folk kan få tilbuddet om at støtte. Jeg vil rigtig gerne have flere virksomheder i spil, som måske vil købe 20 poser småkager, og så kan man betale for dem, og måske lige donere lidt ekstra oveni, hvis man her råd til at donere lidt på den måde.

– Vi har lavet et stort skilt, hvor man kan se, hvem der har sponsoreret, og så tænker vi, at hvis flere henvender sig, må vi jo lave et lamineret A4-ark, så alle kan blive nævnt, men vi kunne jo ikke vente med at lave skiltet, som vi i øvrigt også har fået sponsoreret.

 

 

Merete Bjørnebo

60 år, bor i Aakirkeby.

Pensionist, uddannet køkkenassistent og har tidligere arbejdet som køkkenleder i en børnehave.

Har en mand, seks børn og to børnebørn.