Lotte Kirkeby fik endelig hul på sin roman på Svanekegaarden

Lotte Kirkeby fik endelig hul på sin roman på Svanekegaarden
Foto: Lea Meilandt
DAGENS NAVN | ABONNENT | 1. FEB 2024 • 05:50
Af:
Joan Øhrstrøm
DAGENS NAVN | ABONNENT
1. FEB 2024 • 05:50

Forfatteren Lotte Kirkeby har brugt Svanekegaarden flere gange for at finde skrivero som forfatter – senest til sin nye roman ”Resten af sommeren”, der netop er udkommet.

Tillykke med din nye roman "Resten af sommeren". Hvad fik dig til at skrive en del af den på Bornholm?

– Mit arbejdsliv består af mange forskellige ting. Jeg er forfatter, men jeg er også alt muligt andet, oversætter, kritiker og underviser, så nogle gange er det rart at komme væk fra alt det vante og kun koncentrere sig om én ting og få mulighed for at skrive uforstyrret. Det forsøger jeg at gøre et par gange om året, en uge eller to, eller tre, som i december, hvor jeg boede på Det Danske Institut i Athen. Men et af de steder, hvor jeg har arbejdet allerbedst, er i det lille gule hus på Svanekegaarden, hvor jeg efterhånden har været fire eller fem gange. Sidst jeg var der, var i 2022, hvor jeg skrev på romanen ”Resten af sommeren”. Jeg var der en uge sammen med min niece, der skulle skrive speciale, og vi var meget flittige.

Hvad gav det dig at skrive på romanen her?

– Manuskriptet havde på det tidspunkt ligget stille alt for længe, så jeg var meget spændt på at dykke ned i det og se, hvad det egentlig var, jeg var begyndt på. Det fandt jeg heldigvis hurtigt ud af, for noget af det, som jeg får, når jeg isolerer mig, er ro og fokus.

– Jeg har altid været på Svanekegaarden i vintermånederne, og når man til hverdag bor nærmest midt på Trianglen på Østerbro i København, så føles Svaneke uden for sæsonen meget stille. Og derfor perfekt, når man skal skrive. Jeg plejer at lave nogle meget faste arbejdsrytmer: tidligt op, skrive, en formiddagstur langs kyststien til Listed, hjem og skrive videre, en eftermiddagstur langs kyststien til Aarsdale, hjem og skrive videre. Det fungerer så godt.

Hvad er ellers dit forhold til Bornholm?

– Jeg har holdt mange ferier på Bornholm med min familie. Min mands bror bor på Bornholm, og mine svigerforældre havde en overgang en ferielejlighed i Svaneke, som vi lånte, og jeg har altid elsket at komme der. Men det er et nyere bekendtskab for mig. Som barn boede jeg i Vestjylland, og så er der meget langt til Bornholm. Faktisk nåede jeg at blive midt i trediverne, før jeg besøgte øen for første gang.

Din roman handler blandt andet om Sofie på ti år, som pludselig får en anden slags tilværelse, da forældrene skal skilles. Hvorfor blev du optaget af at skrive om det?

– Mine egne forældre blev skilt, da jeg var tre år gammel, så jeg var for lille til at kunne huske noget om det. Min søster er blot et år ældre end mig, så hende har jeg heller ikke kunnet låne hukommelse af. Men jo ældre jeg er blevet, jo mere har jeg spekuleret på, hvordan det egentlig var for os, som børn, og derfor ville jeg gerne skildre en skilsmisse set fra et barns vinkel. Men jeg blev nødt til at skabe mig en hovedperson med en lidt mere udviklet bevidsthed, end jeg selv havde, da mine forældre blev skilt, så jeg valgte en alder til min hovedperson, hvor man forstår en masse – og så alligevel slet ingenting.

Hvad er din egen erfaring med skilsmisser?

– Mine venners og mine egne forældres. Jeg ville gerne have talt mere med min far om, hvordan han oplevede skilsmissen, som var en klassisk halvfjerdser-skilsmisse, hvor han kun så min søster og mig hver anden weekend, men han døde desværre, da jeg var nitten og havde alt muligt andet i hovedet, så jeg fik ham ikke spurgt. Men så er det heldigt at være forfatter, så man kan forestille sig, hvordan det ville have været, både for barnet og faderen, og placere det hele i en roman.

Og hvad tror du, at læserne kan lære (om skilsmisser) af at læse din bog?

– Jeg er vist egentlig altid lidt påpasselig med at mene noget om, hvad læserne kan eller gerne må få ud af mine bøger. Men det har været helt bevidst, at jeg ikke ville have kærlighedsbruddet mellem mand og kvinde i centrum af fortællingen, at jeg gerne ville se skilsmissen og ikke mindst tiden efter fra et barns perspektiv, så jeg håber, at det er barnets blik på den verden, der forandrer sig for øjnene af hende, som læserne vil tage med sig.

Lotte Kirkeby

Født 1970

Forfatter, journalist, oversætter og kritiker, cand.mag. i litteratur-historie og fransk

Har tidligere udgivet novellesamlingen ”Jubilæum” og romanen ”De nærmeste” og ”Hvis man ikke vidste bedre”. ”Resten af sommeren” er netop udkommet på Gutkind

Bor på Østerbro i København med sin mand

Parret har tre voksne børn



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT