Kender du nogle af de unge mænd?

Kender du nogle af de unge mænd?
Zone-Redningskorpsets Venner har navne på tre af personerne på billedet. Nummer et fra højre er zoneredder Poul Clausen, nummer to er frivillig vagtmand Gunnar Hansen, og nummer fem er zonestationsleder Arne Kruse-Hansen. Billedet er taget på Zonens station i Pistolstræde 17 i Rønne.
HISTORIE | BORNHOLM | ABONNENT | 26. SEP 2021 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
HISTORIE | BORNHOLM | ABONNENT
26. SEP 2021 • 07:30

Bogprojekt søger oplysninger om bornholmske boksere og brydere, der blev hyret til et hjælpekorps under 2. Verdenskrig.

Steen Finne Jensen, tidligere beredskabschef ved Bornholms Brandvæsen, har brug for læsernes hjælp i forbindelse med et bogprojekt om Zone-Redningskorpset på Bornholm, blandt andet under besættelsen.

Kig godt på billedet af de 10 unge mænd. Er der nogle, du kender, så er Steen Finne Jensen meget interesseret i at høre om det. Han har allerede navnene på tre af personerne, men mangler informationer om de øvrige.

De 10 mænd var med i Zone-Redningskorpsets hjælpekorps, som blev etableret i november 1944 under 2. Verdenskrig og fungerede krigen ud. Det skete efter, at det danske politi var blevet arresteret af den tyske besættelsesmagt. De bornholmske kommuner etablerede vagtværn til at stå for lov og orden, og Zone-Redningskorpset (eller bare Zonen) påtog sig opgaven med at etablere et hjælpekorps, der kunne rekvireres til at hjælpe disse vagtværn.

Steen Finne Jensen siger, at hele vinteren vil gå med at samle informationer til den kommende bog om Zonen. Arkivfoto: Berit Hvassum

På Hotel Dana

– Zonens stationsleder gik op på Hotel Dana og ind til et brydehold, der var i gang med at træne. "I er jo unge og stærke. Kan I hjælpe os, hvis der er nogle, der ikke kan opføre sig ordentligt", fortæller Steen Finne Jensen om, hvordan han forestiller sig, at hjælpekorpset blev etableret.

Hjælpekorpset kom i hvert fald til at bestå af brydere og boksere fra Boldklubben af 1910, der trænede på det tidligere hotel i Østergade i Rønne.

– De fik et hvidt armbind med zonemærke, lygte, fløjte, knippel og hjelm, fortæller Steen Finne Jensen, der ud over navneoplysninger også er interesseret i billeder og beretninger om hjælpekorpset.

Steen Finne Jensen fortæller, at et af de 10 medlemmer stadig er live. Han er nu 96 år, bor på plejecenter og husker ikke så godt.

De havde en vis pligt

Bornholms Tidende skrev den 23. november 1944 om etableringen af hjælpekorpset. Heraf fremgår det, at der blev udtaget 12 stabile unge mænd fra bryde- og bokseholdet.

"Det var B 1910's initiativrige formand, Brynjolf Svendsen, der i sin tid fik ideen, idet han fandt, at raske unge sportsmænd i en tid som den nuværende havde en vis pligt til at stille sig til myndighedernes disposition, og det viste sig da også, at ideen slog godt an", skriver avisen.

Korpset blev uddannet, således at det kunne træde til i alle katastrofetilfælde, altså også for eksempel til brand- og båretjeneste.

Det er foreningen Zone-Redningskorpsets Venner, som er i gang med at skrive en bog om Zonen på Bornholm.