'Kærligheden er hele fundamentet for vores handlinger og gerninger'

'Kærligheden er hele fundamentet for vores handlinger og gerninger'
Thomas Gudbergsen. Privatfoto
| ABONNENT | 15. FEB 2021 • 06:54
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
15. FEB 2021 • 06:54

DAGENS NAVN Thomas Gudbergsen arbejder som sognepræst og sygehuspræst på Sjælland, men er født og opvokset på Bornholm. Han har arbejdet som landmand på flere bornholmske gårde, før han fik det, han selv beskriver som et kald – et kald, der lød på, at han ikke skulle være landmand hele livet, men måtte gå teologiens vej. 

Hvorfor er du blevet præst?

– Det vil jeg nok beskrive som et kald og lysten til at arbejde med teologien og mødet med mennesker. Jeg har, før jeg blev præst, arbejdet som landmand, men vidste godt, at det ikke var det, jeg skulle lave hele mit liv. Jeg har haft en kristen opvækst, så det føltes naturligt at blive præst. Da jeg startede på teologistudiet i København, blev jeg med det samme grebet.

Hvad kan du godt lide ved dit arbejde?

– Det at jeg så konkret får lov at gøre en forskel for patienter i livets ganske særlige stunder. Derudover underviser jeg sygehuspersonalet og laver supervision. Jeg synes, sundhedsvæsenet er spændende, og overvejede også lægegerningen, da jeg skulle vælge studie.

Hvad betyder dit arbejde for dig?

– Ud over at skaffe brød på bordet, giver det mening, indhold og retning i mit liv. Jeg får lov til at stille nogle eksistentielle spørgsmål, jeg forsøger at finde svar på. Udover det giver det mig utrolig meget livsglæde at hjælpe andre mennesker, der står i svære situationer.

Hvad er din hobby?

– Jeg elsker at være sammen med mine venner. Og så læser jeg ret meget og skriver også meget gerne. Så kan jeg godt lide at reparere små ting på huset og ordne ting i haven og udenfor. Mit landmandsgen har ikke helt forladt mig. Udover det elsker jeg at bruge tid med min familie og tre børn. Familie er den største gave.

Jeg har læst en kronik, du har skrevet. I den skriver du en del om ”kærligheden” – hvad betyder kærlighed for dig?

– Den betyder alt. Særligt er det Guds kærlighed som tilstand, der de seneste år er blevet mere nærværende for mig. Jeg har altid kaldt mig selv kristen, og det har hele mit liv betydet enormt meget. Kærligheden er skænket i og med Kristus. Hver eneste stund, vi har, er derfor at træde ind i noget, der hele tiden er der. Jeg mener, at kærligheden er hele fundamentet for vores handlinger og gerninger.

Hvad betyder Bornholm for dig?

– Meget. Det er min hjemstavn. Særligt efter at min sidste forældre døde for halvandet år siden, er savnet efter Bornholm blevet stærkere. Jeg tror, det er noget helt essentielt, at den første muldjord under ens fødder, som livet skrider frem, kommer til at betyde mere for en. Når man møder et menneske fra Bornholm, kommer samtalen også næsten altid til at runde samtalen om, fra hvilken egn af øen, man kommer fra. Jeg kunne dog ikke tænke mig at bo på Bornholm – for mange kender hinanden, og jeg synes, det er svært at være mig selv på øen.

Hvad drømmer du om at opnå i fremtiden?

– Blive boende i Valby, skrive bøger, undervise, holde foredrag og være sygehuspræst – og aldrig, så længe jeg lever at skulle skilles fra mine børn og min kone. Og så drømmer jeg om aldrig at miste min kristne tro. De sidste to ting, at bevare familien og troen, synes jeg faktisk er det største et menneske kan opnå.

 


Thomas Gudbergsen

45 år

Bor i Valby med kone og tre børn

Sognepræst i Tveje Merløse Kirke og sygehuspræst på Holbæk Sygehus og Psykiatrisygehuset Slagelse

Født og opvokset i Bodilsker Sogn