'Jeg ville allerhelst bo i Mumidalen'

'Jeg ville allerhelst bo i Mumidalen'
Foto: Justine Høgh
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT | 2. AUG 2021 • 06:00
DAGENS NAVN | BORNHOLM | ABONNENT
2. AUG 2021 • 06:00

Hej Chimi eller Morten! Hvad vil du helst kaldes?

– Min mor og min bank kalder mig Morten Sørensen, men ellers bliver jeg kaldt Chimi. Men man må selv bestemme. Jeg skal måske tilføje, at min mor desværre gik bort i marts, 85 år gammel, og at kommunikationen med min bank altid har været meget sparsom. Så Morten er der ikke mange, der kalder mig mere.

Hvordan kom du på navnet Chimi Changa?

– Det er taget fra et menukort på en mexicansk restaurant, og det er egentlig en dybstegt madpandekage. Ordet swinger godt og lyder som en leg, hvor der indgår en hulahop ring, og den stemning kan man også finde mange steder i mine illustrationer.

Hvad laver du på Bornholm?

– Jeg er herovre i forbindelse med mit arbejde som kunstner, hvor vi blandt andet laver nye bornholmske souvenirs. Fra klokken 10 - 18 er jeg på Galleri Gudhjem, hvor jeg krydser fingre for, at der kommer nogle jyder og forsøger at presse prisen på mine værker. Jeg er en undervurderet købmand, hvis jeg selv skal sige det. Men ellers så starter den perfekte dag på Bornholm med en svømmetur i Gudhjem Havn. Derefter sidder jeg, som den første gæst, på Cafe Rosa og drikker kaffe og læser i en bog. Så tager jeg til galleriet. Om aftenen sidder jeg meget gerne på Provianten med et glas køligt hvidvin.

Føler du, at der er behov for nye souvenirs?

– Der er behov for bedre souvenirs.

Hvad laver du ellers af kunst?

– Jeg er illustrator og har de sidste syv år tegnet Chimi Changa, der er figurer, som man kan følge på Instagram og Facebook.

Figurerne har udviklet sig fra tegninger til hæklede tøjdyr, vægmalerier og store drømmende lys- og lydinstallationer under H. C. Andersen festivalen i Odense. Opfindsomhed er nok det ord, der bedst dækker mit arbejde, uanset hvilken arbejdskonstellation jeg indgår i.

Hvilken slags kunst sætter du pris på?

Det er ingen hemmelighed, at jeg helst vil bo i mumidalen, og at mit store forbillede er Tove Jansson.

Dr. Seuss er mit andet store idol, og det her citat hænger på mit køleskab:

“Unless someone like you cares a whole awful lot, nothing is going to get better. It's not.”

― Dr. Seuss, The Lorax

Hvad er det bedste, du selv har lavet af kunst?

– Det bedste jeg har lavet nogensinde er min bog, der netop er udkommet. Den repræsentere syv års arbejde og indeholder 100 illustrationer og tekster. Jeg er meget stolt af resultatet, og den er blevet så godt modtaget, at jeg allerede har bestilt andet oplag.

Hvis du kunne sige noget til folk, hvad skulle det så være?

– Det er forbudt at være kedelig, og det gælder fra i dag. Husk det nu!

 

Om Chimi Changa

Alder: 46 år

Civilstatus: Single

Fritidsinteresser: Min fritidsinteresse er blevet mit arbejde. Så jeg har ingen, medmindre sort kaffe tæller.