Hun har både silkeaber og en kæleko på matriklen

Hun har både silkeaber og en kæleko på matriklen
Lone Bendixen Nielsen. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | ØSTERLARS | ABONNENT | 1. OKT 2021 • 10:00
Emilie Jensen
Journalist
DAGENS NAVN | ØSTERLARS | ABONNENT
1. OKT 2021 • 10:00

Lone Bendixen Nielsen er dyrepasser og har måske derfor alt fra to silkeaber til en kæle-ko ved navn Fie på sin matrikel. Den 1. oktober tiltræder hun som internatleder på Bornholms Internat i Østerlars – og det er et drømmejob. 

Den 1. oktober starter Dyrenes Beskyttelse nye samarbejder op her på øen, et i Aakirkeby og et i dit hjem i Østerlars, hvor katte, kaniner og mindre kæledyr vil være indtil de får en ny familie. Hvor mange dyr har du fået ind, her et par dage inden det rigtigt går løs?

– Dyrene kom faktisk i går fra Hoglebjerg (i Hasle, der i mange år har dannet ramme for nødstedte og dumpede dyr på Bornholm, men nu har Dyrenes Beskyttelse vurderet, at de har brug for mindre plads, red.). Jeg har 17 katte siddende, så der er gang i den.

Er det mange i et internat?

– Ja, altså jeg har jo plads til dem, og der er stadig tomme bure, men når man som privat menneske får 17 katte ind ad døren, er det jo meget, men ikke noget problem overhovedet. Det er bare hyggeligt og dejligt, at der er kommet lidt liv.

Hvad har du lavet før?

– Jeg er uddannet dyrepasser, og så har jeg arbejdet i BRK som fårehyrde i jobcenteret i 17 år, hvor jeg har været på Remisen i Lobbæk. Her havde jeg en stand med ponyer, får, geder, kaniner, marsvin og grise, som de unge mennesker så skulle være med til at passe. Men så blev jeg spurgt, om det med at have internat var noget for mig, og det var det helt sikkert. Så min mand og jeg har gået og bygget på det hele sommeren.

Din mand som også er dyrepasser..?

– Ja, han er naturvejleder på Natur Bornholm, og vi har begge to arbejdet som dyrepasser i zoologisk have i København, hvor vi også har mødt hinanden.

Du siger, dit nye job er dit drømmejob. Hvordan det?

– Når man er dyrepasser, vil man gerne arbejde med dyr, og, jeg synes, det er fantastisk – da jeg arbejdede på Remisen, var det også dyrene det handlede om, men det var også de unge mennesker, der var i fokus, og det var også mega spændende at arbejde med dem. Men nu er det bare sådan, at det her brænder jeg virkelig for.

– Det her har jeg bare gjort, siden jeg var helt lille, hvor jeg har fundet små dyr og plejet og passet dem og fået dem til at overleve. Så det med at kunne sætte dyrene ud i naturen igen eller give dem videre til en familie, det har altid fascineret mig meget.

Hvad er dine forventninger til dit nye job?

– Jeg har her til morgen haft travlt med at gøre rent ude ved kattene. Men jeg skal lige finde en rytme og finde ud af, hvad jeg skal gøre hvornår. Og så skal jeg blive aktiv på Facebook og Instagram, hvor jeg vil lægge små historier op med, hvad der sker med dyrene, eller hvis vi har dyr, der er klar til at blive videreformidlet til en familie.

Har du selv dyr?

– Ja, det har jeg. Vi har mange dyr. Vi har syv heste, en tam ko, vi kalder Fie, to får og en vædder, der også er tamme, skildpadder, syv katte, tre hunde og to silkeaber.

Aber, siger du?

– Ja, silkeaber, de er på størrelse med en kattekilling. Vi har haft aber i 15 til 20 år. De to vi har nu hedder Osvald og Jytte. Ja, og så har vi høns. Og min mand går meget op i fugle, så derfor har vi også araer, næsehornsfugle og latterfugle. Det er vel sådan set det.

Det lyder som om, du bor i en hel zoologisk have. Der må skulle en del plads til?

– Ja vi bor også på en ejendom udenfor Østerlars, så der er plads til dem og vores familie.

Hvordan kan det være, at I har så mange dyr?

– Jeg har haft heste hele mit liv, og jeg kan ikke leve uden en hund og en kat. Sådan har det bare altid været. Og så er min mand meget fugleinteresseret og har passet fugle i zoologisk have i København i regnskoven, så derfor har vi mange af dem. Og vores to piger går meget op i heste.

– Og så sker det, at vi bliver ringet op, fordi der er en lille kalv, der har mistet sin mor, og de spørger, om der er nogen, som har lyst til at få den. Og så kørte vi ud og hentede den, hvorefter den fik sutteflaske, og nu er hun en stor ko, Fie kalder vi den. Ja, og Fie skulle ikke være alene, så da der var et får, der havde mistet sin mor, så fik vi hende. Og sådan sker tingene bare. Man kommer til lige at få en pony eller en kalv. Sådan er det bare her i huset.

 

Lone Bendixen Nielsen

49 år

Uddannet dyrepasser.

Gift med Kenneth, der er bornholmer og uddannet dyrepasser. Parret mødte hinanden i København Zoo, hvor de begge arbejdede, før de flyttede til Bornholm for tyve år siden.

Parret har to piger, Amalie på 18 og Mathilde på 15.

Bor på en ejendom uden for Østerlars.