Hun fik en skelsættende idé, da hun tilfældigt overhørte noget på Folkemødet

Hun fik en skelsættende idé, da hun tilfældigt overhørte noget på Folkemødet
En god ide kan opstå pludseligt. Den kan også ligge og brygge i baghovedet i noget tid. For Maja Felicia Bendtsen var der mange skridt på vejen til, hvad der er blevet Bornholm Bunker Hub
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 30. DEC 2021 • 07:30
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
30. DEC 2021 • 07:30

Maja Felicia Bendtsen kom på ideen om at lave en tankstation til skibe udelukkende med grønne brændstoffer. Rønne Havn skal være en såkaldt bunkerhub, der oversat betyder, at Rønne havn bliver en ny grøn tankstation for skibstrafikken i Østersøen. Udover i Rønne er lignende projekter blandt andet i gang i Singapore og Rotterdam – nogle af verdens største havne.


Hvad er din tilknytning til Bornholm?

– Min mor er bornholmer, og min far er københavner, men jeg er født og opvokset på Bornholm, og jeg vendte tilbage i januar 2006

Hvad har du af uddannelsesbaggrund, og hvad arbejder du med på Bornholm?

– Jeg er uddannet civilingenør i kemi, og lige nu arbejder jeg som Chief Bussines Officer Bulk på Rønne Havn. Jeg arbejder på at skaffe nye forretninger til Rønne Havn. Jeg blev ansat i april 2019.

Hvad er bulk?

– Bulk er sand og korn, gødning, flis til kræftværket, benzin og diesel til olieterminaler. Det er nogle af mine kunder.

Hvordan bruger du din uddannelse på jobbet?

– Jeg blev færdiguddannet i 2005, og det her er næsten det første job, hvor jeg virkelig bruger min baggrund med kemi. Det er en kæmpe fordel at have en baggrund som kemiingeniør, når jeg nu arbejder med grønne brændstoffer og power-to-x. Og jeg har i mange år arbejdet med forretningsudvikling. Lige nu arbejder jeg et sted i krydsfeltet mellem ny teknik og forretning. Så min uddannelse passer meget godt, synes jeg.

Hvad er Bornholm Bunker Hub?

– Den grønne tankstation for skibe i Østersøen. Tankstationen er egentligt et meget godt billede på vores projekt. Når du holder på sådan et sted, så tanker du brændsel på, du kommer af med affald, får service på bilen osv. Det er næsten det samme billede, bare på skibstrafikken. Så der er ikke tale om en tankstation, der er placeret et fysisk sted, men måske en båd, der sejler ud og klarer opgaven.

Hvordan kom du på ideen om en bunkerhub?

– Ideen opstod, fordi jeg skal tiltrække ny forretning til havnen. Og så er der selvfølgelig forskellige trædesten, der skal falde i hak, før vi når derud med vores idé, der hedder Bornholm Bunker Hub, hvor vi er nu.

– Det var en sum af flere forskellige ting, at ideen opstod. Men jeg kom på det, fordi branchen snakkede mere og mere om, at skibe skal sejle på grønne brændstoffer. Det ville vi jo gerne kunne servicere dem med, hvis det var muligt. Og på Folkemødet hørte jeg nogen fra DTU sige, at power-to-x er ved at være rentabelt. På den måde opstod min tanke så småt.

Hvad er power-to-x?

– Det er, hvor man tager strøm og bruger det til at spalte vand til ilt og brint. Med brint kan du tilsætte andre stoffer, der kan danne et flydende brændstof.

Det er ambitiøs idé. Har du mødt modstand på din vej?

– Ja da, jeg er også blevet grinet ud. Det er heldigvis ikke særligt mange, der gør det. Men jeg vil kæmpe med arme og ben for, at det skal realiseres, fordi jeg ser et stort potentiale for Bornholm. Selvfølgelig også Rønne Havn. Men jeg bor jo på Bornholm, og jeg vil gerne være med til at støtte udviklingen her.

Hvordan kan en bunkerhub støtte udviklingen på øen?

– Først og fremmest fordi vi er egnet til at have en bunkerhub. Vi har virksomheder, der kan servicere skibene, det kan skabe ny forretning og derved også skabe nye arbejdspladser. Jeg ser det som en mulighed for at bruge vores geografiske placering, som ellers tit er udskældt, men i skibstrafikken er den enorm central. Placeringen vil jeg gerne bruge til fordel for Rønne Havn og Bornholm.

Hvad er succeskriteriet for din idé?

– Den første milepæl vil være, at vi kommer i gang i 2025. Og den dag vi når op på én procent af de forbipasserende skibe, er jeg glad, for så er vi i en skala, hvor det kan stå af sig selv. Måske det kan det før den ene procent, men det er min mavefornemmelse, der siger mig, at vi i hvert fald skal derop.

Hvor mange arbejdspladser kan det skabe?

– Vi ved, at et power-to-x-anlæg vil skabe arbejdspladser i driftsfasen, og det vil også i anlægsfasen skabe arbejdspladser. Men vi ved jo ikke helt, hvordan vores bunkerhub vil tage sig ud endnu, så det er svært at sige.

Hvordan bliver Bornholm Bunker Hub modtaget?

– Der er så mange, der siger, at det lyder sindssygt logisk og fornuftigt på grund af vores centrale placering. Det er generelt meget positivt, når jeg møder folk på konferencer blandt andet. Der er enkelte, der griner lidt, men lad dem om det, vi skal nok vise, at de tager fejl.

Du siger, at Bornholms placering tit er udskældt. Hvornår så du et potentiale i Bornholms placering?

– Under min ansættelsesproces var der snak om, at der var en masse skibstrafik rundt om Rønne Havn, og der var potentiale for forretning.

Er I de første, der laver en grøn tankstation for skibe?

– Ja, vi er helt klart blandt de første. Havnene i Rotterdam og Singapore og nogle få andre er i gang. Rotterdam og Singapore er også to af de største bunkerhubs i verden. Det er lidt sjovt, fordi de er uden sammenligning, og her kommer lille Rønne, der også er i gang med samme projekt. Selvfølgelig er der en risiko i at være de første, men det er også derfor, vi bringer partnere ind, der hver især besidder noget af den viden, der skal til for at realisere det.

– Vi vil gerne have ekspertisen med. Vi som Rønne Havn er ikke i stand til at gennemføre det alene. Derfor skal vi have hjælp fra nogen, der er nøglepartnere i branchen. Dem har vi fået i mange gode samarbejdspartnere både nationale og internationale. Det er vi glade for. Og omvendt skal man huske på, at de også er gået ind i et samarbejde med os, fordi de ser et potentiale i Bornholm og Rønne Havn som bunkerhub.

 


Maja Felicia Bendtsen

Alder: 41 år

Civilstatus: Gift. Har to sønner på 12 og 17 år

Fritidsinteresser: En tur på hesteryg i skoven eller en gåtur i den bornholmske natur