– Den fortjener en større plads. Der er granit overalt i landet, og meget af det kommer fra Bornholm. Det tænker man ikke særlig meget over. Det er min mission på museet at fortælle om hovedbanegården i København, indgangen til Tivoli, trappetrin og facader på Strøget, søjlerne ved Nationalmuseet. Jeg arbejdede på et tidspunkt på Rigsarkivet og gik forbi de søjler hver morgen, uden at tænke over, at det er Moseløkke-granit. Mange tror måske, at det er importeret fra Kina og andre steder. Kuglerne på Christiansborg Slotsplads er også lavet af Moseløkke-granit.
Havde du et forhåndskendskab til granit, da du startede på stenbrudsmuseet?
– Nej. Det første år var ren oplæring. Andet år gik jeg i gang med at lægge opslag på vores facebookside om museet og de steder i Danmark, hvor man har brugt granit fra Bornholm. Efter den første sæson arbejdede jeg en vinter hos Zurface i Rønne. Det er dem, der har brydningsretten i Moseløkken Granitbrud. Her hjalp jeg med at bore fliser til metro-byggeriet i København.
– Det tog fire måneder at bore 36.000 huller, og det var meget ensformigt arbejde. Men at se hvordan det fungerede på fabrikken, det var fantastisk. Jeg sugede til mig, og bruger ofte mine erfaringer fra den tid i min fortælling på museet. Stenbrydning er stadig en levende industri, samtidig med at der er 200 år gamle boremærker overalt på Nordbornholm. Det er en oplevelse i sig selv at gå rundt i skovene deroppe.
Er I faldet godt til?