Han sælger kaffe til hele landet – også på abonnement

Han sælger kaffe til hele landet – også på abonnement
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
DAGENS NAVN | ABONNENT | 14. MAJ 2022 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
14. MAJ 2022 • 05:30

Det startede med, at det var svært at få fat i espressokaffe på Bornholm. Da Brian Tofte begyndte at købe sin kaffe i København, fandt han ud af, at han også kunne købe grønne bønner og riste dem selv. Det blev til Buchwalds Kaffe, der i dag både sælger i Torvehal Bornholm og til resten af landet, blandt andet med kaffeabonnementer.


Hvordan er du kommet i gang med Buchwalds Kaffe?

– Det er jeg, fordi jeg for mange år siden købte en espressomaskine og havde svært ved at få espresso herovre. Så først var der mange år, hvor jeg købte espresso i København.

– Jeg fandt så ud af, at man også kunne købe grønne kaffebønner og riste dem selv. Så jeg startede ude i haven med at riste 200 gram ad gangen, hvor noget blev godt, og noget blev mindre godt. Jeg fandt også ud af hvor stor forskel der kan være på forskellige kaffesorter fra forskellige lande.

– Så fik jeg mulighed for at købe den kafferister, som jeg har nu, og så gik jeg fra at kunne riste 200 gram ad gangen til at kunne riste 12 kilo. Og så lavede jeg firmaet for otte år siden.

 

Hvorfor hedder dit firma Buchwalds Kaffe, når du nu hedder Brian Tofte?

– Buchwald er mit mellemnavn. Det kom af, at vi sad og legede med navne og syntes, at det passede fint. Nogle enkelte mennesker hedder Buchwald til fornavn, det gjorde min farfar for eksempel: Buchwald Tofte. Men det er jo et ret sjældent navn.

 

Hvordan er det gået siden du startede forretningen?

– Det er gået godt. Jeg startede i det små på Skansevej i Rønne, hvor jeg vil sige, at man virkelig skulle ville sin kaffe for at køre til Skansevej efter den. Men det udviklede sig år for år og særligt efter, at jeg kom ind i Torvehallen.

– I dag har jeg mange faste kunder, og jeg sælger også til caféer og virksomheder og sender kaffe til København og andre steder ovre.

– Det er meget forskelligt, hvor meget jeg rister. Sidst på efteråret og om vinteren er der ikke så meget flow, men om sommeren rister jeg meget. Det er lidt sæsonpræget, så derfor har jeg også taget kontakt til virksomheder, der har helårsåbent, så det ikke kun bliver salg til turister og privatpersoner.

 


Brian Tofte

54 år, indehaver af Buchwalds Kaffe i Torvehal Bornholm.

Opvokset i Ballerup, har boet 23 år på Bornholm.

Samlevende med Winnie, far til Christoffer på 27.

Bor i Hasle.

 

Hvad er et kaffeabonnement, og hvordan har du fundet på det?

– Jeg har fundet på kaffeabonnementet, fordi jeg har mange trofaste kunder, der er på Bornholm om sommeren og så rejser tilbage til Herning eller Odense eller hvor de nu er fra.

– Så sender jeg dem en portion friskristet kaffe den første i hver måned. Så er prisen lidt billigere. Til gengæld ved jeg, hvor meget jeg skal riste. Jeg har kørt med kaffeabonnementet et lille års tid, og det er vokset støt og roligt.

 

Hvad er dine planer med Buchwalds Kaffe?

– Mine planer er, at det skal have lov at udvikle sig mere. Jeg kan ikke presse mere igennem om sommeren, men i ydersæsonerne må det gerne vokse. Og i forhold til erhvervskunderne. Der er flere muligheder i erhvervsdelen, og det vil jeg gerne gøre mere i.

 

Hvad er dit budskab til dem, der synes at kaffe er blevet alt for indviklet, og at det vel bare handler om at hælde noget vand gennem nogle bønner på en kaffemaskine?

– Jeg synes ikke, at man skal gøre kaffe besværligt, og jeg synes, at man skal drikke kaffe, som man bedst kan lide det. Hvis man er glad for kaffe fra en kaffemaskine, skal man drikke den.

– Jeg er heller ikke kaffesnob, og jeg har også Nescafé stående på hylden derhjemme. Kaffe behøver ikke at være en videnskab, og det er faktisk ligesom med brød: Du kan købe et brød for 12 kroner i et supermarked, eller du kan købe et fra bager Dam for 40 kroner. Man skal gøre det, der gør én glad.