Han lod sig ikke slå ud af sygdom

NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT | 3. AUG 2022 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | AAKIRKEBY | ABONNENT
3. AUG 2022 • 07:30

Dan Skovbo Pedersen bevarede et positivt livssyn, selv om han i mange år var ramt af Parkinsons sygdom.

 

Dan Skovbo Pedersen, Aakirkeby, er død, 77 år.

Dan Skovbo Pedersen blev født på Sommergård i Pedersker, hvor han boede i de første fire år. Familien flyttede i 1948 til Østre Ellesgård i Bygaden i Aakirkeby.

Dan Skovbo Pedersen var som ung på Løgumkloster Efterskole. Efter værnepligten var han på Luthersk Missions Højskole i Hillerød, hvor han mødte en sød kokkepige, Kaja, som han blev forelsket i. De blev gift i 1967 og overtog Østre Ellesgård.

I årene efter overtagelsen blev der arbejdet på at udvikle landbrugsbedriften. Grisene blev hurtigt sat ud og nogle år efter hønsene. Der blev satset på køer og markdrift.

Fire sønner

Familien blev udvidet med fire sønner, hvilket Dan Skovbo Pedersen var meget glad og stolt over. Alle fire drenge blev inddraget i arbejdet på bedriften, og fik indkodet en interesse for landbrug. Det blev i 1997 den næstældste søn, Anders, der overtog gården.

Kaja og Dan Skovbo Pedersen flyttede til ejendommen Østervang på Slumpevejen, hvorfra de havde udsigt til Østre Ellesgård. Tiden blev nu i høj grad brugt på at hjælpe drengene godt i gang, hvilket også indebar ture til Jylland, hvortil de to yngste sønner var flyttet.

Dan Skovbo Pedersen lod sig ikke slå ud af, at han i 2002-2003 blev ramt af Parkinsons sygdom. Han havde også tid og energi til nye interesser – som at arbejde med træ. Der blev blandt andet fremstillet adskillige bænkesæt og brugt mange timer på at skaffe brænde til brændefyret.

Guldbryllup

Dan Skovbo Pedersen fejrede i 2017 guldbryllup med sin Kaja, men var i de sidste år hårdt ramt af sygdom.

– Men indtil det sidste kunne vi dog mærke fars lune og positive livssyn. Det er nok også noget af det, de mange social- og sundhedshjælpere, som er kommet i hjemmet, har oplevet. Far var med på at lave lidt sjov, fortæller sønnerne.

I alle årene var den kristne tro en aktiv del i hjemmet, samt tilknytningen til Luthersk Missionsforening i Aakirkeby.

Dan Skovbo Pedersen efterlader sig hustruen Kaja, de fire sønner – Christian, Anders, Niels Ole og Verner, 12 børnebørn og to oldebørn.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?