Erik gik i land og blev styrmand for 24 ejendomme

Erik gik i land og blev styrmand for 24 ejendomme
Erik Eriksen ved Café Dagligstuen, som han åbnede på Torvet 8 i Aakirkeby i 2020. Han driver også Jazzcafeen i Nexø og om sommeren Café X i Aakirkeby. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 19. NOV 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. NOV 2022 • 05:30

Erik Eriksen, der søndag fylder 50 år, uddannede sig oprindelig som skibsfører, men driver nu blandt andet café og værtshus.

 

Erik Eriksen blev i april 2022 færdiguddannet som kok efter 24 ugers intensiv undervisning. Det var blot endnu et led i hans filosofi om, at han gerne vil kunne klare stort set alle opgaver i forbindelse med de forretninger, han beskæftiger sig med.

Erik Eriksen, der fylder 50 år søndag den 20. november, fortæller, at det er en lærdom, han har taget med sig fra, da han var ung.

– Jeg var 17 år og officerselev og mente jo, at jeg skulle stå på broen og styre det køleskib, jeg var med. Vi sejlede med frugt fra Syden og op til Europa. Jeg var en af dem, der blev sendt ned i skibet for at fjerne is fra køleribberne. Da jeg havde gjort det tre gange og var gennemblødt, spurgte jeg, "hvorfor jeg skulle gøre det, når vi havde underordnede sømænd om bord?"

– Så sagde overstyrmanden til mig:

"Erik, om 15 år er det dig, der står her med tre striber på. Hvordan vil du forklare sømændene, hvordan det skal gøres, hvis du ikke selv ved det?"

– Det har jeg taget til mig og prøvet at følge lige siden, siger Erik Eriksen, der også har taget en merkonomuddannelse, uddannet sig i bogføring og taget taxakørekort.

Sundt at komme ud at sejle

Nu er det længe siden, at Erik Eriksen gik i land, og i stedet for at styre skibe styrer han nu 24 ejendomme med cirka 45 lejemål. Det er primært i Aakirkeby, og så er der nogle i Nexø, Snogebæk og Østermarie. Dertil kommer, at han driver Jazzcafeen i Nexø og Café Dagligstuen i Aakirkeby som helårsdrift og om sommeren også Café X i Aakirkeby.

Erik Eriksen er født og opvokset i Aakirkeby. Forældrene, Erna og Jørgen Eriksen er revisorer, og moren er stadig aktiv med revisionskontor og nogle få klienter. Revisor ville Erik Eriksen ikke være, men hvad han så ville, havde han ikke nogen idé om, da han var færdig med EFG-handelsskolen.

– Det var lidt tilfældigt, at jeg kom ind som elev hos rederiet J. Lauritzen og den 1. august 1989 startede på Kogtved Søfartsskole i Svendborg. Jeg var vel lidt af en rod som ung. Det var nok meget sundt for mig at komme ud at sejle.

Erik Eriksen sejlede som elev i et par år, kom på navigationsskolen og og tog skibsførereksamen i 1995. Han sejlede som styrmand, overstyrmand og kaptajn til 2003.

– Jeg mødte min kone, Randi, i 1992. Vi fik vores første barn i 1999 og nummer to i 2001. Det var medvirkende til, at jeg stoppede med at sejle. Vi boede i Svendborg frem til 2000, hvor vi flyttede til Bornholm og købte hus i Præstevænget i Aakirkeby, hvor vi bor i dag.

Det startede i 1996

Ejendomseventyret startede i 1996:

– Min far ringede og spurgte, om vi ikke skulle købe et hus, han havde set var billigt til salg. Jeg var begyndt at tjene penge og havde ikke rigtig nogle planer. Tre måneder senere ringede han igen om et andet hus, han mente vi skulle købe, og så lavede vi et selskab, fortæller Erik Eriksen om starten på E.E. Invest.

– Mine forældre lavede meget af det praktiske i selskabet i de første år. Da de i 2003 sagde, at enten skulle vi drosle ned, eller også skulle jeg selv drive det, sagde jeg mit job op og kastede mig ud i det.

E.E. Invest har undervejs drevet forskellige restauranter og cafeer:

– Det har været meget learning by doing. Jeg startede som tjener, blev bartender og fik interesse for køkkenet, og jeg har lavet mad i snart 15 år, siger Erik Eriksen, der i dag bruger de fleste af sine arbejdstimer på Jazzcafeen på Torvet i Nexø.

– Op i 00’erne gik det stærkt. Så kom vi til 2008, hvor det gik rigtig stærkt. Den sommer havde jeg næsten 30 ansatte. Vi drev cafeen på Natur Bornholm, Restaurant Gåsen i Aakirkeby, pizzeria og restaurant i Nexø, og vi havde isbutik.

– Der gik det bare helt galt på grund af finanskrisen. Efter 2008 havde vi nedskrevet og tabt næsten fire millioner kroner. Det var en hård kamp de næste fem år at komme op igen, konstaterer Erik Eriksen.

Millionær på papiret

Har du ideer og planer om nye investeringer?

– Det ser godt ud, hvis jeg kan køre det igennem, jeg har nu. Man skal aldrig sige nej til en god investering, men det er ikke noget, jeg leder efter. Jeg synes, der er nok at se til i forvejen, siger Erik Eriksen.

Er du millionær?

– Nej. Kun på papiret, griner han.

– Hvis jeg kunne realisere det hele, ville det være til et tocifret millionbeløb. Men det kræver, at der er en køber. Det er ikke noget, jeg går efter, og det er ikke noget man bare gør. Slet ikke på Bornholm, hvor det er umuligt at få bankerne til at være med til at finansiere noget, når det handler om restauranter og værtshuse, siger Erik Eriksen, der betrager E.E. Invest som sin pension.

Masser af sport

Erik Eriksen dyrkede som dreng nærmest alle mulige sportsgrene i Aakirkeby Idrætsforening. Han genoptog idrætsinteressen, da han gik i land.

– Jeg var blandt andet med til at vinde landsmesterskabet i håndbold for seniorer. Jeg har også spillet lidt badminton.

Erik Eriksen har været fodboldtræner, været medlem af AaIF’s bestyrelse, siddet i bestyrelsen i DBU Bornholm og været formand for Elite Bornholm, og han blev uddannet fodbolddommer.

– Jeg er blevet lidt ældre og prioriterer måske lidt anderledes, så der er ikke tid til meget sport længere, slutter Erik Eriksen.