En uhelbredelig iværksætter fylder 80
Min far har om nogen betydet noget for bornholmsk erhvervsliv, lyder det fra Michael Almeborg. Lørdag fylder hans far, erhvervsmanden og iværksætteren Ole Almeborg, 80 år.
Ole Almeborg fylder 80 lørdag den 6. maj.
Erhvervsmanden, der siden han blev selvstændig i slutningen af 70'erne, har været et af det bornholmske samfunds allerstørste aktiver, har arbejdet hele sit liv. Han startede som mælkedreng i Rønne, seks år gammel. Som søn af en enlig mor, der arbejdede som telefonist, blev han hurtigt bevidst om værdien af en god og stabil økonomi. Ole Almeborg gik i skole på Østre Skole i Rønne og blev derefter udlært som smed/maskinarbejder på Poul Nielsens Maskinfabrik på Landemærket.
Omsætter for trecifret millionbeløb
Ole Almeborg har svejset alt fra skraldespandsstativer til olietanke, men der gik kun tre år fra han stod med svendebrevet i hånden, til han blev driftsleder på Poul Nielsens Maskinfabrik.
Da virksomheden gik konkurs i 1979, købte Ole Almeborg transportproduktafdelingen ud af konkursboet efter at have været direktør i afdelingen i ti år. De første otte år drev han virksomheden under navnet Maskinfabrikken Danholm A/S, men i 1987 flyttede virksomheden til Hasle og skiftede ved samme lejlighed navn til Ole Almeborg A/S.
Ole Almeborg A/S arbejder i dag fortsat med produktion af internt transportmateriel – eller som der står på erhvervssiderne 'fremstilling af løfte- og håndteringsudstyr'. Virksomheden omsætter ifølge stifterens søn Michael Almeborg for et trecifret millionbeløb om året og leverer blandt andet produkter i rustfrit stål til Toyota og fremstiller transportvogne og rullevogne til hospitaler samt fødevare- og medicinalindustri.
85 procent af virksomhedens produktion eksporteres.
En familieforretning
Virksomheden på Svalhøjvej er i sin kerne et familiefirma. Sønnen startede som arbejdsdreng i farens virksomhed i 1981 og har siden arbejdet sig op gennem rækkerne. Siden 2007 har Michael Almeborg stået alene på broen med børnene Camilla og Jacob i bestyrelsen og nevøen Nikolaj ansat som smed.
Generationsskiftet mellem Ole og Michael Almeborg forløb aldeles gnidningsløst.
– Han (Michael Almeborg, red.) fik de første aktier i begyndelsen af 00'erne, og så blev det en overdragelsesproces på omkring ti år, hvor jeg var meget aktiv i begyndelsen, fortalte Ole Almeborg i et interview i 2022.
Ved siden af virksomheden har Ole Almeborg gennem alle årene investeret både penge og tid i det bornholmske erhvervsliv. Blandt andet drev han selv en årrække Bornholm Fish A/S, og det vil ikke være forkert at sige, at den nu 80-årige erhvervsmand decideret har holdt hånden under en lang række nødlidende bornholmske virksomheder. Blandt andet investerede han i 2015 Brændesgårdshaven, og forhindrede dermed den populære forlystelsespark i at lukke. I et interview i Tidende i 2022 afslørede Ole Almeborg, at han har haft direkte indflydelse på over 50 virksomheder på Bornholm, enten gennem etablering eller reetablering.
Fisk og fjerkræ
Ole Almeborg er først og fremmest uhelbredelig iværksætter. Samtidig har han været særdeles aktiv i det bornholmske samfund og har bestredet en lang række tillidshverv, herunder formandsposterne i både Bornholms Erhvervsråd og Trafikkontaktrådet.
Derudover har han været involveret i alt fra ejendomsopkøb til fødevareproduktion. Mange detaljer går tabt i en summarisk beskrivelse af et menneskeliv, og Ole Almeborgs søn nøjes med at konstatere:
– Min far har været bredt ude. Han har haft en finger med i både PL Beton, Bornpoultry og en række mindre butikker.
På stående fod husker Michael Almeborg desuden, at hans far på et tidspunkt opkøbte den nedlagte flisefabrik Hasle Klinker A/S og solgte den videre til PL Beton A/S. Derudover var Ole Almeborg en af hovedkræfterne bag etableringen af fjerkræslagteriet Bornpoultry A/S, der slog sig op på at sælge bornholmsk producerede nicheprodukter, herunder Bornholmerhanen. I 1990 købte han Dansk Andelsfisk i Nexø og omdannede det til Bornfish A/S, som han seks år senere solgte til fiskefremstillingsvirksomheden Espersen.
– Han har om nogen betydet noget for bornholmsk erhvervsliv, lyder det sammenfattende fra Michael Almeborg.
Almeborg og Saxebro Mølle
Bestyrelsesarbejde og foreningsliv er fortid, men erhvervsmanden er stadig aktiv på sin egen måde.
– Jeg arbejder seks-otte timer om dagen. Det foregår på den måde, at jeg står op hver morgen og spørger mig selv, hvad gider du lave i dag, fortæller Ole Almeborg. I øjeblikket bekæmper han ukrudt i haven, og ellers går tiden med at vedligeholde de forskellige ejendomme, han har opkøbt gennem årene.
Flere af dem er historiske, ikke mindst Saxebro Mølle på Søndre Landevej. Da Ole Almeborg overtog ejendommen for fem år siden som et hobbyprojekt, var ejendommen, der tidligere dannede rammen om et bageri og et brødudsalg med status som kongelig hofleverandør, stærkt forsømt. Ole Almeborgs mål var at bringe møllen og de tre længer tilbage til fordums glans, blandt andet i håb om at kunne fremvise resultatet for dronning Margrethe, der havde for vane at cykle efter morgenbrød på Saxebro Mølle, da hun som ung deltog i udgravninger af jernalderbopladser ved Slusegård.
Arbejdet med istandsættelsen af Saxebro Mølle er nu næsten tilendebragt, og den gamle smed fra Rønne har haft fingrene i alt fra indkøb og drejning af træ, til kalkning og installering af ny teknik, der får vingerne til at dreje på kommando.
Fødselsdag for familien
Endelig erhvervede Ole Almeborg for et halvt år siden Kommandantgården i Rønne sammen med kammeraten Jimmi Persson.
Men så er det også slut. Ole Almeborg har i hvert fald ingen aktuelle planer om at investere i nye projekter.
– Jeg tror, Kommandantgården er sidste skud i bøssen. Jeg har besluttet mig for at tage den lidt med ro, siger han.
Ole Almeborg har været gift med Lene i snart 60 år. Parret blev gift i 1964. Som 21-årige fik parret det første barn ud af tre, og familien tæller i dag seks børnebørn og to oldebørn. Det bliver sammen med dem, at Ole Almeborg fejrer sin 80 års fødselsdag med en frokost i hjemmet på Nebbe Odde.
NYT JOB
MEST LÆSTE
Vandværk: De har løbet om hjørner med os


Röryggjuer
Kan bruges om en rød ko, tyr eller kalv med en hvid stribe langs ryggen. Man kan eksempelvis tale om ‘et röryggjut kraitur’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration