En bornholmsk travpioner fylder rundt

En bornholmsk travpioner fylder rundt
Birgit Spanner Lund var med, da travbanen for nogle år siden fejrede 50 års jubilæum for de første organiserede travløb på Bornholm. Arkivfoto: Torben Ager
| ABONNENT | 22. APR 2021 • 08:36
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
22. APR 2021 • 08:36

80 ÅR

De hed begge Lund til efternavn. De to kvinder, der i 1960-61 blev de første to kvindelige travkuske på Bornholm. Den ene var Birte Lund, der senere fik efternavnet Jensen og blev en kendt hotelejer i Rønne. Den anden var Birgit Spanner Lund, der lørdag den 24. april fylder 80 år.

Birgit Spanner Lund kørte nogle imponerende løb med travhoppen Kitty Foyle på banen i Almindingen, og hun vandt også løb, hvilket absolut ikke var hverdagskost for kvinder i dansk travsport dengang. Men ak, så forbød de mandlige ledere i dansk travsport kvindelige kuske, og der gik nogle år, inden de igen fik lov til at være med.

Birgit Spanner Lund er meget begejstret for heste, og her er hun fotograferet cirka år 1958. Privatfoto

 

Birgit Spanner Lund, der stammer fra en stor købmandsgård i Østermarie, måtte finde på andre sysler. Hun forlod Bornholm og tog til København, hvor hun hjalp til med at træne heste i stalden hos de professionelle travtrænere, Jens Ipsen, der også var fra Østermarie, samt brødrene Jørgen og Walther Kaiser-Hansen.

Birgit Spanner Lund havde også et ophold på hesteavlscentret Ny Toftegaard på Sjælland, men har prøvet mange andre ting, fortæller hendes bror, Torsten Spanner Lund.

Birgit Spanner Lund er handelsuddannet og har blandt andet arbejdet i forældrenes købmandsforretning. Hun har været en del rundt i verden. Som ung pige i huset har hun været i både Schweiz, Grækenland og Frankrig, hun har arbejdet i FDM Rejsebureau og været rejseleder i Tjæreborg i daværende Jugoslavien og Grækenland.

Birgit Spanner Lund vendte senere tilbage til Bornholm og bor nu på Paradisvej i Rønne.