Dødsfald: Kirsten engagerede sig i familie og foreninger

Dødsfald: Kirsten engagerede sig i familie og foreninger
Fritz og Kirsten Olsen. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 17. NOV 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. NOV 2022 • 05:30

Kirsten Olsen, der blandt andet var aktiv i naturhistorisk forening, er død, 91 år.

 

Kirsten Olsen, Rønne, er død. Hun blev 91 år.

Kirsten Olsen blev født i 1931 i Chicago i USA af danske forældre. Hendes familie flyttede til Odense i 1934. Her havde hun sin barndom, hvor hun blandt andet oplevede bombardementet af Gestapos hovedkvarter, som de boede ved siden af. Hun var da alene hjemme med sine søskende, fortæller børnene, Lise, Carsten og Henrik.

Familien flyttede til Holte efter krigen, og dér tog Kirsten Olsen sin studentereksamen.

– Kirsten mødte vores far, Fritz, på sin 17 års fødselsdag, og det var kærlighed med det samme. Kirsten blev sygeplejerske på Århus Kommunehospital og fik, under sin uddannelse, speciel tilladelse til at blive gift. Normalt måtte sygeplejeelever ikke gifte sig, men hvis brylluppet blev holdt hemmeligt, og Kirsten ikke skiftede efternavn på hospitalet, fik hun lov. Det blev vigtigt, at de blev gift, da Fritz ellers skulle forflyttes til Bornholm, fordi han kom herfra, fortæller børnene.

Kirsten og Fritz Olsen blev gift i 1954. De flyttede til København, hvor de fik to drenge, Henrik og Carsten. I 1964 flyttede familien til Bornholm, da Fritz Olsen fik arbejde som kontorfuldmægtig hos amtmanden. Han blev senere kontorchef for undervisnings- og kulturforvaltningen i Bornholms Amt.

Rønne H

Familien boede i de første par år i en lejlighed på jernbanestationen Rønne H. Her kom Lise til i 1966, og samme år flyttede familien til Teglgårdsvej i Rønne.

Kirsten Olsen blev valgt ind i bestyrelsen for Rønne Privatskole i 1969, og derefter fulgte en lang årrække, hvor hun var engageret i mange foreninger, fortæller familien.

Kirsten Olsen var formand for Det Dansk Spejderkorps i Rønne, aktiv i Røde Kors og leder af deres besøgstjeneste i Rønne, og i mange år var hun med i Bornholms Musikforenings bestyrelse. Kirsten Olsen var i 20 år en del af Naturhistorisk Forening for Bornholms bestyrelse, og her var hun blandt andet med i hele udviklingen fra ideen om Natur Bornholm til etableringen af attraktionen i Aakirkeby. Kirsten var også referent for naturhistorisk forenings ture i Bornholms Tidende i mange år. Ligesom sin mand var hun også engageret i planer for udviklingen af Bornholm.

Stor gæstfrihed

– Vores hjem var præget af vores forældres store gæstfrihed og interesse for kunst og kultur. Der var ofte gæster i huset, og Kirsten og Fritz nød at gå til koncerter, i teateret og til udstillinger, fortæller familien.

Kirsten Olsen red i mange år fra Larsens Rideskole på Smedegård. Da Kirsten i en alder af 75 år syntes hun blev for gammel til at ride, gik hun etapevis Bornholm rundt med sin søster, Helene.

Kirsten og Fritz havde ikke behov for at rejse ud i verden. De tog gerne rundt på Bornholm eller på cykel- eller bilferie i Danmark og Sydsverige. Da de fik deres første barnebarn i Nordnorge, tog de togrejsen derop, og da Lise flyttede til Paris, tog de flere og langvarige rejser dertil og lærte sig det franske sprog. Efter deres guldbryllup var de på flere højskoleophold med operarejser.

– Kirsten var hele livet mild og meget venligt stemt overfor alle mennesker hun mødte. Hun havde et meget åbent sind og fik derfor mange venner og bekendte, fortæller familien.

Familiemennesker

Familien betød meget for Kirsten og Fritz Olsen, der hele livet – med undtagelse af de sidste år – holdt jul for børn og børnebørn, uanset hvor mange de efterhånden var blevet.

De ville ikke flytte fra Teglgårdsvej, selv om kræfterne svigtede, så de sidste år fik de megen god hjælp af døgnplejen, som de var meget glade for, fortæller familien.

Kirsten og Fritz Olsen flyttede i foråret 2021 til Plejecenter Snorrebakken. Fritz Olsen døde i januar 2022.

– De var begge meget glade for at bo på Snorrebakken og beholdt deres meget lyse sind og taknemmelighed over den hjælp de fik, slutter familien.