Dødsfald: Hans var fisker og barakunge

Dødsfald: Hans var fisker og barakunge
Hans Bendtsen med Gandalf. – Vi har sendt fars hund med ham. Den var næsten 10 år, så vi tænkte, det måske var passende, at den kom med far. Gandalf er med på alle fars billeder. Han elskede den hund, og vores mor magter ikke at have den store hund. Arkivfoto: Mette Holm Hansen
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2022 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2022 • 15:30

Hans Bendtsen nåede at skrive sine erindringer, inden han døde, 76 år.

 

Hans Jørgen Bendtsen, Borrelyngvej i Rutsker, er død. Han blev 76 år.

Hans Bendtsen blev født i 1946 i Rønne. Han voksede op i husvildebarakkerne ved Landemærket, fordi familiens hus på Kapelvej blev offer for de sovjetiske bombardementer i maj 1945.

– Barakkerne var meget usunde at bo i. Når det blæste, stod gardinerne ind i stuen. Jeg havde en søster, der døde af bronkitis, og jeg havde selv lungebetændelse tre gange, fortalte Hans Bendtsen i maj i år, da han var "dagens navn" i Bornholms Tidende.

Hans Bendtsen var kendt som en god fortæller, og han satte sig for at skrive sine barndomserindringer.

– I gamle dage vidste man aldrig, hvad ens bedsteforældre og forældre lavede, det spurgte man ikke om. Derfor vil jeg skrive om mit liv, så mine "bælla og bællabælla" kan læse om, hvad jeg har gået rundt og lavet, sagde Hans Bendtsen til avisen.

– Han nåede heldigvis lige at blive færdig med sin bog om sin barndom og ungdom og fik den printet ud til os. Den hedder "Livet som barakunge – barndomsminder og ungdomserindringer fra efterkrigsårene", siger Henrik Bendtsen, den yngste af tre sønner.

Fiskerfamilie

Hans Bendtsen var ud af en fiskerfamilie. Hans far, farfar og oldefar var fiskere. Hans Bendtsen begyndte selv at fiske, da han var 14 år, og selv om han i det meste af sit arbejdsliv arbejdede med andre ting, betragtede han sig selv som fisker og brugte gerne sine weekender på det.

– Far fiskede næsten til det sidste. Han havde sin jolle i Helligpeder Havn, og han tog ud sammen med en god kammerat i Helligpeder, fortæller Henrik Bendtsen.

Det var, da Hans Bendtsen skulle giftes med Birgit i 1967, at han besluttede sig for at finde et arbejde i land, fordi han mente, at fiskeriet var lidt usikkert. Han arbejdede i 13 år i fiskeindustrien hos Espersen og derefter i 27 år på slagteriet.

Hans Bendtsen fortalte til avisen, at han gik på efterløn lige så snart, det blev muligt, for: "Der var ikke et vindue, der var neonlysrør, men der skulle penge ind, så man var nødt til at holde ud", sagde han om de 40 år hos Espersen og på slagteriet.

Glad for livet

Det var på havet, at Hans Bendtsen tydeligvis var i sit es – men også ude i naturen som jæger, fortæller Henrik Bendtsen:

– Far kom hjem med fasaner og andet vildt, og han var super god til at lave mad. Det var altid far, der lavede de gode middage, når der kom gæster. Der var vi sønner med i køkkenet for at se, hvordan man lavede mad, og det har nok inspireret os til at gå levnedsmiddelvejen. Min ældste storebror er mejerist, den næstældste er god til at lave gourmetmad, og jeg er bager-konditor.

– Far var glad for livet, men han blev syg med dårligt hjerte, siger Henrik Bendtsen.

Hans Bendtsen efterlader sig Birgit, som han nåede at være gift med i 55 år, tre sønner og fire børnebørn.

Hans Bendtsen begraves fredag den 25. november klokken 12 fra Ruts Kirke.