'Det er i alles interesse, at et lille parti som vores er repræsenteret i kommunalbestyrelsen'

'Det er i alles interesse, at et lille parti som vores er repræsenteret i kommunalbestyrelsen'
Budgetforliget mellem Socialdemokratiet og Venstre er et eksempel på, hvor galt det går, når man ikke har nogen til at blande sig, siger Niels Ebbesen. Foto: Berit Hvassum
DAGENS KANDIDAT | ALLINGE | ABONNENT | 25. OKT 2021 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist
DAGENS KANDIDAT | ALLINGE | ABONNENT
25. OKT 2021 • 07:30


Dagens kandidat

Dagens navn vil frem til kommunalvalget være afløst af dagens kandidat. Under denne rubrik præsenterer vi fortrinsvis nogle af de mindre kendte og nye kandidater, som står på stemmesedlen den 16. november.

Han stiller op for at samle stemmer, så De Radikale igen kan komme i kommunalbestyrelsen.

Hvad fik dig til Bornholm?

– En åben jobmulighed i Rønne. På det tidspunkt havde jeg også truffet Gerd i Jylland, så der var flere grunde til, at det var en god idé at komme til Bornholm. Selvom Ribe og Allinge er hver sin ende af landet, er der ligheder. Ribe er gamle bindingsværksbygninger, brosten og hele den der historik med at vedligeholde og holde fast i autentiske miljøer. Det har man meget af på Bornholm, specielt i kystbyerne. Så springet var ikke så stort, som det er i kilometer.

Hvor stammer din interesse for politik fra?

– Fra studietiden. Jeg er fra 68-generationen, og det foregik i Århus på Nordisk Institut på universitetet, der var politiseret dengang. Så kom de store afgørelser: EF, Nato, atomenergi. Der var en række store sager, som jeg løbende engagerede mig i.

Hvorfor landede du hos De Radikale?

– Det gjorde jeg heller ikke i begyndelsen. Tilbage i studietiden var jeg medlem af SF. Men for mig er De Radikale et spændende parti, fordi det har nogle gode, lange rødder. Dels tilbage til landproletariatet: tyendet og husmænd. Dengang bønderne kom til at sidde på flæsket, glemte de husmændene, og da var det udbryderne i Det Radikal Venstre, der kæmpede de dårligst stilledes sag på landet. Den anden tråd er til københavnerradikalismen og oplysningstiden, den fri tanke og kritik. De to lange tråde kan jeg godt lide.

Hvorfor stiller du op?

– I de foregående fire valgperioder har vi været repræsenteret på bedste vis af Bente Johansen i de tre. Sidste gang gik det galt på grund af reduktionen af kommunalbestyrelsen til 23 medlemmer, og også fordi Alternativet kom ind med fuld musik. Der er masser af grunde til, at det er i alles interesse, at et lille parti som vores er repræsenteret i kommunalbestyrelsen. Det er for at støtte det, jeg stiller op, ikke fordi jeg regner med selv at skulle vælges. Vi er nogle, som er med på listen for at samle stemmer. Der er ingen, hverken mig selv eller andre, der tænker på, at jeg skal vælges. Det er ikke det, det handler om. Det handler om, at vi igen som parti bliver repræsenteret i kommunalbestyrelsen.

Meningsmålingerne tyder på et vælgeropbrud. Gavner det jer?

– At Enhedslisten går så kraftigt frem, og det at Socialdemokratiet får så lavt et resultat i den seneste meningsmåling, det skaber noget plads til mindre partier, og det ville være gavnligt, hvis det kunne give os og andre plads. Jeg mener, at vinder ved, at der er mange stemmer, vinkler og argumenter i diskussionerne. Budgetforliget mellem Socialdemokratiet og Venstre er et eksempel på, hvor galt det går, når man ikke har nogen til at blande sig.

Hvad får du ellers tiden til at gå med?

– Med at rejse og med at holde vores gamle gård i Allinge ved lige. Og vandreture. Det er ikke tilfældigt, at vi bor på nordlandet. Det er fantastisk at gå rundt oppe på knuden og i Slotslyngen. Om vinteren laver vi noget skiløb, og så har vi i mange år haft et lille hus i den franske del af Pyrenæerne. Der tager vi ned og går rundt i nogle lidt større bjerge, når det passer med børn og børnebørn, aktiviteter og alle mulige andre ting.

 


Niels Ebbesen

74 år

Gift med Gerd Lyng. De har fire børn og ni børnebørn

Oprindeligt fra Ribe, har siden 1978 boet i Allinge