'Det betyder mere, end jeg havde troet'

'Det betyder mere, end jeg havde troet'
Den Gyldne Tveje blev indstiftet ved Nexø Gildets 25 års jubilæum i 1989, og blev uddelt første gang samme år.
DAGENS NAVN | ABONNENT | 25. NOV 2023 • 05:30
DAGENS NAVN | ABONNENT
25. NOV 2023 • 05:30

77-årige Birger Nissen modtog i sidste uge Den Gyldne Tveje for sin indsats som spejderleder. For ham er det svært at skille det af være spejder fra resten af sit liv.

Hvad betyder det for dig at modtage den Gyldne Tveje som årets spejderleder på Bornholm?

– Det betyder faktisk mere, end jeg havde troet. Det er dejligt, at det er blevet påskønnet, at jeg har haft et langt liv med spejderarbejde. Jeg har selv været med til at give prisen til andre tidligere, så at det nu var mig, og det ovenikøbet var min viv, der overrakte den, det betyder meget for mig.

Hvordan kom du i sin tid ind i spejdernes verden?

– Min mor og far var selv aktive i KFUM, og de mente, at jeg skulle være med der. Det kom jeg så som 11-årig, og siden har jeg ikke sluppet det.

Hvad har det betydet for dig at være spejder? 

– Det var i spejderne, at mit internationale udsyn blev grundlagt. Det har betydet enormt meget i mit liv. Vi rejste ikke meget i min familie, så det, at jeg forholdsvis hurtigt kom på en lejr i udlandet, var en stor ting. Jeg var i Norge på lejr i 1961. Her mødte jeg en ung norsk spejder på min egen alder. Vi havde bålvagt sammen og det venskab, der blev grundlagt den nat, holder stadig den dag i dag. Spejderne har i det hele taget betydet meget for den måde, jeg anskuer verden på, og de oplevelser jeg har haft gennem mit liv blandt andet med alt mit internationale arbejde.

Netop Norge har du været meget aktiv i som spejder. Her var der også en indstilling til dig til prisen fra KFUK- og KFUM-spejderne i Drammen. Hvad betyder det for dig?

– Jamen det betyder faktisk alt, fordi det nordiske arbejde betyder meget for mig. Vi har været på lejr i Drammen næsten hvert år og har gennem årene haft et væld af forskellige aktiviteter. Så det betyder rigtig, rigtig meget.

Hvad vil du så sige, er det skønneste ved at være spejder?

– Jeg synes, det er, at man møder mennesker, som man ikke har valgt at møde. At der opstår venskaber, som måske ikke var opstået, hvis man selv skulle have valgt de personer. Det, at man er sammen om forskellige aktiviteter. Spejderne kan give kammeratskab, udsyn, naturkendskab, og man er sammen om fysiske anstrengelser. Man har det varmt, man har det koldt.

– Man er sammen om åndelige ting, det er også en vigtig dimension. Man sætter sig ned og tænker over livet. Det kan være med kristent afsæt som KFUM-spejderne, men det kan også være på andre måder. Min kone er blå spejder, så de grønne og de blå har været gift med hinanden herovre i de sidste 50 år, og det har også betydet noget for spejderne på Bornholm. Det er der ingen tvivl om.

Du er oprindeligt fra Svendborg, men kom til Bornholm i 1969. Hvad betyder Bornholm for dig?

– Det betyder noget for mig, at Bornholm har den geografiske placering, som øen har i Østersøen. Jeg har været engageret i arbejdet med Baltikum tidligere. Så placeringen har betydning for mig. Jeg bor selv langt, langt ude, hvor kraverne er vendt, og der kun er ravnene tilbage inde i Paradisbakkerne. Jeg stortrives der, men jeg lægger ikke skjul på, at min store glæde ved Bornholm er begrundet i, at jeg også bruger øen som base for resten af landet og for resten af verden.

Hvis der nu sidder nogle unge mennesker og læser med, hvad vil du sige, kogt ned, at spejderne kan?

– Så må det være opdagelse, opfindelse, kreativitet, eventyr.

Hvad er det næste, du skal med spejderne?

– Om et par uger skal vi til Norge i en uge og være med til juleafslutningerne blandt andet. Vores gruppe laver også arrangementer for de ældre i Drammen og andre arrangementer, og det glæder vi os til.

Birger Nissen

Født i Svendborg, men flyttede til Bornholm i 1969.

Han er 77 år og bor i Ibsker med sin kone Karin Ann Nissen.

Sammen har de to børn og to børnebørn.