'Det bedste er, når jeg kan opfylde kundernes ønsker, og de forlader butikken med et smil'

'Det bedste er, når jeg kan opfylde kundernes ønsker, og de forlader butikken med et smil'
Foto: Jens-Erik Larsen
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 29. JUN 2021 • 06:28
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
29. JUN 2021 • 06:28

Hanne Rasmussen ejer sammen med sin mand, Karsten, Photocare i Rønne, hvor hun den 1. juli kan fejre 40 års jubilæum. Hun har fra første hånd derfor oplevet udviklingen i fotobranchen, hvor den digitale tidsalder har skabt både muligheder og benspænd for fremkaldelsen af billeder. En trend, hun oplever, er på vej tilbage igen.

Du kan nu fejre 40 års jubilæum i butikken, hvordan ser du tilbage på den tid?

– Det har været en spændende tid. Det er en branche, hvor der er sket rigtig mange ting, og der er ikke to dage, der er ens. Kunderne kommer altid med forskellige ønsker til billeder, som vi forsøger at løse. Der er meget snak om billeder, men opgaverne kan byde på både store og små udfordringer, som jeg forsøger at imødekomme, så kunden kan få billeder af livets små og store øjeblikke.

Hvordan endte du i den branche?

– Jeg gik ud af skolen efter 9. klasse og havde ikke lyst til at fortsætte. Jeg ville gerne stå i butik, og min første tanke var legetøjsbutik. Det blev så fotobutik, som jo også er en slags legetøj. Jeg fik læreplads i Fotomagasinet i Snellemark hos Bendt Kjøller.

Hvordan ser du udviklingen i fotobranchen gennem årene?

– Udviklingen i fotobranchen er stor, og der er sket rigtig meget. Jeg har været med til at sige goddag til mange nyheder, nye typer kamera, videosystemer, billedudgaver, fotogaver og ikke mindst den digitale tidsalder. Jeg har derfor også sagt farvel til adskillige kameratyper og videosystemer. Billedmæssigt laver vi de fleste billeder her i huset med dag til dag eller 1-times leveringstid. Og det er jo en kæmpe forskel i forhold til i 80'erne, hvor billedopgaver blev sendt til for eksempel Kodak med en uges leveringstid på billeder.

Fotografi er jo blevet en noget anden størrelse i dag, hvor mange bruger deres smartphone til at fotografere – hvordan har det ændret ved jeres kerneopgaver?

– Smartphone har vi jo næsten alle sammen i dag, og den bliver flittigt brugt til at tage billeder, da man jo altid har den med sig. For butikken betyder det en nedgang i billedbestillinger. Man ser billederne på telefonen, og så er det ikke så vigtigt at få dem ud på papir. Der er dog heldigvis kunder, der har opdaget, hvor nemt det er at bestille billeder fra telefonen, så der er ved at komme flere bestillinger end for bare to år siden, og det er vi glade for.

Hvad er et godt fotografi for dig?

– Et godt fotografi for mig er et skarpt, velbelyst billede, der fortæller en historie eller giver et dejligt minde.

Hvad er det bedste ved dit job?

– Det bedste er, når jeg kan opfylde kundernes ønsker, og de forlader butikken med et smil.

Hvad er omvendt det værste?

– Det værste er, når jeg ikke kan det, kunderne ønsker. Jeg vil gerne hjælpe, men der er bare nogle ting, jeg ikke kan eller må.

Hvad laver du i din fritid?

– Fritiden går med gåture i naturen, hjemlig hygge, boglæsning, besøge mine børnebørn i Frederikssund og ikke mindst med at tage billeder til fotoalbummet.

Har du et yndlingssted på Bornholm?

– Det er svært at vælge, der er alt for mange fantastiske steder, men det er nok Hammerknuden, der vinder.

Hanne Rasmussen

56 år.

Født i Nylars, opvokset i Rønne og flyttede til Hasle i 1987, hvor hun stadig bor i samme hus.

Uddannet butiksassistent med foto som speciale.

Gift med Karsten og sammen har de to børn og to børnebørn.