'Det at være min egen chef, er en god følelse'

'Det at være min egen chef, er en god følelse'
Foto: Jakob Jepsen
| ABONNENT | 22. APR 2021 • 06:02
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
22. APR 2021 • 06:02

DAGENS NAVN: Dorthe Folkmann var i tvivl om, hvad hun skulle beskæftige sig med efter en diskusprolaps gjorde, at hun måtte stoppe på sit arbejde. Det var indtil, hun besluttede sig for at blive butiksejer – nu står hun op om morgenen og går i seng om aften med en følelse af lykke.

Du ejer butikken Svaneke Smykker – hvorfor åbnede du den?

Det er faktisk en pudsig historie. Jeg blev syg med en diskusprolaps, måtte stoppe på mit tidligere arbejde og finde noget andet at lave. Jeg kom tilbage på skolebænken, men det kunne jeg heller ikke holde til. En dag var jeg nede at handle hos ham, der ejede butikken inden mig, og han fortalte, at han egentlig var lidt træt af den, og at hans søn kunne ikke overtage den alligevel. Det lå ikke i mine kort at blive butiksejer, men tanken blev ved med at summe hos mig. Lidt tid efter overtog jeg butikken og tænkte, at nu måtte det briste eller bære. Og det har båret. Det minder mig om, hvordan livet har det med at blive ved med at overraske.

Hvad kan man finde i butikken?

Det er faktisk blevet en alt-mulig butik. I starten solgte jeg smykker og perler, nu er der også krystaller, fosiler, tasker og legetøj. Jeg laver selv nogle af smykkerne, og resten køber jeg hjem.

Hvad har du arbejdet med inden butikken?

Jeg var i mange år i konservesfabrikken, derefter tog jeg en uddannelse som social- og sundhedsassistent, hvor jeg arbejdede indtil, jeg blev sygemeldt. Det er et hårdt arbejde, og det, jeg kan høre hos mine tidligere kolleger, er, at det kun bliver hårdere, fordi der er så travlt og arbejdsopgaverne hober sig op, og somme tider er der ikke altid de bedste arbejdsforhold.

Er du glad for, hvor du er nu – altså butiksejer?

Det er tre meget forskellige felter, jeg har bevæget mig i, og der er ingen tvivl om, at jeg aldrig har trives så godt i et arbejde som det i butikken. Den er min egen, og det at være min egen chef, er en god følelse. Hvis jeg kommer fem minutter for sent, er der ikke nogen, der dunker mig i hovedet. Jeg har fundet det sted, jeg skal være, til jeg dør. Det har aldrig handlet om, at jeg var utilfreds på mine tidligere arbejdspladser, men at jeg har fundet vejen til at være lykkelig, når jeg står op til, jeg går i seng. Og det har butikken givet mig.

Har du nogen råd til andre, der har stået i samme arbejdssituation som dig?

Nu kan jeg kun tage udgangspunkt i mig selv. Jeg har hele tiden tænkt, at det var held i uheld, at jeg endte med at blive butiksejer. Jeg blev syg og vidste ikke, hvordan jeg skulle komme videre, indtil den her chance åbenbarede sig. Jeg tog chancen, og det endte med at være den rigtige beslutning. Som jeg tidligere sagde, så kunne det briste eller bære, og selv om butikken ikke gør mig til millionær, så har jeg fået nye kræfter i form af livsglæde. Det er det vigtigste. Så mit råd må være at se mulighederne og forsøge at gribe de chancer, der viser sig.

Dorthe Folkmann

55 år

Ejer butikken Svaneke Smykker

Bor mellem Østermarie og Svaneke, hvor hun også er vokset op

Har tre voksne børn og fire børnebørn

Har en samlever