'Der er kompromiser, hvis man vil leve af at være glaspuster'

'Der er kompromiser, hvis man vil leve af at være glaspuster'
Maj-Britt Zelmer Olsen. Foto: Jens-Erik Larsen
DAGENS NAVN | NEXØ | ABONNENT | 3. JUL 2021 • 05:48
DAGENS NAVN | NEXØ | ABONNENT
3. JUL 2021 • 05:48

Maj-Britt Zelmer Olsen: En glaspuster kæmper så meget for sine fremskridt. Når man så lykkes med det, er det ekstra fedt, siger iværksætteren, der lige har åbnet et mekka for kunsthåndværk på havnen i Nexø.

Maj-Britt du har lige åbnet Matter – House of Craft – et stort showroom med salg af glaskunst og keramik og åbent værksted – sammen med keramikeren Sarah Oakman. Men hvorfor valgte du i sin tid at blive glaspuster?

– Det gjorde jeg, fordi jeg havde en kæreste hvis mor importerede polsk glas, og det, syntes jeg, var helt fantastisk. Så jeg tænkte, at det skulle jeg i hvert fald lige undersøge, inden jeg besluttede mig for, hvad jeg skulle med resten af mit liv. Så jeg tog på højskole for at prøve det og blev rigtig glad for det. Derefter tog jeg et år til England og gik på en rigtig glasskole – jeg var nok stadig usikker på, om det var noget man kunne leve af.

Kom du tættere på en beslutning i løbet af det år?

– Ja, det var der, jeg traf den endelige beslutning. Det var en meget bred skole, men kun for glas. Jeg lærte alle mulige teknikker og fandt ud af, at det passede mig enormt godt. Det, der virkelig tiltaler mig, er, at det er svært. Det er ikke noget, man lige gør. Det kræver tid og vilje og tålmodighed. Man kæmper så meget for sine fremskridt. Når man så lykkes med det, er det ekstra fedt.

I dag skal man nærmest aflevere en businesscase for at komme ind på glas- og keramikskolen. Hvad synes du om det?

– Det er helt skørt. Sådan var det ikke, da jeg startede, der skulle man bare kunne tegne. Det er en skole, hvor man tager folk ind, der har nogle særlige kreative evner, og så er det skolens opgave at støtte dem i deres udvikling. Jeg lavede nogle andre ting, da jeg startede, end da jeg blev færdig. Og nu laver jeg nogle helt, helt andre ting. Man er jo ikke engang færdig, når man er færdiguddannet. Det er en læringsproces gennem hele livet.

Kan man leve af at være glaspuster?

– Ja, det kan man. Men der er kompromiser, hvis man vil leve af det. Man bliver nødt til at være lidt kommerciel, eller i hvert fald gøre sig nogle overvejelser. Hvordan lever jeg af det? Rigtig mange arbejder som handicaphjælper eller børnehavepædagog ved siden af, så de har den sikkerhed. Nogle arbejder som assistenter for andre. Jeg vil hellere lave noget, som jeg kan leve af at sælge, så jeg slipper for at arbejde for andre. Der er ikke kun én måde at leve af det.

Hvad håber I at opnå med House of Craft?

– At skabe et sted, som både lokale og turister har lyst til at komme i og opleve kunsthåndværk og få en fornemmelse af, hvad det kræver at lave kunsthåndværk. Vi vil gerne inspirere andre til at dygtiggøre sig. Det skal gerne blive et levende sted med mange arrangementer og events gennem hele året, ikke kun om sommeren.

Jeg var forbi forleden, da du var i gang med at fremstille en vase. Det så ud som hårdt fysisk arbejde?

– Haha. Nej, det er bare varmt fysisk arbejde. Det er mest teknik.

Hvad laver du, når du holder fri?

– Så er jeg sammen med mand og børn. Vi har to børn, en dreng og en pige.

Hvad er det der gør, at du har valgt at slå dig permanent ned på Bornholm?

– Det er blandt andet, at der er et fantastisk netværk herovre. Jeg elsker den måde, folk er så gode til at hjælpe hinanden på, det er helt unikt. Og så elsker jeg at være tæt på vand hele tiden. Jeg er opvokset ved Roskilde Fjord og legede altid ved vandet. Det er utrolig vigtigt for mig at være i nærheden af vand.

Har du et yndlingssted på Bornholm?

– Det er nok her på havnen i Nexø. Her hvor det skiller mellem klippekysten nord for og sandet syd for. Og det rå havnemiljø i midten.

 


Maj-Britt Zelmer Olsen

Alder: 40

Uddannelse: Bachelor i glaskunst fra Glas- og Keramikskolen i Nexø i 2008. Derefter master i glasdesign fra Designskolen i København.

Civilstatus: Gift og mor til to børn.

Bopæl: Nexø.

Hobbies: Har ikke rigtig tid til noget lige nu, men er ellers glad for havearbejde og sport.