De er købmandsparret på Ertholmene

De er købmandsparret på Ertholmene
Maya Gry og Rasmus Andersen har i halvandet år været købmandspar på Christiansø. Privatfoto
DAGENS NAVN | 3. JAN • 05:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | 3. JAN • 05:30

Maya Gry og Rasmus Andersen trives som købmandspar på Ertholmene.

Maya Gry og Rasmus Andersen overtog i august 2023 opgaven som købmænd i Christiansø Købmandshandel. Rasmus er fuldtidskøbmand, mens Maya Gry er fleksjobber i butikken. Her er det Maya Gry, der fortæller om livet som købmand og christiansøbo.


Hvordan gik det til, at I kom til Christiansø?

– Jeg har været kok i 30 år, og Rasmus har været tømrer i 30 år. Så vores kroppe er lidt brugte. Jeg har primært arbejdet i København, men kommer fra Allinge.

– Rasmus og jeg flyttede sammen til Bornholm for otte-ni år siden, hvor Rasmus fik arbejde hos Byg Grønt. Jeg har fået en kronisk ryglidelse, så jeg har været nødt til at sige farvel til kokkearbejdet og er blevet fleksjobber. Jeg har arbejdet forskellige steder og var på Bornholms Kunstmuseum, hvor vi alle skulle finde et nyt job, da man lukkede på grund af det planlagte byggeri.

– Vi er meget åbne over for ting og sager og laver ikke fem års planer. Vi kan godt lide at tage nye udfordringer op.

Vi havde tidligere kigget på jobopslag fra Christiansø, så da jeg så købmandsopslaget, skrev jeg til Charlotte og Stig Hallberg (forpagtere af gæstgiveriet, red.). Vi var herovre til samtale i maj, og det hele faldt ret hurtigt i hak. Den 31. juli 2023 flyttede vi til Christiansø, og vi lejede vores hus på Bornholm ud.

Hvordan har det været at flytte til Christiansø?

– Jeg tror ikke, at vi havde nogen forventninger om, hvordan det ville være. Men det er jo en lille by, kan man sige. Der er en skraldemand, der er et postkontor, en købmand og en kro, der har åbent om sommeren, og et fælleshus med en masse arrangementer.

– Man behøver ikke at sidde alene, hvis man ikke vil det. Der er altid nogen at snakke med eller besøge eller lave et arrangement med.

– Vi er blevet taget rigtig godt imod. Købmandshandelen er ikke bare en butik. Det er også et socialt samlingssted. Købmanden har gjort det nemt for os at blive integreret, for alle handler her. Så man lærer hurtigt folk at kende.

Savner I ikke Bornholm?

– Vi kan godt lide naturen på Bornholm, men vi kan også lide hinandens selskab. Vi har ikke været ret gode til at gå i biografen, så der er ikke ret meget, vi savner ved at flytte til Christiansø.

– Her er jo masser af fællesskab. Der er både filmklub, yoga, hockey, folkeuniversitet. Der er alle mulige ting, man kan lave.

Hvad har været det bedste ved at flytte til Christiansø?

– Det ved jeg ikke... Måske, at det er fantastisk, at man kan være på arbejde på halvandet minut.

– Og så naturen, som er fuldstændig fantastisk. Jeg synes, det er megainteressant, at det er naturen, som bestemmer alt herude. Om der kommer en færge, om vi kan gå i vandet, om man kan gå i haven.

Er der en bagside ved medaljen?

– Nej. Man skal kunne lide blæst. Men det er heller ikke noget problem, og man kan altid finde en lækrog. Vi savner ikke noget. Vi kan jo bare tage med Ertholm eller postbåden Peter, hvis vi skal noget. Jeg tager jævnligt af sted for at besøge min mor i Allinge.

Hvordan er det gået for jer med at drive købmandsforretning?

– Det var lidt svært i starten, for man skal vænne sig til, at der er perioder, hvor der er rigtig mange mennesker, og så er der andre perioder, hvor der ikke er nogen.

– Nu er vi helt klædt på, for nu har vi haft et helt år med både vinter og sommer, balladeugerne, som de bliver kaldt, hvor der er 700 mennesker herovre.

Hvordan er årets gang i købmandsbutikken?

– Lige nu har vi åbent seks dage om ugen, og så holder vi siesta midt på dagen. Vi går hjem og spiser frokost, det er megahyggeligt.

– Om sommeren har vi ikke tid til at holde siesta. Der bruger vi alle timerne på at sælge vores varer. Men vi har aldrig åbent længere end til klokken 17.

Hvor ofte får I varer til butikken?

– Vi har et godt samarbejde med Christiansøfarten, og vi får varer to gange om ugen, tirsdag og fredag. Det kan ske, at en tur bliver aflyst, hvis vejret er for hårdt. Så bliver varerne holdt på køl på Bornholm.

– Hvis der mangler nogle varer hos købmanden, er beboerne gode til at låne af hinanden. I balladeugerne kan vi løbe tør for nogle varer, fordi vi ikke har plads nok på lageret. Men om sommeren får vi varer leveret hver dag.

Hvad laver I, når I ikke driver købmandsforretning?

– Vi har to haver. Vi har et stykke i Rugmarken, hvor vi har grøntsager. Det er lidt som en kolonihave bare uden huse, hvor beboerne kan dyrke et stykke jord. Og så har vi en lille have, hvor vi mest har blomster og krydderurter.

– I december har vi været rundt til kalendervindue hver dag, og det er så hyggeligt.

– Jeg er med i vinterbadeklubben "Den kolde røv", og så er jeg kommet ind i ørådet og i menighedsrådet. Så der er masser at lave.

Hvor længe bliver I på Christiansø?

– Forpagterne af kroen har også købmanden og kiosken, så vi følger deres forpagtning. De har to sæsoner tilbage, så det har vi også.

Du siger, at I ikke laver fem års planer?

– Ja, man ved jo ikke, hvad der sker. Men vi trives, og vi er jo kun lige kommet og er ved at finde ud af det hele.

Maya Gry

Maya Gry er 53 år, fra Allinge.

Rasmus Andersen er 54 år og kommer oprindelig fra Vejle.

– Vi har fem børn tilsammen. De er alle voksne. De bor forskellige steder, men har alle været ovre at besøge os.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT