'Da jeg startede, var vi skorstenfejere nærmest som en stor familie'

'Da jeg startede, var vi skorstenfejere nærmest som en stor familie'
Dagens navn er Jimmy Andersen, som arbejder som skorstensfejer. Foto: Jacob Jepsen
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT | 14. JAN 2022 • 07:30
Holger Larsen
Journalist
DAGENS NAVN | RØNNE | ABONNENT
14. JAN 2022 • 07:30

Den 49-årige rønnebo Jimmy Andersen er startet som selvstændig skorstensfejermester, og han vil dække hele Bornholm.


Hvorfor er du startet som selvstændig skorstensfejermester?

– Jeg stoppede hos min tidligere mester i oktober, fordi der ikke var nok arbejde, og så blev jeg selvstændig i december. Jeg elsker mit arbejde og kontakten med kunderne. Jeg hører både om glæder og bekymringer. Det er fantastisk at være en lille del af kundernes hverdag. Hos nogle ældre er jeg den eneste, der kommer ud over måske hjemmeplejen. Så giver jeg mig tid til en snak. Det synes jeg er hyggeligt.

Hvordan er du kommet fra start som selvstændig?

– Jeg har fået en god opbakning. Det er jeg lykkelig for, for jeg starter fra nul og skal selv opsøge mine kunder. Rigtig mange har meldt sig til, og der kommer nye tilmeldinger hver dag. Nogle vælger mig, fordi de kender mig, det kan være helt fra barndommen, fra andre arbejdspladser eller som skorstensfejer. Andre vælger mig på grund af prisen, fordi jeg er lidt billigere end de andre skorstensfejere.

Bornholms Regionskommune har en aftale med to skorstensfejermestre. Nu kommer du som et alternativ. Hvordan hænger det sammen?

– Man har frit valg af skorstensfejer i Danmark. Jeg er det, man kalder en fri fejer. Det gør, at jeg selv skal skaffe mine kunder, og jeg har ikke en aftale med kommunen om opkrævning af betaling via ejendomsskat, som de andre skorstensfejere har. Til gengæld betaler mine kunder først, når de har fået udført arbejdet.

– Kommunen tilbagebetaler de penge, man har betalt til skorstensfejning via ejendomsskatten, til de kunder, der vælger mig som skorstensfejer.

– Der er mange frie skorstensfejere andre steder i Danmark, men her på Bornholm er det helt nyt. Så det tager lidt tid at køre ind, og jeg er i tæt dialog med kommunen.

Hvordan er man som kunde stillet, hvis man vælger dig frem for en af de to skorstensfejermestre, som kommunen samarbejder med?

– Jeg arbejder på lige fod med de andre mestre, og jeg laver alt det lovpligtige arbejde.

– Jeg bruger meget tid på at forklare, at hvis man vælger mig, er man sikret lige så godt som, hvis man har en af de andre skorstensfejere. Hvis der for eksempel sker et eller andet, er de forsikringsmæssige forhold akkurat de samme.

– Jeg har været i branchen i cirka 20 år, jeg kender reglerne og synes selv, at jeg yder en god service og kvalitet og har gjort det igennem mange år.

Hvorfor ville du gerne være skorstensfejer?

– Min storebror, der er 10 år ældre end mig, blev skorstensfejer, da han var 17 år og er stadig skorstensfejer på Bornholm. Så vi har haft det i familien i mange år, og via min bror har jeg lært skorstensfejerne at kende, og jeg havde en god ven, der også var skorstensfejer.

– En dag sagde min kammerat, at han syntes, at jeg skulle tage en snak med Ole Christiansen, der var skorstensfejermester i Rønne, og så startede jeg i lære hos ham. Da jeg startede, var vi skorstenfejere nærmest som en stor familie.

Hvad laver du i din fritid?

– Jeg har været meget indenfor fodboldverdenen. Jeg stoppede med at spille, da jeg fik en skade, og så blev jeg træner og dommer.

– I de seneste par år har jeg lavet hus, og nu er jeg blevet selvstændig, så der er ikke tid til så meget andet. I hvert fald ikke i øjeblikket. Men jeg savner at være med i fodbolden, for det giver rigtig meget.

 


Jimmy Andersen

49 år.

Bor i Rønne.

Har to sønner og en datter, har en kæreste, der har to børn.

Arbejdede på et savværk i Sverige i tre et halvt år.

Flyttede tilbage til Bornholm, var i militæret i syv år, udsendt to gange, tog en sergentuddannelse.

Blev uddannet som sælger og derefter som skorstensfejer.

Var selvstændig som medejer af Øens Pejsecenter i Rønne i fem år, inden han vendte tilbage til skorstensfejerfaget.