Bornholmsk musiker hyldes – 'indskriver sig blandt de store'

Bornholmsk musiker hyldes – 'indskriver sig blandt de store'
Kristoffer Hyldig ftår topkarakter af anmelder. Pr-foto: Pau Codina Masferrer
NYHED | ABONNENT | 24. MAR 2023 • 15:45
NYHED | ABONNENT
24. MAR 2023 • 15:45

Politikens anmelder er begejstret for den bornholmske pianist Kristoffer Hyldigs indspilning af fransk komponists hovedværk.

Thomas Michelsen, som anmelder klassisk musik på dagbladet Politiken, er ovenud begejstret for den bornholmske pianist Kristoffer Hyldigs indspilning af Olivier Messiaens legendariske klaverværk "Vingt Regards Sur l'Enfant-Jésus", som netop er udkommet på cd og på streamingtjenester.

Anmelderen tildeler i avisens fredagsudgave indspilningen topkarakter, nemlig seks ud af seks mulige hjerter, og han konstaterer blandt andet, at med sin fortolkning af værket "indskriver Kristoffer Hyldig sig blandt de store pianister", ligesom han noterer, at der er tale om et album, der "kan stå sig mod de bedste".

Og videre noterer han da også i sin anmeldelse, at Pierre-Laurent Aimard for snart 25 år siden indspillede "Vingt Regards Sur l'Enfant-Jésus" i en version, der gælder som målestok, men at Kristoffer Hyldig måler sig overbevisende med den altid lidt nøgterne Aimard – og videre:

"I tøvende, lyttende, fremstormende sanselighed overgår han ham på sin vis. Det er ganske forrygende at lytte til".

Kristoffer Hyldig har tidligere, fortæller Thomas Michelsen, blandt andet akkompagneret sange af Messiaen, men i den aktuelle sammenhæng er han ude med et album, "som bør få international opmærksomhed" og slutteligt konkluderer anmelderen om indspilningen, at "den slags er sjældent at opleve. Og meget smukt".

Pianisten selv fortalte for nylig i Bornholms Tidende, at hans forhold til "Vingt Regards Sur l'Enfant-Jésus" har været en virkelig lang rejse, og at han faktisk første gang spillede noget af musikken – én sats ud af mange – til optagelsesprøven på musikkonservatoriet i 2001.

I alt består værket af 20 satser, som i sin helhed varer to timer og et kvarter. Titlen betyder "20 blikke på Jesus-barnet".