– Altså. Jeg prøver at optimere min bedrift optimalt i forhold til din bygninger jeg har og de bygninger jeg valgte at bygge for over 20 år siden, der var det bedste man kunne have, som verden så ud dengang.
Aviskokken er nu blevet lidt klogere, men en del mere forvirret omkring sine meninger. Det er jo ikke bare sort og hvidt. Jeg mener stadig, at i den optimale verden skulle grisene gå frit udenfor, men der er jo meget mere der spiller ind. Jens er jo nødt til at forholde sig til de rammer, der er blevet sat for ham, da han startede sin forretning. Han vil jo egentlig helst nusse grisene udenfor, men med den kæmpe maskine der kaldes det danske samfund, de forventninger som forbrugerne har og økonomien, der i den grad spiller ind, så er det svært at vende sin forretning om.
Men hvis det skal være sådan, at vi synes, at alle de grise vi spiser, skal have haft det godt, kan man så klandre griseproducenterne for, at de har grise på en “forkert” måde?
Det er måske lidt sådan, at man bare nipper hovedet af ukrudtet, stedet for at tage fat om roden. Det er nok hele landbruget og alle de regler om dyrevelfærd, eksport og tilskud der skal gentænkes.
Hvad med os forbrugere? Vi skal i den grad tænke på en anden måde, hvis vi gerne vil have grise, der har endnu bedre forhold, end hos Jens. Vi skal vænne os til at betale det det koster. Jeg har sagt det før. Man kan ikke købe en kæmpe flæskesteg for 100 kr. Der er altid nogle andre der betaler prisen – i det her tilfælde er det grisene…
Når jeg nu grubler over mit besøg hos Jens, så er jeg glad for, at hans grise har det bedre end mange andre grise i det danske landbrug. Jeg er glad for, at han sætter en ære i at være bedst og sørge godt for de dyr, han har i sin varetægt. Jeg ved også, at han har hjertet på rette sted og har fået øjnene op for bælgfrugterne – det skal du også se at få!