Asger drømmer om at blive professionel: 'Der er ikke noget, der er umuligt'

Asger drømmer om at blive professionel: 'Der er ikke noget, der er umuligt'
Asger Røjbek Sørensen drømmer om at køre med i de store cykelløb som professionel. Her deltager han i Bornfondo i Gudhjem. Privatfoto
DAGENS NAVN | ABONNENT | 15. NOV 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
DAGENS NAVN | ABONNENT
15. NOV 2022 • 05:30

19-årige Asger Røjbek Sørensen har netop skrevet en boblerkontrakt med cykelholdet BHS-PL Beton Bornholm. Drømmen er at køre med i de løb, han har set på tv.

 

Hvordan kom du i gang med at cykle?

– Det var ved at se cykelløb på tv, især Tour de France. Så tænkte jeg, at jeg måtte have en racercykel. Mit første cykelløb blev Bornholm Rundt. Jeg begyndte først rigtig at cykle i 2019, da jeg kom på Vejle Idrætsefterskole på grund af landevejscykling. Der tog det rigtig fart med træningen, og det var fedt at cykle sammen med andre. Når jeg kørte alene på Bornholm, var det lidt hårdt i den alder. Det blev efterskolen, der kickstartede det igen, og så har jeg trænet målrettet og struktureret siden og fået træner på for at optimere det.

Hvor meget tid bruger du på sporten om ugen?

– Det er meget. Jeg vil tro, at det er 18-19 timer alt i alt. Jeg bruger også tid på at gøre mig klar og gøre mig færdig. I sidste sæson stod den på 15-16 timer, og nu tænker jeg, at mængden bliver rykket lidt op, når jeg skal forberede mig på at komme op i A-klassen.

Hvordan med venner, kæreste, fester og resten af ungdomslivet – er der tid til det?

– Det er lidt svært, men jeg synes, det har været fint nok. Det er lykkedes ok indtil videre, og jeg har egentlig ikke haft brug for at feste med alkohol. Mine venner forstår, at jeg skal træne dagen efter, og der er ikke noget pres. Det, jeg har fået ud af det, har været lige så fedt. Jeg tænker nogle gange, at det er lidt ærgerligt, at jeg ikke kan være med til det, men jeg har kun muligheden for en cykelkarriere en gang. Ungdomsårene har jeg også kun en gang, men det er lettere at indhente fester senere, tænker jeg. Det er min holdning til det, at det skal nok komme.

Hvordan opstod kontakten til BHS-PL Beton Bornholm?

– Jeg har mødt Christian og Jesper (administrerende direktør Christian Kofod Juul Andreasen og sportschef Jesper Kofod Andreasen – red.) gennem cykelløb her på Bornholm, og da jeg kom hjem igen efter efterskolen, tog jeg kontakt til Jesper. Jeg havde hørt, at han var uddannet inden for humanfysiologi og tænke, at han var en god, lokal træner. Han var været min træner de seneste to år, så jeg har haft kontakten gennem ham, og jeg har været med på nogle af deres træningssamlinger her på Bornholm. Da jeg kom op i B-klassen og fik cirka 40 point på fire-fem løb, tog de fat i mig og hørte, om det ikke var en god idé at køre mig helt op i A-klassen og så komme med på holdet.

Hvilke forventninger har du til den kommende sæson?

– Jeg er rimelig ny i licenscykling, jeg startede først i U19-klassen med at køre, og corona fik taget en masse cykelløb i mit første år, så jeg har ikke alverden af erfaring. Det er det, jeg tænker, jeg skal ud at have og så tage det et skridt ad gangen. Det er også derfor, jeg kører mig op fra B-klasen for at få al den erfaring, jeg kan, før jeg tager steppet op i A-klassen. Det er ikke resultater i første omgang. Jeg håber at få nogle i B-klassen, så jeg kan få følelsen af en sejr, for jeg tænker ikke, at det lige med det samme bliver målet i A-klassen. Det bliver at komme ind på et hold og hjælpe med det, jeg kan, og finde en rolle. Lære, hvordan man skal gribe et løb an og køre som en del af et hold. Jeg har ikke haft så mange træningspartnere, så det bliver godt at få nogle at spejle sig i.

Hvilke drømme har du rent sportsligt?

– Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at det er at blive professionel. Jeg vil gerne nå op på det niveau, hvor jeg kan leve af det. Det, jeg har siddet og set i tv. Nogle siger, at det er i U19-årene, man bliver professionel, så jeg er selvfølgelig lidt sent ude, men der er ikke noget, der er umuligt. Lige nu arbejder jeg, så hårdt jeg kan for det. Jeg tager et sabbatår efter gymnasiet til sommer, hvor jeg fokuserer fuldt ud på cykling og giver den en over nakken for at se, hvor langt det kan nå. Det er kun, når jeg har givet den en over nakken, jeg kan konkludere, hvordan det står til. Hvis det sabbatår går rimelig godt, og jeg kan gebærde mig i A-klassen, så tager jeg nok et sabbatår til, hvor jeg prøver at gøre noget ekstra. Et år er ikke nok til at udvikle det helt. Jeg har altid den gymnasiale uddannelse i baghånden til at starte på noget universitet. Det er også noget, jeg går med i baghovedet, at jeg skal have en videregående uddannelse.

Har du en særlig uddannelse i tankerne?

– Jeg tænker på noget ingeniøruddannelse. Inden for hvilket område er jeg ikke helt sikker på, men noget med naturfag. Men sabbatårene kan ændre meget, og jeg kan skifte interesse.

Skal du arbejde i sabbatårene, eller skal det kun være cykelløb?

– Jeg tror også, jeg skal have noget arbejde, så jeg ikke kun tænker på cykling, men kan få hovedet lidt væk fra det. Jeg håber også, at jeg uden for sæsonen, næste år måske, kan tage ud at rejse lidt, komme ud at se verden – og ellers tage på nogle lange træningslejre, når jeg har tiden til det. Få nogle holdkammerater eller nogle andre kammerater med til Spanien og Italien så jeg både kan se noget andet, få noget træning og forhåbentlig komme i god form.

 

 

Asger Røjbek Sørensen

19 år

Bor i Aarsdale

Går på sundhedslinjen på STX på Campus Bornholm