Udskældte blomsterkummer: Store Torv går ind i en ny tid

Udskældte blomsterkummer: Store Torv går ind i en ny tid
Rønne-Knudsker Byting, Bornholms Regionskommune og diverse byaktører er gået sammen om at forskønne centrum omkring Store Torv. Første skridt er at plante nye træer i de rustne blomsterkummer. Foto: Henrik Nielsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 28. MAJ 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
28. MAJ 2022 • 15:30

Første udgave af Torvets dag i Rønne gav nyt liv i form af lindetræer. Inden anden udgave skal der være et åbent bymidteværksted, hvor alle kan komme med deres ideer.


"Der er sommer i luften", står der som det første i invitationen til Torvets dag, som er starskuddet til en forskønnelse af Store Torv i Rønne. Det er dog så som så med sommeren lørdag eftermiddag, hvor gråvejr afløser regn, og hvor termometeret ikke når højere end 12 grader.

Alligevel er humøret i top blandt de gode kræfter, som gerne vil bidrage til at skabe rum for fællesskab i bymidten, som er et af de erklærede mål for Rønne-Knudsker Byting, Bornholms Regionskommune og diverse byaktører, der står bag det nye initiativ i forbindelse med byudviklingen i Rønne.

En trailer med jord og fire spader er nogle af de synlige tegn på, at der foregår noget særligt på torvet. Det samme er et hjemmelavet skilt, hvoraf det fremgår, at der er gratis kage og kaffe, hvis man har lyst, og det er der en del, der har.

En masse træer

Omdrejningspunktet for Torvets dag er de rustne blomsterkummer, som gjorde deres indtog i bybilledet i sommeren 2017, hvor de som et forsøg blev placeret på vejbanen langs torvet for at signalere, at fodgængerne havde forrang. Næppe var de kommet på plads, før kritikken begyndte at hagle ned over dem. Siden har de ført en mere anonym tilværelse på torvet, men på Torvets dag får nogle af dem nyt liv i form af træer.

– Der er taget et initiativ til at tage fat i nogle folk, som bor her i Rønne, som er med til at forskønne torvet, for vi synes, det kan blive lidt mere spændende at kigge på, så vi har plantet en masse lindetræer, fortæller Sune Hornshøj, som er en af de frivillige, der har taget imod invitationen.

Han flyttede til Bornholm for et par år siden og synes, det er fantastisk, at der bliver taget nogle lokale initiativer.

– Det kan jeg kun være med til at støtte, siger han.


Sune Hornshøj er en af de frivillige, som deltager i Torvets dag. For ham handler det blandt andet om at samarbejde og støtte initiativer, der skaber liv i lokalsamfundet. Foto: Henrik Nielsen

Små samfund er mere sårbare

På invitationen står der, at Torvets dag begynder klokken 13, og da Tidende kigger forbi ved 13.30-tiden, er der allerede plantet træer i kummerne ud mod vejen i den nordlige ende af torvet. Det viser sig, at nogle har været i gang i mere end en halv time.

– I løbet af nogle få timer har vi fået plantet alle de her træer. Det får man kun, hvis man samarbejder, siger Sune Hornshøj.

Det handler det også om for ham; at stå sammen om det samfund, man bor i.

– De små lokalsamfund er mere sårbare end de store byer, og der er en anden nærhed, siger han.

Som tilflytter er det også en god måde at lære folk at kende. Han spiller bordtennis i Knudsker IF, og det smitter af på nogle andre netværk og skaber kontakt til folk, hvilket han har været vant til fra et arbejdsliv som børnehaveklasseleder. Og så vil han gerne bidrage.

– Jeg kan ikke bare sidde og tro, at det kommer til mig. Jeg er nødt til at være lidt opsøgende selv. Jeg synes, det her er en god måde at gøre det på, siger Sune Hornshøj.

Åbent bymidteværksted

Torvets dag bliver ikke kun brugt til at plante nogle træer i nogle blomsterkummer. Den bliver også brugt til at tale om fremtiden.

– Vi har talt lidt, men der er ikke besluttet noget endnu. Der er nogle, der godt kunne tænke sig, at vi her på Store Torv en gang om ugen, om torsdagen, kom tilbage til det med kræmmermarked og forskellige stande, siger Sune Hornshøj.

Har man gode ideer, skal man ikke fortvivle. Der er allerede ved at blive planlagt en Torvets dag 2. I den forbindelse er der et åbent bymidteværksted med dialog, information og ideer fra borgerne. Det finder sted i Kulturbutikken tirsdag den 7. juni fra klokken 14. Og måske er der flere, der har det ligesom Sune Hornshøj.

– Jeg glæder mig da til, at der sker noget mere her på torvet, måske især i sommermånederne, hvor der også kommer turister, siger han.


Der er plantet nye lindetræer i nogle af de rustne blomsterkummer, som har været en del af bybilledet siden sommeren 2017. Foto: Henrik Nielsen