Trøst om affaldet: Tror på vi kommer i gang i 2023

Trøst om affaldet: Tror på vi kommer i gang i 2023
Jacob Trøst var kort efter, at han tiltrådte som borgmester på besøg hos Bofa for at blive klogere på den nye affaldsordning. Foto: Jacob Jepsen
MILJØ | Fredag 18. november 2022 • 05:30
MILJØ | Fredag 18. november 2022 • 05:30

Der er ikke fundet en løsning på affaldshåndteringen, og der betales fortsat for en ydelse, som bornholmerne ikke får glæde af. Det frustrerer borgmester Jacob Trøst (K), der dog stadig tror på, at den nye affaldsordning træder i kraft i løbet af 2023.

Borgmester Jacob Trøst (K) tror på, at Bornholm i løbet af 2023 går i gang med den nye affaldsordning, der efterhånden har været undervejs i et år.

Den 27. november skulle renovatørvirksomheden HCS senest have overtaget affaldshåndteringen, men som de fleste nok ved, har det ikke vist sig muligt. Der foregår lige nu forhandlinger mellem kommunen og HCS' advokater, og det er derfor svært at få konkrete informationer ud om, hvornår og eventuelt hvem, der skal stå for affaldet i fremtiden. Borgmesteren har dog stadig en forventning og tro på, at den nye ordning bliver etableret i løbet af 2023.

– Jeg er ikke med inde i maskinrummet med de forhandlinger, som vores advokater sidder med, men jeg tror på, at det er indenfor rækkevidde, at vi kan komme i gang i 2023, siger Jacob Trøst til Tidende.

Det er ikke bare et håb, men en reel tro på, at det er muligt, også hvis man medregner, at der skal etableres 120 affaldsøer?

– Ja. Ud fra det jeg ved lige nu, så har jeg en tro på det.

Handlet for sent

Siden 23. september, hvor Bornholms Regionskommune meldte ud, at HCS ikke ville blive klar til at gå i gang til tiden, har det været småt med nyt i affaldssagen, og efter at HCS nogle få dage senere gav deres udlægning, hvor de afviste at have begået kontraktbrud, har begge parter stort set lukket i.

Det skyldes ifølge Jacob Trøst, at juristerne skal have lov til at gøre deres arbejde først, og han har også svært ved at svare endegyldigt på, hvad man skal lægge i, at regionskommunen i første omgang brugte ordlyden: "At HCS ikke bliver klar til den aftalte dato er i strid med den kontrakt, der er indgået med selskabet",

– Jeg skal være meget forsigtig med at udtale mig i forhold til kontrakten, og om der er foregået et kontraktbrud. Det ved jeg ikke, og det har vi nogle jurister, der sidder og kigger på. De kigger blandt andet på, hvad der er bindende i sådan en kontrakt. Når der opstår en twist, bliver man nødt til at gå ind og kigge på kontrakten og se, hvad ordlyden i kontrakten helt præcis er. I det her tilfælde, hvor HCS ikke bliver klar til at starte, går man ind og kigger på, hvilke konsekvenser der er ved det, siger Jacob Trøst.

Kan du sige noget om, hvad det konkret er, man prøver at finde ud af i det her forhandlingslokale?

– Jeg kan og må ikke gå ind og forholde mig til selve kontrakten, fordi de her forhandlinger pågår, men som situationen er lige nu, har vi en kontrakt med HCS, og den skal vi have til at fungere sammen med HCS. Det er nok det, jeg kan sige om det lige nu.

HCS skrev i deres udmelding, at en af årsagerne til, at man ikke når at blive klar, er, at der først blev bestilt materiel den 11. juli 2022. Kontrakten blev jo indgået i november 2021. Ved du, hvorfor materiellet er blevet bestilt så sent?

– Det er noget, jeg også har undret mig over, men jeg ved ikke, hvad årsagen er. Det kan man kun gisne om, og det er jo den, der sidder og skal trykke på bestillingsknappen, som ved det.

Men der har man vel handlet for sent så?

– Hvis man ikke kan komme i gang til den aftalte tid, så er der i hvert fald nogen, der har handlet for sent. Og et af omdrejningspunkterne er jo, hvem det er, der har handlet for sent, fortæller borgmesteren.

Hvor ryger pengene hen?

På Bornholm har man siden 1. januar betalt en forhøjet affaldstakst for en ydelse, som man på papiret stadig ikke får leveret.

Det er dog kun en halv sandhed forklarer, Jacob Trøst.

– Den prisstigning, der har været, er ikke kun på grund af en ny affaldsordning. Noget af den prisstigning ville have været der uanset hvad. Det er en kompleks sag. Vi har indgået en kontrakt over 10 år, hvor det er aftalt, hvad det skal koste, og i det indgår det, at der skal ske en masse indkøb af noget materiel, hvilket er nødvendigt for at sætte arbejdet i gang, siger han.

Udefra set kan det ligne, at HCS lige nu skummer fløden i forhold til, at de modtager et vederlag, selvom de ikke leverer den ydelse, de bliver betalt for. Har du noget indblik i, hvad de penge, som bornholmerne betaler, går til?

– Kontrakten er skruet sådan sammen, at HCS ville få nogle penge til at forberede og gøre sig klar til at implementere den nye ordning. Mig bekendt har de også bestilt materiel eksempelvis skraldevogne.

Hvis man ikke kan komme i gang til den aftalte tid,
så er der i hvert fald nogen, der har handlet for sent.

Men kan du forstå, hvis man som helt almindelig borger kigger på den her sag og tænker, hvordan det kan lade sig gøre, at en virksomhed skovler penge ind, mens forbrugerne ikke får den ydelse, som man betaler for, og man kan i øvrigt heller ikke få at vide, om eller hvornår det kommer i gang?

– Ja, det kan jeg godt forstå. Jeg er selv lige så frustreret over, at vi ikke kan komme i gang. Jeg synes jo, at vi har overholdt vores del af aftalen og betalt det, vi skal, og så forventer jeg selvfølgelig også, at andre overholder deres del af aftalen, lyder det fra Jacob Trøst.

Han understreger dog, at man ikke bare kan trække sig ud af kontrakten, uden at vide om der er lavet et brud på kontrakten, fordi det kan ende med at blive meget dyrt for kommunen og dermed også borgerne.

Får du noget at vide om tidshorisonten på de forhandlinger, der foregår?

– Ikke udover, at jeg ved, der bliver holdt møder, og jeg fik den seneste opdatering i går. Jeg bliver orienteret i overskriftsform om, hvordan det går, og hvilke temaer der er oppe at vende, men jeg må ikke gå i detaljer med det. Men det er et arbejde, som de også ved skal afsluttes meget snart, fordi vi skal jo søge om dispensation for at starte senere, og der skal vi have en dato på, hvornår vi kan forvente at starte, fortæller Jacob Trøst.

Hvad tænker du overordnet set om, at man skal gå så lang tid i uvished om noget, der har stor betydning for rigtig mange bornholmere?

– Jamen, det er jo utilfredsstillende, og min administration og jeg gør, hvad vi kan for at få løst det her. Det var noget af det allerførste, der havnede på mit skrivebord, da jeg blev indsat som borgmester, og det vigtigste for mig er, at vi får løst det her, så borgerne får mest muligt for pengene. Det er vores alles intention.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT