De dårlige nyheder om den økologiske tilstand i Østersøen er næsten mere talrige end fiskene i farvandet rundt om Bornholm, men måske er der et lysglimt i mørket. I hvert fald fortæller en forsker fra Stockholms Universitets Östersjöcentrum, at der er bedring på vej.
Eva Ehrnstén forsker i kystøkologi og -forvaltning samt betydningen af klimaforandringer og menneskeskabt pres fra for eksempel næringsstoffer. Baggrunden for hendes optimisme er de tiltag, landene omkring Østersøen har gjort siden 1970'erne og -80'erne, hvor de blev enige om at reducere deres udslip af næringsstoffer.
– Det er vi også lykkedes med, men det ses meget lidt på, hvordan Østersøen har det. Der er fortsat meget, meget eutrofiering, og vi ser næsten ingen effekter af reduktionerne, siger Eva Ehrnstén i en video fra Stockholms Universitets Östersjöcentrum.
Eutrofiering er overgødskning af søer og havområder med plantenæringsstoffer. Det giver flere alger, der gør vandet uklart og kan føre til iltsvind, hvilket får fisk og andre dyr til at flygte fra området.