Laila Kildesgaard planter valnøddetræer: Alle kan gøre noget

Laila Kildesgaard planter valnøddetræer: Alle kan gøre noget
Laila Kildesgaard var i weekenden i aktion på Hammersly i Rutsker. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 4. NOV 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
4. NOV 2024 • 19:00

Den tidligere kommunaldirektør på Bornholm har kastet sig ud i produktion af nødder for at få balance i sit personlige klimaregnskab.


Hammersly Økojord har fået en ny lejer i form af tidligere kommunaldirektør Laila Kildesgaard. Kildesgaard lejer 0,2 hektar jord hos landbrugskollektivet i Rutsker og er nu i gang med at etablere en valnøddelund.

Det handler om at få klimaregnskabet til at gå op, siger hun.

– Jeg har et firma, der hedder Steder Skaber Folk, og sidste år fandt jeg ud af, at jeg skyldte seks tons C02, fordi jeg flyver meget.

Og derudover er jeg blevet oplyst om, at vi kun er syv procent selvforsynende med mad på Bornholm. Så det er fødevareproduktion kombineret med klimabidrag, siger Laila Kildesgard, der også har købt klimabidrag i Klimaskovfonden.


Kildesgaard bor på en landejendom og kunne i teorien godt plante sine valnøddetræer hjemme på gården. Og så alligevel ikke.

– Jeg prøvede at plante nogle frugttræer hjemme i haven, dem åd rådyrene rub og stub. Skal jeg plante træer, skal de hegnes ind. Og så spurgte jeg Hammersly om jeg kunne leje noget jord oppe hos dem, fortæller Kildesgaard.

En fordel ved valnødder er, at de ikke skal høstes på en bestemt dato. Og så har de et højt proteinindhold.

– Hvis man skal spise mindre kød er nødder også en vej derhen, siger Laila Kildesgaard.

Rådgiver i grøn omstilling


Den tidligere kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune har regnet ud, at valnøddeproduktionen svarer til et tons klimabidrag om året, når træerne begynder at vokse til.

– Så det er kun 20 procent af min udledning, når jeg flyver frem og tilbage. Men lidt har også ret, siger hun.

Udover at kigge på det personlige regnskab rådgiver Laila Kildesgaard om bæredygtighed i blandt andet erhvervsliv, byer og i forhold til det private forbrug. Steder Skaber Folk hjælper nemlig lokalsamfund og kommuner med at lave grøn omstilling.

– I morgen skal jeg for eksempel til Ringkøbing og tale med nogle lokalsamfund om hvad der skal til, for at de vil have nogle anlæg op i deres baghave, siger Laila Kildesgaard, der sideløbende er ved at uddanne sig til landskabsarkitekt.

Ikke hænge med hovedet


Efter mange år på tunge poster i det offentlige nyder Laila Kildesgaard livet som selvstændig.

– Det er en perfekt kombination med de bestyrelsesposter jeg har, fordi det er på et meget strategisk niveau, hvor Steder Skaber Folk er meget mere praktisk.

Livet som selvstændig giver desuden frihed til at prioritere arbejdet med at finde nye veje til at få det personlige klimaregnskab til at gå i nul.

Indtil videre har Laila plantet de 20 første valnøddetræer i Rutsker. Når det er gjort, skal der plantes læhegn, og så skal der plantes en snes valnøddetræer mere. Det er lavpraktisk og nemt, siger Kildesgaard.

Hun giver arbejdet med det personlige klimaregnskab sine varmeste anbefalinger.


– Folk skal ikke gå og hænge med hovedet over brintrør og energiø. Der er en hel masse mennesker, som er i gang med at lave en masse små ting, og det bliver til noget med tiden. Alle kan gøre noget.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT