Kan ende i mennesker: Der er fundet plastik i mange af Østersøens fisk

Kan ende i mennesker: Der er fundet plastik i mange af Østersøens fisk
Der er fundet mikroplastik i mere end hver fjerde af de østersøfisk, der er taget prøver af. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 30. MAR 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
30. MAR 2023 • 15:30

Projekt på Syddansk Universitet skal undersøge, hvor mikroplast ender, og hvor farligt det er.

Mikroplastik er ifølge en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet en usynlig trussel, som risikerer at havne på tallerkenen, når man sætter sig til middagsbordet. det gælder ikke mindst, hvis der er fisk fra Østersøen på menuen. Der er således fundet mikroplastik i 28 procent af alle de østersøfisk, der er taget prøver af. Og for et år siden blev mikroplast fundet i menneskeblod for første gang.

Projektet Plast Track på Syddansk Universitet vil undersøge, hvor mikroplast ender, og hvor farligt det er for miljøet eller mennesker – samt udvikle værktøjer til at bekæmpe plastikforureningen i regionen.

– Der er brug for detaljeret forskning i, hvordan mikro- og nanoplastik påvirker ikke blot naturen, men også vores kroppe. Samtidig er der store huller i vores viden om, hvor plasten i havene stammer fra, hvordan det nedbrydes, og hvor plasten i sidste ende havner henne, siger Jacek Fiutowski fra Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet i pressemeddelelsen.

Han står i spidsen for Plast Track, der med udgangspunkt i vandprøver fra Østersøen vil udvikle værktøjer, som sporer plastaffaldets vej og afslører, hvordan plastikken ændrer sig i forskellige miljøer og har indvirkning på disse. Projektet har modtaget 1,74 millioner euro fra Interreg Deutschland-Danmark.

Mikroplast ligner føde

Årligt udledes 8-15 millioner tons plastik til verdenshavene, hvilket svarer til en lastbil i minuttet, og det forventes fordoblet i 2025. Hvis den nuværende udvikling fortsætter med samme hast, vil der i år 2050 være mere plastik end fisk i verdenshavene, fortæller Syddansk Universitet.

FN's Verdenssundhedsorganisation udgav i 2019 en rapport, der konkluderer, at de bittesmå plastpartikler er overalt, og at mennesker indtager dem på daglig basis. Havdyr forveksler mikroplast i havet med mad, da det ligner plankton.

– Når vi spiser fisk og skaldyr, er der derfor en risiko for, at vi også indtager mikroplast gennem maden på vores tallerken, fortæller Jacek Fiutowski.

Det er også er målet at udvikle testmetoder af nye materialer, for eksempel biologisk nedbrydeligt plastik, som kunne være et reelt grønt alternativ til det plastik, der bruges i dag.