Finsk ekspert: Drop kødet og red Østersøen

NOTITS | 9. JUL 2024 • 13:00
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
9. JUL 2024 • 13:00

Ifølge specialforsker ved Finlands miljøinstitut kan man hjælpe Østersøen ved at spise mindre kød.

Udledning af næringsstoffer er noget af det, der presser Østersøens liv, og som almindelig borger kan man faktisk gøre noget for at begrænse brugen og dermed udledningen af disse stoffer, siger Seppo Knuuttila, som er specialforsker ved Finlands miljøinstitut Syke.

Det fortæller mediet YLE.

– Det er ved at tænke på, hvad vi spiser, at vi mest kan påvirke vores ernæringsmæssige fodaftryk på Østersøen. Omkring tre fjerdedele af dette fodaftryk kommer fra mælk og kødprodukter i vores kost, siger Seppo Knuuttila til Finlands svar på DR.

Det ernæringsmæssige fodaftryk er mængden af næringsstoffer, der udledes i Østersøen som følge af en persons forbrug.

For at gøre det mere konkret har Seppo Knuuttila oversat det ernæringsmæssige fodaftryk til blågrønalger i kilogram. Han fortæller, at den gennemsnitlige finne forårsager 1.300 kilogram alger om året. Af dem kommer 800 kilogram fra kosten, heraf 600 kilogram fra animalske produkter, 160 kilogram fra grøntsager og 40 kilogram fra alkoholholdige drikkevarer.