Eksperter kritiserer regeringens beskyttelse af Østersøen

NOTITS | 26. FEB 2024 • 06:21
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
26. FEB 2024 • 06:21

Oplæg til ny havstrategi mangler formuleringer om nulløsninger ved byggerier på havet, mener eksperterne.

Små ændringer i gennemstrømningen af saltvand kan ændre radikalt på, hvilke dyre- og plantearter der trives i Østersøen, og flere eksperter frygter, at regeringens nye havmiljøplan vil skubbe Østersøen i en forkert retning. Eksperterne mener, der mangler konkrete formuleringer for, at byggerier på havet skal påvirke havstrømningerne mindst muligt.

Det fortæller DR.

– Det er et skridt i en retning, som er mindre beskyttende overfor miljøet, siger professor i kystøkologi på DTU Aqua, Karen Timmermann, til DR. Hun bakkes op af den selvstændig havforsker og oceanograf Morten Holtegaard Nielsen og civilingeniør Jacob Steen Møller, som var leder af de marine miljøundersøgelser for både Storebæltsbroen og Øresundsbroen.

Det konkrete problem er, at regeringens oplæg til en ny havplan ikke opererer med en nulløsning, der kort fortalt handler om at påvirke havmiljøet så lidt som muligt, når man bygger på havet, for eksempel ved at grave render på havbunden, der sikrer, at vandet har nye veje at strømme. Ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S) er Miljøministeriet i gang med at gennemgå de høringssvar, der er kommet til regeringens nye plan.