Det koster 50-70 millioner kroner: Sådan vil man indrette elværket

Det koster 50-70 millioner kroner: Sådan vil man indrette elværket
Ambitionen er at få en national fond til at betale for istandsættelsen, der forventes at beløbe sig til mellem 50 og 70 millioner kroner. Foto: Jacob Jepsen
MILJØ | RØNNE | Mandag 9. januar 2023 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
MILJØ | RØNNE | Mandag 9. januar 2023 • 05:30

De store haller i Rønnes tidligere elværk skal bruges til undervisning og udstilling, mens sidebygninger skal indeholde kontorer og grupperum.

Der er store planer for Rønnes gamle elværk. Det karakteristiske bygningskompleks skal være samlingspunkt for Nationalt Center for Grøn Energi og senere Baltic Energy Island, mødested for virksomheder, forskere, studerende, borgere og beslutningstagere, satellit for uddannelser på det tekniske universitet DTU samt udstillingssted. Alt det skal foregå i bygninger, der har været fredet siden 2015, og som står i forfald.

I erhvervs-, bolig- og beskæftigelsesudvalgets dagsorden kan man læse, hvordan man planlægger at indrette det tidligere elværk fra 1910-12 og tilbygningerne fra 1925 og 1938. Det fremgår blandt andet, at en restaurering bør ske inden for den nærmeste tid, inden bygningerne forfalder til et niveau, der betyder, at regionskommunen som ejer misligholder fredningen. Ambitionen er at få en national fond til at betale for istandsættelsen, der forventes at beløbe sig til mellem 50 og 70 millioner kroner.

De store haller

Komplekset består både af selve det tidligere elværk med to store haller, en bestyrerbolig og en badeanstalt, og hallerne udgør et åbenlyst dilemma, især i lyset af de begrænsninger fredningen dikterer. Man kan ikke lave kontorer i de to haller, og opgaven er derfor at finde frem til bærende funktioner, der passer i de store rum.

Sådan forestiller man sig, at det tidligere elværk i Rønne kan indrettes, når det skal huse Nationalt Center for Grøn Energi. Illustration fra skitseforslag

Aktuelt arbejder man hen imod at bruge den største af de to haller som et simpelt auditorium til undervisning af større forsamlinger. Hallen vil også kunne bruges til større seminarer og workshops. I overgangen mellem de to haller arbejder man på et større rumdelingselement, der vil fungere som siddemøbel til forelæsninger.

Den mindre af de to haller disponeres til et formidlings- og besøgscenter for hele den grønne omstilling af energien med afsæt i Energiø Bornholm. Der arbejdes på en udstillingsbaseret formidling med fokus på samspillet mellem det bornholmske perspektiv og den grønne dagsorden internationalt.

Udstillingen er både målrettet lokalbefolkningen, beslutningstagere, energiøaktører og alle, der besøger øen for at forstå de store perspektiver. Et vigtigt fokus er at indtænke skoleservice og lejrskoler, der kommer til Bornholm.

Til aktuel brug

De store haller har nogle sidebygninger, som egner sig til mere indadvendte aktiviteter. Det kan for eksempel være kontorer, mødelokaler, sekretariat. Det gælder også den tidligere badeanstalt og bestyrerbolig, som er udpeget til kontorer, mens sidebygningerne til hallerne egner sig til grupperum.

Både den tidligere badeanstalt og bestyrerbolig er opdateret til aktuelt brug, men ikke efter de krav, fredningsmyndighederne vil stille nu, hvor bygningen er fredet.

I løbet af første halvdel af 2023 vil kommunen arbejde på en endelig rapport for visionen for elværket. Rapporten vil blandt andet indeholde en arkitektonisk vision og en driftsmodel.

Kollegie i museum

Det gamle elværk vil huse faciliteter til undervisning af studerende fra DTU, men der vil også være behov for kollegieværelser og gæstelejligheder til de studerende, undervisere og forskere. Dem er det ikke oplagt at etablere i selve elværket, men ikke så langt derfra ligger en bygning, der snart mister sin nuværende funktion, og som derfor kan bane vej for et muligt kollegie.

 

Af et skitseforslag fremgår det, at det nuværende Bornholms Museum kan være i spil som fremtidigt kollegie for studerende, der modtager undervisning i elværket. Illustration fra skitseforslag

Af en situationsplan fremgår det således, at det nuværende Bornholms Museum på hjørnet af Sankt Mortens Gade og Lille Madsegade er i spil. Men intet er fastlagt, og behovet for kollegieværelser og gæstelejligheder skal undersøges selvstændigt.

Campus Bornholm og DTU står i spidsen for dialogen om overnatningsfaciliteter, som blandt andet kommunen, Bornholms Hospital og Bornholms Museum deltager i. Tanken er at undersøge mulighederne for at etablere noget, der vil løfte så mange bornholmske aktørers behov som muligt, samtidig med at tilkomne uddannelsesinstitutioner med sæde på elværket sikres velegnede overnatningsfaciliteter.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT