Bornholmsk sensation: Ekstremt sjælden edderkop er genfundet efter 100 år

En ung edderkoppeekspert fra København fandt forleden flere eksemplarer af den formodet uddøde krabbeedderkop i området over styrtebakkerne i Ekkodalen.
Frederik Leck Fischer er araknolog (edderkoppeekspert) og har netop være på Bornholm for at lede efter lokaliteter til hvad han håber, vil blive en større artsundersøgelse af øens edderkopper.
Det har han ikke fortrudt, fortæller den 28-årige biolog fra København. For da han kom op på klippestierne over Ekkodalen fandt han mere end han i sin vildeste fantasi havde drømt om.
– Det viste sig at være en rigtig god ide at tage derover, for jeg genfandt en meget særpræget edderkop – jeg kalder den stumpkrabbeedderkoppen – pistius truncatus – som ellers kun har været kendt fra et enkelt fund i 1919.
Arten var taget af den danske artsliste, da man ikke anså den for at være i landet længere. Det første Frederik Leck Fischer gjorde, da han havde identificeret den formodede uddøde krabbeedderkop var derfor at kontakte de folk, der har med artslisten at gøre.
– Den er tilbage på artslisten, bekræfter han.
Krabbeedderkoppen er en kendt undergruppe af edderkopper, men den specifikke krabbeedderkop, som Frederik Leck Fisher genfandt i Bornholms ældste skov efter mere end 100 års fravær, er sjælden i hele Norden. Den har ikke noget dansk navn og det vil den unge biolog gerne rette op på.
– Hvorfor vil du kalde den en stumpkrabbeedderkop?
– Fordi den er mærkelig. Den har en underlig trapezformet bagkrop og stærkt forstørrede forben, som den bruger til at fange bytte med, fortæller Frederik Leck Fisher.
Stumpkrabbeedderkoppen lever i den gamle egeskov over Ekkodalen. Foto: Frederik Leck Fisher
Dødskrammeren
Krabbeedderkopperne lever af mindre insekter, hovedsageligt fluer. Til forskel fra andre edderkopper laver de ikke spind.
– De spreder forbenene, og så giver de byttet en dødskrammer. De holder dem fast og så bider de dem, fortæller Frederik Leck Fisher.
Han er i gang med at lave en bog om danske edderkopper med et opslag om alle danske arter, og billeder af både hanner og hunner, ægsække og levesteder.
Han kalder projektet en edderkoppebibel.
– Den findes overhovedet ikke, og det er et stort problem, for det er virkelig svært at finde litteratur på området. Det har jeg gjort til min mission og levevej, for jeg synes, at det er fantastiske dyr, som vi desværre har en tendens til at hade.
Faktisk er edderkopper gratis skadedyrsbekæmpere, siger Frederik Leck Fisher.
– De spiser alle de små dyr, som har en tendens til at genere os, eksempelvis myg, flåt, fluer og hvepse.
Tre ekstremt sjældne
På sigt har Frederik Leck Fisher en drøm om at vende tilbage og lave en artsundersøgelse på Bornholm.
Den drøm har i den grad fået næring efter besøget i Ekkodalen, for her fandt araknologen ikke kun 13 eksemplarer af den såkaldte stumpkrabbeedderkop.
– Samme sted fandt jeg tre af Danmarks sjældneste edderkopper, som ellers kun er fundet på nogle skrænter ovre ved Silkeborg. De har nok altid været her, men der er aldrig nogen, der har fundet dem, fortæller han.
To af de tre edderkopper kunne han identificere som Rødbenet museedderkop og Brun katteedderkop.
– Den sidste har ikke et dansk navn endnu, det latinske navn er scotina celans. Men de er alle ekstremt sjældne og jeg fandt dem samme sted.
Det er dog fundet af stumpkrabbeedderkoppen, der har overrasket edderkoppeeksperten mest.
– Jeg havde hørt om den, det er en legendarisk edderkop indenfor faget. Men jeg havde ikke forestillet mig i min vildeste fantasi, at jeg ville finde den, siger han.
Frederik Leck Fisher er ret overbevist om, at de krabbeedderkopper han fandt på Bornholm ikke findes andre steder i landet.
– Den er helt sikkert en bornholmerting. Den er sjælden i hele Norden, og det sted jeg fandt den på Bornholm er fuldstændig enestående. Man har ikke kunnet dyrke noget deroppe, og det har skabt en lysåben gammel egeskov, som bliver virkelig varm, fordi klipperne holder på varmen. Det er eminent for den art, og den er meget genkendelig, så det er meget usandsynligt, at den findes andre steder i landet, siger Frederik Leck Fisher.
Han håber at være tilbage på Bornholm i slutningen af maj næste år. Det er der, edderkopperne kommer ud efter at have overvintret.
I mellemtiden arbejder han videre med den store danske edderkoppebibel, sideløbende med at han vil forsøge at rejse midler til at kaste sig over en bornholmsk artsundersøgelse.

MEST LÆSTE

En redaia
En husholderske eller kogekone.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration