Bakterier i vandet ved Arnager: Her er forklaringen

NYHED | ARNAGER | ABONNENT | 21. JUL 2022 • 13:53
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ARNAGER | ABONNENT
21. JUL 2022 • 13:53

En fejl på en pumpestation betød, at noget spildevand løb ud i Østersøen. Efter samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed fraråder kommunen badning, indtil vandet er rent igen.


Der er fundet for store mængder af E.coli-bakterier ved stranden vest for Arnager Havn. Derfor fraråder regionskommunen badning fra stranden, indtil indholdet af bakterier er faldet, og en ny prøve viser, at badevandet er sikkert igen.

Det fortæller Michael Brandt-Bernbom, der er leder af kommunens Natur og Miljø.

– I den her situation konsulterer vi Styrelsen for Patientsikkerhed og diskuterer med dem, hvad den rigtige tilgang er, og de var enige i vores vurdering, som var at fraråde badning, indtil vi har en prøve, der ligger inden for de sædvanlige kvalitetskrav, siger han til Tidende.

Så længe der er bakterier i vandet, kan det være forbundet med en sundhedsrisiko at bade fra stranden. Michael Brandt-Bernbom ved ikke, om der er nogen, som er blevet dårlige efter en badetur, men det er det, man forsøger at undgå ved at fraråde badning, indtil en ny prøve frikender vandet.

Kommunen opstiller skilte ved den berørte strand. Når resultatet foreligger af den nye prøve, bliver det offentliggjort på kommunens hjemmeside, hvor det aktuelle råd om at undgå badning også ligger.

Pumpe og alarm svigtede

Det var i forbindelse med en rutinekontrol, at kommunen fandt E.coli-bakterier og enterokokker, der kan stamme fra spildevand.

– Det første vi gør, det er at kontakte forsyningen for at høre, om de har noget i det område. Vi ved, at der er en pumpestation, så der kunne godt have været et eller andet, og det viste sig så, at det havde der været. Det var en defekt pumpe, og den skulle være udbedret. Der er normal drift igen, siger Michael Brandt-Bernbom.

Det bekræfter Klaus Vesløv, som er kommunikationschef i Bornholms Energi og Forsyning.

– Helt konkret er der sket det, at en af vores pumper har svigtet. Det sker en gang imellem, at teknik bryder ned. Det rigtig uheldige er, at den alarm, der sad på pumpen også svigter. Det betyder så, at vi ikke får den alarm ind, og derfor sker der et mindre overløb, siger han.

Problemet er løst

Hvis man leder efter en god nyhed i den aktuelle situation, så er det ifølge Klaus Vesløv, at Bornholms Energi og Forsyning har nogle overløbsbassiner i området.

– Det vil sige, at i det øjeblik pumpen svigter, så pumper vandet ikke videre. Så løber det gudskelov ud i nogle overløbsbassiner, vi har, og hvor der sidder et mekanisk filter på. Når de så bliver fyldt op, og det er den alarm, der svigter, så løber der en lille smule ud i vandet. Derfor får man en badevandsmåling, der selvfølgelig ser forkert ud, siger han.

Problemet er løst, og der løber ikke mere spildevand ud i Østersøen derfra, forsikrer Klaus Vesløv.

– Det løste vi i går. Vi konstaterede fejlen i går og fik det stoppet det med det samme. Processen har kørt fuldstændig snorlige. Forklaringen ligger der, vi ved, hvad der er sket, og vi har også fået det stoppet, siger han.