17 mennesker og en hund melder kysten klar til strandtur

17 mennesker og en hund melder kysten klar til strandtur
Der var god stemning hele vejen. Her er Ib, Per og Thomas i det smukke vejr og med skraldeposerne i hånden. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 2. JUN 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
2. JUN 2023 • 11:00

Nylars Borgerforening er en af de 21 borgerforeninger, som i foråret har taget en tur langs vandet med skraldesæk og handsker for at gøre stranden sommerklar.

Hvert år tager Nylars Borgerforening en tur op og ned ad stranden fra Risegård mod rastepladsen i Sose. Andre går en kortere tur mellem rastepladsen og Sose Odde. Det er en årlig begivenhed, som borgerforeningen afholder i samarbejde med kommunen.

– Det kan virkelig bringe alle i foreningen tættere sammen. Helt unge som gamle og i det fine vejr, vi samtidig var beriget med, kan det kun blive nogle gode timer tilbragt sammen, fortæller Luise Müller som var tovholder for dagen.

Hun fortæller, at de var 17 mennesker og en enkelt hund, som samledes ved grillhytten og drog ud på enten den korte eller den lange tur godt udstyret med sække og handsker.

– Vi samlede tyggegummi, en lighter, et par badebukser, gammelt snor og reb, en ballon, flamingo-stykker og et stykke af en plastikpalle, remser Luise Müller op.

Hun fortæller, at flokken til deres store begejstring ikke fandt store mængder af skrald. De kunne konstatere at sækkene langt fra var fulde.

– Så kunne vi bruge kræfter og tiden på at nyde den vilde og smukke natur og snakke sammen på tværs af alder, fortæller hun.

Tilbage ved bilerne kunne nogen fortælle om år tilbage, hvor der blev fyldt mellem syv og otte sække med skrald.

– Vi glæder os over, at vi som mennesker nok er blevet bedre til at få afleveret vores skrald de rigtige steder, i stedet for i naturen.

Flokken nød en sandwich og det gode selskab, og de kan nu melde kysten fra Sose Odde til Risebækken klar til at blive indtaget af sommerens naturgæster.

Opdragende virkning

Og faktisk er det oplevelsen fra mange af de deltagende borgerforeninger, at strandrensningen er blevet lettere, og at der ikke er helt så meget skrald, fortæller Ole Holm Pedersen.

Han er skovfoged hos regionskommunen, og det er ham, der er tovholder på strandturen, som er delt op i 27 strækninger, som alle øens borgerforeninger får tilbud om at samle skrald på, hvorefter hver borgerforening modtager 1.100 kroner.

Han fortæller, at der hvert år er omkring 21 borgerforeninger, der trofast stiller op og tager en tur langs vandet for at holde stranden ren.

– Jeg tror, at det for mange er blevet en tradition, at man tager turen. Det er altid de samme borgerforeninger, der stiller op, og selvom vi har forsøgt at række ud til de sidste, så har det ikke haft interesse, fortæller han.

Derfor er det øens spejdere, der tager det sidste slæb.

At der er blevet mindre skrald på turen er meget glædeligt, mener Ole Holm Pedersen, som gætter på, at det til dels skyldes, at der ikke længere er så mange fiskere i vandet, hvilket formentlig har betydet, at der kastes mindre skrald fra bådene.

– Der er også kommet nogle strandpedeller, som holder øje med det løbende, så når vi fastholder modellen med at invitere borgerforeningerne med, så er det faktisk mest for at opdrage borgerne, for når vi selv samler skrald, så bliver vi mindre tilbøjelige til at smide det, fortæller han.