Vandmøllen ved Slusegård, vikingegrave og kronprinsesse Margrethe

Vandmøllen ved Slusegård, vikingegrave og kronprinsesse Margrethe
Vandmøllen og ørredhuset ved Slusegård.
DELUXE | ABONNENT | 11. FEB 2024 • 11:00
Af:
Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
11. FEB 2024 • 11:00

Den gamle vandmølle og ørred huset ved Slusegård er en bornholmsk seværdighed. Samtidig er hele landskabet en naturperle med græsklædte bakker og en kyst med lave klitter. Her løber den 22 kilometer lange Øle ud i havet efter at have passeret Slusegårds Vandmølle, samt flere sluser og damme. Om efteråret svømmer store havørreder mod strømmen til deres gydepladser, men de senere år har passagen været spærret af dæmningerne og sluserne. Derfor har Bornholms Kommune i efteråret 2022 lavet en kanal der førte åen uden om vandmøllen og ørred huset. Allerede året efter var det en stor succes.

Spændende geologi og en skjult hemmelighed

Ved åens udløb består ålejet af flade sorte skifersten. Dannet for millioner år siden indeholder de fossiler af datiden havdyr. Ofte er graptolitter et slags svævende havdyr. Når de døde, sank de ned på bunden i det sorte slam, og forsteningen ses som lyse streger i skiferen.

I den nærliggende strandmark fandt arkæologerne i årene 1958-1964 en meget stor gravplads fra vikingetiden. Der blev fundet 1324 grave. Alle døde var begravet i en båd med kølen opad. Udgravningerne fik dengang en stor opmærksomhed, især på grund af deltagelse af den unge kronprinsesses Margrethe. Senere blev hun Danmarks dronning, der som bekendt i januar 2024 har overdraget embedet til sin søn, Kong Frederik 10.

Hvor: Fra Søndre Landevej køres fra Pedersker ud til kysten. Ved den første sidevej mod venstre følger man den mod Dueodde indtil man ser skiltet ”Slusegård”. Her er en stor parkeringsplads med cafe og toilet om sommeren. Herfra er der bag gården en sti til vandmøllen på 300 meter.


Slusegårds vandmølle fra midt i 1700.

Slusegårds Vandmølle

Vandmøllen blev anlagt i slutningen af 1700. Den har fire fag, det ene er åbent over møllehjulet med træk til kværnen. Mange år senere blev det tilsluttet et træk, der kunne drive en rundsav oppe ved gården. Ved siden af vandmøllen ses et ældre ørred hus fra 1860. Efter man havde ført åen under huset, kunne man om efteråret fange havørrederne og have dem, indtil de skulle sælges. Bemærk at husets vægge er hele tavler af lokal sandsten, mens døre og karme er genbrug fra Peders Kirke. Det blev kasseret under kirkens restaurering i 1860. Begge huse blev fredet i 1956.

Der var engang mange vandmøller på Bornholm

Midt i 1800 var der 140 vandmøller på øen. I modsætning til resten af landet var der ingen mølleafgifter på Bornholm, derfor havde alle gårde ved åer en vandmølle. Der er vore dage kun tre vandmøller på Bornholm. Aagårds og Slusegårds Vandmølle ved Øle Åen på Sydbornholm og Vang Vandmølle på Nordbornholm.

Bornholmske ”diamanter” og en kort naturvandring

Fra idyllen ved vandmøllen følger man stien mod kysten. Langs åen vokser der mange elletræer, deres små kogler fra i fjor er der endnu. Brænde af elletræ blev tidligere brugt hos alle øens silderøgerier, ellebrænde får en rød farve, der ved, at røgning gav sildene en god smag. I dag vistnok kun brugt af Hasle Museums Røgeri. Helt ude ved kysten kan der allerede i februar ligge nogle farvestrålende gravænder. De overvintrer i Sønderjylland og vender allerede tilbage sidst i januar.

På havbunden mellem Øle Å og Læså findes der store kalkboller med ”diamanter”. Det er dog ikke ægte diamanter, men farveløse kvartskrystaller der ligner ægte. Da de gennem tiden er blevet opfisket og solgt til turister, er de blevet mere sjældne. Bollerne er blevet fredet. Det er forbudt at dykke efter dem mellem de to åer.


Det geografiske knudepunkt er markeret med skilt og brosten.

Strandklitternes hemmelighed

Områdets bevoksede strandmark var i vikingetiden en meget stor samlingsplads. Måske kom tilrejsende fra fjerne egne med varer, der blev købt med slaver. Der kan være opstået kampe med mange døde. National Museet har fundet mange døde under deres udgravninger i årene 1958-1964. Nogle var simple brandgrave efter en ligbrænding, de fleste døde var lagt i både med kølen opad. Der var fattige grave uden gaver, de rige havde mange gravgaver. Fine kvinder blev begravet med deres personlige smykker af perler og spænder af sølv og bronze. En fornem ung mand blev begravet med fuld udrustning i en meget stor båd. Man fandt også døde børn.

Daværende kronprinsesse Margrethe havde på Aarhus Universitet fået interesse for arkæologi og deltog flere gange. Hun overnattede hos værterne på Slusegård og mange år senere fik gårdens døtre et håndlavet krus med deres navne og en tak fra Margrethe. Der naturligvis gemmes som et kært minde. Under sit ophold fik Margrete ofte en lagkage med bunde fra et bageri i nærheden. Måske kan lagkagen med et stor M stadig købes på gårdens cafe om sommeren.

Det geografiske knudepunkt

I den østlige del af strandmarken findes et geografisk knudepunkt. Markeret med brosten og et skilt. Der skærer den 55 grader nordlige breddegrad den 15 grader østlige. Her passer uret rigtigt.

Ved vandmøllen og det gamle ørred hus står tiden nærmest helt stille.

God tur.


Under strandmarkens sand findes en stor vikingegravplads med 1323 døde.


Langs åens brinker er der sort skifer med fossiler.


Gravænder ved kysten.


Ørredhuset er fra 1860. Læg mærke til de store tavler af lokal sandsten.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT