Tidendes tips til kulturugen - tjek hvad du skal se

Tidendes tips til kulturugen - tjek hvad du skal se
På kulturugens hjemmeside kan man sammensætte sit helt eget program. Screendump
NYHED | ABONNENT | 14. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
14. SEP 2023 • 05:30

Den bornholmske kulturuge bliver fredag skudt i gang, og dernæst venter et væld af arrangementer til glæde og fornøjelse for alle – der møder frem, vel at mærke. Problemet bliver at vælge.

Det er lidt som at møde op for at spise på Bacchanal Buffet i Las Vegas. Derovre er alt nu engang større og mere overdådigt for ikke at sige vulgært, så man vælger mellem 500 retter fra ni åbne køkkener og vil da nødigt gå glip af hverken kinesisk Dim Sum, mexicansk svinekød, fisk eller skaldyr eller de veganske retter eller de asiatiske, de italienske, de mellemøstlige ...

Hvornår sprækker bukserne?

Her taler vi imidlertid Bornholms Kulturuge, som begynder fredag og er en laaang uge på hele 10 dage, men problemet er det samme:

For mange muligheder, for lidt tid, store fristelser, men for meget om ørerne. Der skal prioriteres, og man vil uvægerligt havne i umulige dilemmaer og en følelse af at gå glip.

Det skal dog ikke stoppe nogen, og her følger et bud på, hvad man kan fornøje sig med, men husk på, at der kun er tale om en mulig prioritering, som absolut ikke er autoritativ.

Tværtimod, så bør enhver tage sig sammen og gå ind på bornholmskulturuge.dk og finde sin egen vej gennem junglen af tilbud. Husk på, at rigtig mange arrangementer er tilbagevendende, mens der for andres kun er ét skud i bøssen. Og husk endvidere på, at et kulturugearmbånd er aldeles essentielt for at være med.

• Fredag den 15. september klokken 16 skydes kulturugen formelt i gang med et festligt program med Jens og Anders Kofoed på Naturbornholm. Peter Juel Jensen holder åbningstalen, hvorefter naturvejleder Jens Kofoed og biolog Anders Kofoed laver en far/søn natur-dyst, som er sjov for både børn og voksne.

Bjarke Mogensen underholder med uddrag fra koncerten "Echoes Off Cliffs",og Mikkel Bach-Jensen fra Bornholms Kulturuges sekretariat vil være konferencier.

Men igen, der er alle mulige andre arrangementer, og vi kan da tilføje, at Litteraturens Folkemøde tyvstarter torsdag med et arrangement, og fredag klokken 19-21 kan man i samme regi opleve Nicklas Freisleben Lund og Magnus Nilsson på Møbelfabrikken, Nexø, fortælle om deres forskning i Tove Ditlevsen, "Ditte Menneskebarn" og Martin Andersen Nexø.

• Lørdag den 16. klokken 10-12 kan man slippe kreativiteten løs på Kulturskolen, Store Torv 6B i Rønne.

Her finder man række sjove og spændende workshops, hvor man har mulighed for at komme bag om kunsten og selv være en del af den kreative skabelse, guidet af Kulturskolens dygtige lærere.

• Søndag den 17. kan turen gå til Kongens Have, Christiansø, hvor man klokken 11.30-13.30 kan opleve "Fuglestue" – en installation man kommer ind i, et slags telt uden tag, en ramme der åbner udsyn til himlen.

Performer Helga Rosenfeldt-Olsen inviterer til samtaler og interaktioner, der leger med tanken om, hvordan verden kan se ud fra himlen.

• Mandag den 18. på Grønbechs Gård i Hasle klokken 18-19.30 handler det om "Lyd til Kunsthåndværk" – en musikalsk vandring med gamle tekster og nyere toner, i samspillet mellem rumklang og kreativitet.

Paja-vokalensemble har søgt og fundet gamle folkeviser og præsenterer dem nu i nye spændende arrangementer.

• Tirsdag den 19. klokken 14.30-16.30 går turen til Stenbrudsvej 55 i Nexø, hvor man kan få en introduktion til lystfiskeri og forsøge selv at fiske efter ørreder med videre i Stenbrudssøen.

Udstyr kan lånes på stedet, og arrangementet kan kombineres med fællesspisning.

• Onsdag den 20. klokken 17-20 handler det om Smagen af Østermaries Madklubber på Løvsangervej 2, Østermarie.

"I bedste madklubstil inviterer vi inden for til hyggelige timer i Det Levende Køkken, hvor vi sammen tilbereder forskellige retter til en lækker buffet".

• Torsdag den 21. klokken 10-17 går turen til Brommevej 10, Rø, hvor man kan komme "På eventyr i Bornholms Nature Park".

Der er aktiviteter for alle aldre. Prøv at klatre højt oppe i træerne, spil disc golf på en bane, som snor sig smukt igennem området, eller hvad med en gang fodboldgolf?

• Fredag den 22. klokken 19.30-22 kan turen gå til Rønne Theater og en omgang "Tour de Jean de France".

Det er en nyskreven komedie i anledning af Rønne Theaters 200-års jubilæum i år.

• Lørdag den 23. klokken 20-21.30 på Strandhotellet, Strandpromenaden i Allinge, hvor den står på jazzkoncert med saxofonist Cecilie Strange.

Hun har i år modtaget Carl Prisen 2023 i kategorien "Årets Komponist" inden for jazz.

• Søndag den 24. klokken 14-15.30 ved porten til Søllingsgaard, Svaneke Torv. Guidet tur til "Svaneke som Søfartsby og med øretæver".

Havnen har været omdrejningspunktet for byens udvikling og fiskeri, søfart, handel og skibsbygning har sat sit præg på byen.

By-dage

I kulturugen kommer man hele øen rundt og kan opleve kunst og kultur i 10 byer/områder. I 2023 ser by-dagene således ud:

15.9 Aakirkeby (åbningsby)
16.9 Rønne
17.9 Christiansø
18.9 Hasle
19.9 Nexø
20.9 Østermarie
21.9 Firekløver klyngen
22.9 Gudhjem
23.9 Allinge/Sandvig/Tejn
24.9 Svaneke