Tidende inviterer: Fælles bog om bornholmsk mad

Tidende inviterer: Fælles bog om bornholmsk mad
Silden – og fiskene generelt – spiller en stor rolle i den bornholmske madkultur. Foto: Sune Rasborg
KULTUR | Søndag 8. januar 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
KULTUR | Søndag 8. januar 2023 • 05:30

Forfatter og kok Sune Rasborg sætter gang i et nyt projekt og beder om inspiration til at finde frem til den klassiske bornholmske mad – med et twist.


Saltstegte sild med bløde løg, bornholmersennep og rødbeder. Kogt torsk med gudhjemmedyppe. Eller måske en gang friturestegt camembert på de gamle natfærger.

Forslagene er mange, når det kommer til bornholmernes bud på den bornholmske mad. Forleden spurgte vi på Tidendes facebookside, hvilken ret man forbinder med klassisk bornholmsk mad, og svarene væltede ind.

Der blev meldt ind med alt fra sol over Gudhjem til bearnaisesovs, og de næsten 400 kommentarer vidner om, at vores madkultur i høj grad er noget, der optager os.

Årsagen til spørgsmålet på Tidendes facebookside er, at avisen sammen med kok og kogebogsforfatter Sune Rasborg har sat gang i et nyt projekt: Vi tygger os igennem bornholmernes mad til et nyt bogværk.

Det betyder, at Tidende de næste mange lørdage vil udkomme med Sune Rasborgs bud på en bornholmsk klassiker – med inspiration hentet fra alle de bornholmere, der har lyst til at bidrage med opskrifter, viden og kreativitet. Og sidst på året samles det hele i en ny bog.

– Den forrige bog hed 'Bornholmernes mad', og er vel den seneste rigtige udgivelse om den klassiske madkultur, siger Sune Rasborg med henvisning til Ann Vibeke Knudsens bog, som Bornholms Museum udgav i 1991.

– Nu er der brug for en opdateret version, og den skal vi i gang med, siger kokken.

Han blev nærmest væltet bagover af interessen i det omtalte facebookopslag, men kigger man de mange kommentarer lidt efter i sømmene, så går rigtig mange forslag til klassiske bornholmske retter igen – mange gange. Lidt hurtig hovedregning afslører, at der er små 50 lørdage til, at året er ved at være gået, og bogen skal i trykken, så: Kan man overhovedet finde 50 klassiske bornholmske retter?

– Næppe, mener Sune Rasborg.

– Jeg tror ikke, det er muligt, og derfor skal vi dykke ned i noget af det, som folk i dag også forbinder med den bornholmske madkultur. Jeg kan jo se på Facebook, at folk skriver om plankebøffer og en wildcat fra Pers Pølsevogn. Så måske skal vi også hive fat i sådan noget, siger han.

– Og hvad med en softice fra Gudhjem? Kunne man ikke fremhæve den på en ny måde?

Kommer vidt omkring

Sune Rasborg udgav før jul – sammen med Tidende – bogen 'Vildt sulten', som også var baseret på en lang artikelserie i avisen. Med mere end 500 solgte eksemplarer på et par måneder mener han, at interessen for maden i høj grad er til stede.

Samtidig kan han bruge noget af den erfaring, han har suget til sig i naturen, i det nye projekt.

– Ramsløg, for eksempel, det er jo ved at være en stor, bornholmsk ting, så det er helt sikkert også noget, vi skal kigge på. Pastariget bruger det allerede i pasta – hvad kan man ellers gøre, spørger Sune Rasborg.

Den nye bog om bornholmernes mad forventes med andre ord at komme vidt omkring. Mest af alt håber Sune Rasborg, at der bliver tale om et samarbejde.

– Et samarbejde mellem mig, Tidende og bornholmerne, hvor sidstnævnte forhåbentlig kommer til at spille en stor rolle, siger han.

Projektet bliver skudt i gang om en uge, når Sune Rasborg serverer første ret. Og hér er tale om en ægte klassiker – måske klassikeren over dem alle – som er nævnt allerførst i denne artikel.

 

Hvilken ret forbinder du med klassisk bornholmsk mad?

 

Det spørgsmål stillede vi på Tidendes facebookside for at kickstarte Sune Rasborgs nye bogprojekt.

Svarene væltede ind – her er et par gode håndfulde af kommentarerne.

Lasse Kalmar Dyrnits: Saltstegt sild med bløde løg, bornholmersennep og rødbeder.

Mette Zacho: Friturestegt camembert på de gamle natfærger.

Sebastian Bærnthsen: Sol over Gudhjem.

Inger Møller Sonne: Spegesild på isblok med små kartofler og smørsovs.

Christoffer Hundahl Hansen: En burger fra Sams Corner og en wildcat-hotdog fra Pers Pølsevogn, ja faktisk hele kortet fra Pers Pølsevogn. Fritter fra Remys Snackbar, ej at forglemme.

Maiken Pedersen: Saltgrøner torsk og gudhjemmedyppe.

Bent Vesth: Slæbesild.

Dorthe Skotte: Bum - som er helt hvidkålshoved, udhulet og fyldt med kødfars a la til frikadeller, kødrand. Derefter kogt i gryde til det er mørt. Serveres med kartofler, lysbrun sovs eller sursød sovs…

Connie Hvitfeldt Larsen: Hornfisk kogt i let eddikevand med nye kartofler.

Christina Huth Panduro: Stegte sild med rabarberkompot.

Andreas Nemo: Sildelagkage.

Peter Braun: Varmrøget ørred (lun) med nye kartofler og purløgs-cremefraiche.

Tina Lauritzen Franck: Hønsekødssuppe med tjyler (bornholmske melboller) på, min livret da jeg var barn.

Martin Bell Nielsen: Grillede chili-oste-Aage med bornholmsk ketchup og sennep.

Birgit Pedersen: Det undrer mig, at ingen nævner den bornholmske sildesalat med sky. Jeg har lige spist den sidste for denne gang. I min familie laver vi den hvert år til jul.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT