Teatret skal bruge 250 personer på lørdag

NOTITS | ABONNENT | 31. JAN 2023 • 14:21
Jakob Marschner
Journalist
NOTITS | ABONNENT
31. JAN 2023 • 14:21

Bornholms Teater lover en på alle måder enestående oplevelse ved lørdagens støtteforestilling, hvor alle indtægter går til at hjælpe Ukraine. Indtil nu har kun få dog købt billet, og teatret ønsker salen fyldt.

 

Opråb: Vi savner 250 bornholmere.

Sådan (og med store bogstaver) skriver Bornholms Teater tirsdag i en pressemeddelelse.

Sagen er den, at teatret på lørdag den 4. februar klokken 19.30 spiller en støtteforestilling for Ukraine. Alle indtægter fra forestillingen går ubeskåret til foreningen Bevar Ukraine. Og at kun 50 af de i alt 300 pladser i salen er blevet afsat.

Forestillingen spiller kun den ene gang, og Bornholms Teater har tidligere meldt ud, at publikum vil få noget særligt.

Stykket hedder Special Operation og er skrevet af den ukrainske dramatiker og skuespiller Anatoli Zinovenko, der er flygtet fra krigen sammen med sin hustru Tetyana Zinovenko, der også er skuespiller.

Special Operation er skrevet under flugten og handler om to ukrainske kvinder, der overlever et russisk angreb på en landsby. Kun de to kvinder er tilbage i byen, men da de møder en såret russisk soldat, som blev forladt af sin deling i landsbyen, får det dramatiske følger.

"Teaterstykket viser de store menneskelige, moralske og kulturelle forskelle mellem de to lande og deres folk. I teaterstykket indgår også ukrainsk klassisk musik og poesi", meldte Bornholms Teater ud, da forestillingen først blev annonceret.

– Der er stadig cirka 250 ledige pladser i salen, og dem vil vi selvfølgelig rigtig gerne have fyldt op. Ikke mindst i den gode sags tjeneste, så vi kan sende så mange penge som muligt videre til hjælpen i Ukraine, siger teaterchef Jens Svane Boutrup.

Stykket er på ukrainsk, og ukrainsk musik og poesi indgår også i forestillingen. Men publikum vil før forestillingen få udleveret et handlingsreferat, så det vil være muligt sat orientere sig i handlingen.

Bornholms Teater har en idé om, at de indtil nu blot 50 solgte billetter kunne hænge sammen med, at stykket foregår på et fremmed sprog. Teatret lover på det punkt både, at stykket vil være forståeligt med den hjælp, der bliver givet – og at der venter publikum en oplevelse.

– Vi var godt klar over, at det kunne være en udfordring at opsætte en teaterforestilling på et andet sprog end dansk. Men dels har vi lavet et program med et resume af forestillingen, så man kan følge med i handlingen, og dels håbede vi på, at bornholmerne ville være tilpas nysgerrige og hjælpevillige til, at de gik en tur i teatret uanset, siger Jens Svane Boutrup.

– Ud over at støtte Ukraine får man nemlig også et unikt indblik i en anden teaterkultur end den danske gennem de kun 45 minutter, som forestillingen varer, siger han.

Stykket blev godt anmeldt og efterlod publikum berørt, da teatret Mungo Park i Allerød satte det op sidste sommer.