Teaterchef: Der er ikke kommet nogen penge til mig

Teaterchef: Der er ikke kommet nogen penge til mig
Bornholms Teater har i indeværende sæson allerede måttet aflyse en produktion, og det samme gælder for 2024, fortæller Jens Svane Boutrup. Arkivfoto: Berit Hvassum
KULTUR | Tirsdag 28. marts 2023 • 05:30
KULTUR | Tirsdag 28. marts 2023 • 05:30

Bornholms Teater spiser af sin egenkapital og nærmer sig bunden – og regeringens finanslovsudspil vækker ikke meget håb, konstaterer lederen af teatret, Jens Svane Boutrup.

Regeringen har fremlagt en ekstremt stram finanslov, og omend der er lagt op til, at kulturen skal være et af de få områder, hvor den vil bruge lidt flere penge, så sker det fortrinsvis ved at forlænge nogle midlertidige bevillinger til nødlidende museer og andre kulturinstitutioner, der ellers ville være lukningstruede, noterer dagbladet Politiken.

Og lederen af Bornholms Teater, Jens Svane Boutrup, tror ikke på, at hans kulturinstitution vil nyde fremme, siger han til Bornholms Tidende, idet han som en umiddelbar reaktion på finanslovsforslaget konstaterer:

– Jeg har bemærket, at der ikke er kommet nogen penge til mig.

Altså til Bornholms Teater.

Teatret har gennem de seneste fire år i lighed med nogle andre egnsteatre fået et særligt udviklingstilskud, men det står også til at ophøre nu, fortæller teaterlederen.

– Vi har forsøgt at få en dialog med ministeren i anledning af, at det udløber og for at se, om man eventuelt kunne gøre noget andet. Der er ikke sket noget i forhold til finanslovsudspillet, men vi har fået et svar fra ministeren, der siger tak henvendelsen, og at han vil prøve at kigge mere samlet på scenekunstområdet. Men ikke noget om, hvornår det bliver, og det er faktisk dér, vi hænger lige nu, siger han.

200 mi. kr.

– Så man kan sige, at det overrasker mig ikke, at det ikke er en del af Finansloven. Og når der så ikke er en større forhandlingsramme end den, der er lagt op til, så anser jeg chancen for, at man kan få det møvet ind i Finansloven for at være for ret lille.

Regeringen har således afsat en såkaldt forhandlingsreserve på 200 millioner kroner, som sædvanligvis går til at finansiere ønsker fra de andre partier, som gerne vil være med i aftalen, men denne puljen er langt mindre end de foregående år.

– Og skulle vi og de andre teatre fortsat have det særlige udviklingstilskud, så ville det koste 10-20 millioner, så det kommer jo ikke til at ske. Jeg vil tro, at der er noget kræftbehandling, nogle børn og noget grøn omstilling, der står foran i køen. Med 200 millioner kroner til forhandling bruger man jo ikke en tiendedel på nogle små teatre, konstaterer Jens Svane Boutrup.

Det er et mindre beløb end de bonusser på henholdsvis 250 millioner 300 millioner kroner, det for nylig kom frem, at to ledende medarbejdere i Energi Danmark angiveligt står til at have optjent?

– Ja, haha, det er dét!

Det særlige udviklingstilskud til blandt andet Bornholms Teater blev blandt andet givet som en slags kompensation for, at amtstilskuddene i forbindelse med kommunalreformen, hvor amterne blev nedlagt, ophørte.

– I stedet videreførte staten amtstilskuddet til de teatre, der havde fået det, og det betyder, at nogle teatre ud over deres egnsteaterpenge har modtaget helt op til tre millioner kroner yderligere direkte fra staten, siger Jens Svane Boutrup.

– Og det vil de jo gerne blive ved med at modtage.

Ingen tvivl

Bornholms Teater har hen over de seneste fire år modtaget 1,7 millioner kroner i det særlige udviklingstilskud, oplyser han.

De godt 400.000 kroner i gennemsnit om året kommer I jo til at mangle nu?

– Dét er der ingen tvivl om. Og det er også derfor, vi allerede for et år siden begyndte at gøre opmærksom på problematikken ved at henvende os til den tidligere kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen, som ikke nåede at svare os, hvorfor vi nu har henvendt os til den nye, Jakob Engel-Schmidt, som altså i februar gav et henholdende svar.

Hvordan kommer det til påvirke jeres virke som teater?

– Det betyder, at vi i indeværende sæson allerede har måttet aflyse en produktion, som vi skulle have lavet med et andet teater, og vi har været nødt til at gøre det samme i 2024. Vi har simpelthen lagt to co-produktioner ned, som vi sådan set havde sagt ja til og planlagt sammen med nogle andre teatre. Men vi har måttet sige, at vi blev nødt til at trække os.

Det begrænser simpelthen jeres muligheder i forhold til, hvad I egentlig gerne ville?

– Ja. Og det betyder også, at vi spiser af vores egenkapital stille og roligt.

Hvor stor er den?

– Der er vel omkring 700.000 kroner tilbage. Og når vi når frem til den 1. januar 2025, hvor vi starter en ny egnsteaterperiode, er der ikke noget tilbage. Måske 100.000 kroner. Vi har jo også sat ting i gang, som vi ikke kan stoppe. Snart har vi et jubilæum, Rønne Theaters 200 år, og det kan vi ikke markere med en enmandsforestilling, det skal selvfølgelig have et særligt tryk.

– Derfor tør jeg heller ikke lægge repertoire eller begynde at planlægge for meget fra 2025 og frem, for jeg aner ikke, hvad der sker. Det er også spændende, hvad der sker med kommunen til sommer, for dens budget ser jo heller ikke for godt ud, konstaterer Jens Svane Boutrup.

FÅ ABONNEMENT